Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Инфекции на кожата и подкожната тъкан Абсцес на кожата, фурункул и карбункул

Абсцес на кожата, фурункул и карбункул МКБ L02

Абсцес на кожата, фурункул и карбункул МКБ L02 - изображение

Фурункулът и карбункулът представляват дълбоко разположена инфекция на космения фоликул. Ето защо фурункул и карбункул могат да се образуват само на места по кожата, където има косми. Най-често преди образуването им е имало предшестваща повърхностна инфекция на космения фоликул - фоликулит. Фурункулът и карбункулът могат да еволюират в абсцеси.

Абсцес на кожата, фурункул и карбункул засягат най-често детската, юношеската и младата възраст, като мъжкият пол е с по-голяма честота на развитие на тези гнойни възпаления.

Фурункул (folliculitis et perifoliculitis profunda)

Фурункулът представлява остро гнойно възпаление на космения фоликул, мастната жлеза и прилежащата околна тъкан. Най-често фрункулите се образуват в областта на предмишницата, бедрото, седалищната област, лицето, входа на носа и външния ушен канал. Най-честият причинител е златистият стафилокок - S.  aureus.

Едновременното развитие на няколко фурункула в различни части на тялото се нарича множествени фурункули (furunculi multiplex), а последователното в продължение на месеци поява на рецидивиращи фурункули се нарича фурункулоза (furunculosis).

Предразполагащи фактори за развитието на фурункули са:

 • Области с оклузия, повишено потене, триене - лице, шия, аксили (мишнечни ямки), глутеуси
 • Съпътстващи системни заболявания - захарен диабет, затлъстяване, нарушения в неутрофилите, дефицит на  имуноглобулини
 • Съпътстващи кожни заболявания - атопичен дерматит, краста, въшливост, разчесвания
 • Лечение със системни кортикостероиди
 • Лоша лична хигиена

Бактериите, причинители на заболяването, отделят вещества, наречени токсини, които предизвикват смърт (некроза) на космения фоликул и мастната жлеза с образуване на гнойна колекция, ограничена с  вал от гранулационна тъкан. В центъра на некрозата и гнойната колекция остават косъмът и косменият фоликул, наричан жило, което лесно може да изтръгне от  възпаленото място. След отстраняване на жилото и евакуация на гнойната материя в дълбочина остава неголям кратер, наподобяващ конус с връх към тъканите и широка основа към кожата. За няколко дни гранулационната тъкан изпълва кратера и се покрива с кожен епител.

Клинично в началото фурункулът се характеризира с леко зачервяване и подуване на кожата около косъма. Налице е болезненост при допир. Постепенно фурункулът нараства и след няколко дни се получава флуктуация в резултат от формирането на абсцес. Може да настъпи отваряне на фурункула с изтичане на гной и некротичен материал. Този процес води до намаляване на зачервяването и отока. След преминаване на фурункула остава белег. При наличие на фурункули, освен местните симптоми, може да има и значителни общи прояви като главоболие, висока температура и разтрисане.

Потенциалните усложнения на фурункулите включват:

 • Развитие на вътречерепен абсцес или гноен менингит
 • Възпаление на лимфните съдове и възли (лимфангит и лимфаденит)
 • Тромбофлебит
 • Сепсис
 • Далечни гнойни разсейки в белите дробове и костите, възпаление на мастната тъкан около бъбреците (паранефрит)

Диференциална диагноза на фурункулите се прави с кистично акне, керион, хидраденитис супуратива, епидермални кисти, остеомиелит, мултиплени абсцеси при новородени.

Лечението на фурункулите включва използване на локални и системни средства. Местното лечение на фурункула се състои в прилагането на средства, които довеждат до ускоряване на узряването му. При по-големите фурункули може да се наложи да се отворят с малък разрез и да се премахне гнойната колекция. Системното лечение е с антибиотици.

Карбункул (folliculitis staphylogenes profunda agminata)

Карбункулът е по-тежко протичащо гнойно-некротично възпаление на космения фоликул. Карбункулът засяга едновременно няколко космени фоликула с техните мастни жлези и околни тъкани, т.е. конгломерати от няколко фурункула (цирея) в общ възпалителен инфилтрат. Карбункулът е съпроводен със значително засягане на общото състояние. Причинява се от златистият стафилокок (S. aureus), а в някои случаи се добавя и инфекция със стрептококи, коли-бактерии, протеус, ентерокок.

Карбункулът засяга индивиди предимно с:

 • Отслабена имунна система
 • Анемия
 • Левкемии
 • Захарен диабет
 • Тумори и др.

Карбункулът засяга по-често мъже в средна и напреднала възраст. Най-честата локализация е по врата, гърба, седалището, бедрата.

Клинично карбункулът се представя с оформяне на гладък, болезнен, с кулообразна форма, зачервен, оточен инфилтрат, който може да нарасне за няколко дни до 10 см или повече. Около седмица след появата му върху него се образуват множество фоликуларни отвори, от които се отделя гноен ексудат, подобно на "пчелна пита". При острото развитие на некрозата в центъра на карбункула се оформя дълбока язва с гнойно дъно, която бавно се изпълва с гранулации. Целият цикъл продължава от 3 до 5 седмици. Той се придружава от втрисане, висока температура и прояви на обща интоксикация с влошаване на общото състояние.

Възможните усложнения на карбункула включват:

 • Лимфангит - възпаление на лимфните съдове
 • Лимфаденит - възпаление на лимфните възли
 • Тробофлебит - възпаление на вените с развитие на тромби в тях
 • Сепсис - разпространение на бактериалния причинител в кръвния ток
 • Метастатична инфекция - разпространение на гнойните причинители във вътрешните органи и образуване на  гнойни огнища.

Диагнозата карбункул се поставя предимно клинично и микробиологично - чрез вземане на гноен материал. По-рядко се прави и хистологично изследване - от поразената кожна тъкан се взема и се прави препарат, който се микроскопира.

Лечение на карбункула се провежда със системни антибиотици. Локалното лечение се провежда чрез приложение на антисептични разтвори и антибиотици. Може да се прилагат и имуностимулираща терапия, антистафилококова плазма, физиотерапия, както и симптоматични средства. Лечението на карбункула е сериозно и изисква хоспитализация и специализирана медицинска помощ.

Профилактиката включва повлияване на предразполагащите външни и вътрешни фактори и търсене и лечение на стафилококовото заразоносителство сред болния и неговите близки.

Абсцес (abscessus)

При образуването на фурункули и карбункули може да се оформи абсцес. Причината за оформяне на абсцеса е наличието на фолуконекротична инфекция на космения фоликул, причинена от S. aureus. Абсцеси могат да се образуват и на местата на травма, както и на местата на чуждо тяло.

Клинично в началото абсцеса се представя със зачервяване и подуване. Постепенно размера се увеличава, настъпва размекване на съдържанието с оформяне на кухина, която е изпълнена с гной.

Лечението на абсцесите включва дрениране на съдържанието и системна антибиотична терапия.

3.9, 17 гласа

ВИДОВЕ Абсцес на кожата, фурункул и карбункул МКБ L02

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Абсцес на кожата, фурункул и карбункул МКБ L02

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Абсцес на кожата, фурункул и карбункул МКБ L02

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Абсцес на кожата, фурункул и карбункул МКБ L02

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки