Начало Медицинска енциклопедия Лечения Хирургически дренаж

Хирургически дренаж

Хирургически дренаж - изображение

Дренажите са гумени лентички или тръбички, които се използват с цел евакуация на секрети, кръв, гной, инфектирани течности, въздух от телесните кухини - гръдна, коремна, ставни или от патологично формирани кухини. В следоперативният период, дренажи се поставят за да се прецени здравината на направените анастомози - по появата на изливи или хеморагии.

Различават се няколко вида дренаж:

- отворен дренаж - представлява гумена лентичка, която дренира течността върху марлена подложка или в торбичка. При този тип дренове рискът от инфекция е по - висок.

- затворен дренаж - използват се тръбички, които дренират течността в торба или бутилка. Такива са гръдните и ортопедични дренове. При тях рискът от инфекция е значително по - нисък.

- активен дренаж - създава се вакуум, който спомага за евакуация на течността

- пасивен дренаж - тези дренажи функционират не под вакуум, а на базата на разликата в налягането между телесните кухини и външната среда. 

Дренажите се отстраняват когато спре отделянето на кръв, гной, секрет и т.н. или когато отделянето е минимално - под 20 ml дневно. Ранното им премахване може да увеличи риска от развитие на инфекциозни усложнения. Оставените за по - дълго дренажи по - трудно се отстраняват.

Разновидности на дренаж са плоските гумени дренажи (от ръкавица), гофрирани плоски дренажи, тръбни дренажи, аспирационни дренажи, промивно - аспирационни дренажи, дренаж по Редон. Дренажът на Редон носи името на френския хирург Хенри Редон. Работи на принципа за създаване на вакуум, който евакуира раневия секрет.

3.6, 11 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Хирургически дренаж

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияИсторияСпециалистиМедицински изследванияСнимкиЛюбопитноЗаведенияКлинични пътекиНормативни актовеНовиниСпортЛайфстайлЗдравни съветиБотаникаФизиологияХранене при...Алтернативна медицинаНаправления в медицинатаОрганизацииДиетиПсихологияИнтервютаАнкети