Къпина
Къпина (Rubus fruticosus) представлява храстовидно растение, известно още с името планучка и принадлежащо към семейство Розоцветни (Rosaceae). Тя е освен вкусна и хранителна, и медоносна билка. Известни са около 250 вида къпини. В продължение на от 12 до 15 години, може да се отглежда къпиновия храст с цел плододаване.
Устройство на къпина
Изображение: freepik.com
Къпината има стъбла, достигащи до 2 метра височина, покрити с бодли. Те са цилиндрични и с тъпи ръбчета, а понякога и голи без бодли или власинки по тях. Имат пълзящ или дъговидно-възходящ растеж. Листата имат длановидна форма, нечифтоперести в повечето случаи, състоящи се от 3 до 5 по-малки листенца с яйцевидна форма. Листните ръбове са назъбени. По долната повърхност на централната листна вена се има малки зъбчета. Горната листна повърхност е гола, а по долната се установяват бели власинки. Цветчетата са бели или розови, състоящи се от 5 венчелистчета и 5 чашелистчета, много плодници и тичинки. Събрани са в два вида съцветия - метлица и грозд. Цъфти от май до октомври. Плодът на къпината е сборен. Всяко едно малко плодче от него съдържа дребни костилчици. В узрял вид има черен или синьо-черен цвят и месеста консистенция. Лесно се отделя от плодното легло.
Разпространение на къпина
Родният ареал на разпространение на растението се открива в Средна Азия, Северна Америка и Европа. У нас са установили растежа си около 45-50 вида къпини, които виреят из цялата страна, покрай пътища, гори и ниви, в частни дворове и градини.
Използваема част на къпина
- плодове;
- листа;
- клонки;
- корени;
Химичен състав на къпина
Какво съдържат отделните части на растението?
- листа - дъбилни вещества, органични киселини, флавоноиди, инозин, магнезиеви соли, танини, витамин С, етерично масло;
- плодове - плодови киселини, витамини С и K, провитамин А, дъбилни, ароматни и минерални вещества, захари, пектин, багрила, калий, магнезий, фосфор, мед, калций, елагова киселина, салицилат, фибри;
- корени - танин, скорбяла.
Изображение: Ivar Leidus, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons; Ivar Leidus, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Лечебни свойства и приложение на къпина
Свойства на къпина
- антиоксидантно;
- общоукрепващо и тонизиращо;
- хемостатично и кръвопречистващо;
- затягащо;
- потогонно;
- успокоително.
Начин на приложение на къпина
- външно - гаргара от листа;
- вътрешно - отвара, запарка;
- в козметиката - маски за освежаване, почистване и еластичност на кожата;
- подхранване и стимулиране растежа на косата.
Състояния и заболявания, при които се прилага къпината
- възпаления на стомаха и червата;
- диарии;
- кървящи и разязвени венци;
- заболявания на горни дихателни пътища;
- обилна менструация;
- задържане на урината;
- кожни обриви и екземи;
- неврози и задух;
- повишена нервна възбудимост и безсъние;
- хранителни токсикоинфекции и дизентерия;
- простуда;
- хемороиди.
Изображение: freepik.com
В народната медицина къпината се използва още при кръвохрачене, разширени вени (бани с извлек от корени), диабет, воднянка. Под формата на отвара от листа се използва за гаргара при зъбобол, възпалено гърло и венци. Сокът от къпина помага при колит, бронхит, грип, диария, дори при някои гинекологични неразположения. Чаят от листа действа благотворно при състояние на невроза.
Високото съдържание на антиоксиданти в нея участва в превенцията на рак на маточната шийка и рак на гърдата.
В хранителната индустрия плодът се използва за производство на зехтин, за направата на сиропи, вина, компоти, конфитюри, сладка, нектари, за консумация съответно в замразено или прясно състояние. Съставна единица е на много сладкарски изделия, сладоледи и напитки. Намира изключително голямо приложение в кулинарната декорация.
Начин на употреба
- отвара от листа - 10 грама нарязани листа се заливат с 1 чаша вряла вода. Ври 10 минути, кисне 2 часа и се прецежда. Приема се по 1 супена лъжица няколко пъти на ден;
- запарка от листа - 2 супени лъжици листа се добавят към 500 милилитра вряла вода. Така се оставят да киснат в продължение на 1 час. Следва прецеждане на получената течност и прием в доза по 1 винена чаша на гладно, 4 пъти на ден;
- отвара от корени - 1 супена лъжица корени се вари в продължение на 10 минути в 500 милилитра вода. Начинът й на третиране и прием е както при запарката от листа;
- при мазна кожа и акне - 1 супена лъжица нарязани листа се заливат с 1 чаша вряла вода. Кисне 2 часа и се прецежда. С получената течност се обтрива кожата на лицето по няколко пъти на ден.
Внимание!
При гастрит и чувствителен стомах, към приема на сок от къпина трябва да се подхожда с внимание.
Заглавно изображение: freepik.com
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
БИОХЕРБА БИЛКОВ ЧАЙ - СТОМАШЕН 120 г
ЧАЙ ФИЛТЪР СТАРОПЛАНИНСКИ * 20
ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
АНТИОКСИДАНТ ПЛОДОВ капсули * 60 NATURE'S WAY
ПРОМОСУОНСЪН ПУРПУРНИ АНТИОКСИДАНТИ КОМПЛЕКС ОТ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ капсули 400 мг * 60 SWR071
ПРОМОГЛЮКОНОРМ ПЛЮС таблетки * 120 ТОШКОВ
БЕТИНА БАРТИ БЛЕК БЕРИ ЛОСИОН ЗА РЪЦЕ И ТЯЛО 500 мл
ДИАБЕТАЛ капки 100 мл
БИЛКОВА СМЕС №10 ПРИ ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА 200 г ЗДРАВНИЦА
ЧАЙ ФИЛТЪР ГОРСКИ ПЛОДОВЕ * 20 БЪЛГАРСКА ЧАЕНА КОМПАНИЯ
ТЕРАНОВА ПРЕНАТАЛ МУЛТИВИТАМИНИ КОМПЛЕКС капсули * 50
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
ПРОМОРАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Rosales
- Сем. Rosaceae (Розоцветни)
- Ларингит при деца - какво можем да направим у дома
- Хирургически дренаж
- КОГАТО ВИ СЕ ВИЕ СВЯТ...
- 7-дневна пречистваща диета и трайно отслабване с до 10 килограма
- Кръвният шоколад Хематоген - полезният десерт от СССР
- Защо се будите по едно и също време всяка вечер
- Натурални средства за лечение на розов лишей
- Лук за борба с косопада и бърз растеж на косата
- Пърхот - причини и домашни рецепти за лечение
- Как сами да подстригваме косата си на степени (+снимки)
Коментари към Къпина