Начало Медицинска енциклопедия Лечения Дренаж на абсцес

Дренаж на абсцес

Дренаж на абсцес - изображение

Абсцесът е патологично оформена кухина, изпълнена с гнойна материя и ограничена от околните тъкани чрез капсула от гранулационна тъкан. В стадия на абсцедирането лечението при всички случаи е оперативно. Състои се в пункция или инцизия с дренаж.

Пункцията е диагностичен метод, свързан с евакуация на гнойното съдържимо, но и лечебен метод, предвид въвеждането на антисептични разтвори или антибиотици в кухината. При неефективна пункция се извършва инцизия. Процедурата се провежда под анестезия при спазване правилата на септиката и антисептиката.

Инцизията представлява разрез на тъканите над патологичната кухина. Дължината на разреза зависи от големината на абсцесната кухина. Инцизионният разрез се извършва на декливно място, т. е в най - ниско разположения участък на абсцеса. Понякога се прави допълнителен срещуположен разрез, за да се осигури по - добро отвеждане на гнойта навън и аериране на кухината. Инцизиите на крайниците са успоредни на остта им, а в останалите части на тялото следват кожните линии на Langer, за да се получат естетични цикатрикси.

Отварянето на гнойника се последва от евакуация на съдържимото му и налагането на дренаж. За дренажи може да се използват гумени лентички или тръбички, които се перфорират на няколко места. Те не бива да бъдат прекалено твърди, за да не травмират тъканите.

При повърхностните абсцеси се предпочитат лентовидни дренажи, а за дълбоките абсцеси съответно тръбните дренажи, които че фиксират с конец за кожата.

3.1, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Дренаж на абсцес

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛеченияХранене при...ЛюбопитноАлтернативна медицинаСпортМедицински изследванияЛайфстайлБотаникаНовиниКлинични пътекиИсторияПсихологияСпециалистиНормативни актове