Начало Медицинска енциклопедия Лечения Иглена аспирация

Иглена аспирация

Иглена аспирация - изображение

Иглена аспирация е диагностична техника, която се извършва с тънка игла за аспирация. Нарича се още тънкоигленната аспирация.

Чрез тази игла се взема част от тъканта и тя се изследва под микроскоп. По този начин се поставя диагноза и се предприема адекватно лечение.

Иглената аспирация се използва за диагностика на:

  • щитовидна жлеза
  • лимфни възли на шията
  • кисти на врата
  • слюнчени жлези (околоушна жлеза, подчелюстната жлеза)
  • устна кухина
  • кожа
  • абсцеси
  • всички други бучки или подувания

Бучките или подуванията, след като се направят образните изследвания (като ултразвуково изследване) подлежат на тази тънкоигленна биопсия.

Тази биопсия позволява да се постави диагноза, като се извлече достатъчно тъкан за микроскопски анализ и по този начин да се направи точна диагноза на редица проблеми, като възпаление или рак.

Когато са открити рано повечето форми на рак, те могат да бъдат излекувани със сравнително по-малко трудности. Ранното откриване винаги води до по-резултатно лечение.

Тънкоигленната аспирация се извършва като иглата се вмъква в бучката или подуването. Малко количество тъкан се изтегля от иглата  в спринцовката. Тази тъкан подлежи на изследване под микроскоп. Може да се използва местна упойка, но често не се изисква.

Процедурата е толкова болезнена както вземането на кръв от вената на ръката. В действителност иглата, използвана за аспирацията е по-малка от тази, използвана за вената.

Въпреки, че не е болезнена процедурата дискомфортът, свързан с иглена аспирация обикновено е минимален. 

Иглена аспирация се използва също за лечение на абсцеси.

Това се изразява в пунктиране на абсцеса и поставяне на дренажна тръбичка, която ще изведе навън възпалителното съдържимо от абсцеса.

Прилага се за абсцеси на ануса и ректума, Бартолиновата жлеза, белия дроб, вулвата, външното ухо, далака, кожата, карбункул и фурункул, простатата, червата, черния дроб и други.

3.8, 12 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Иглена аспирация

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияИзследванияКлинични пътекиЛеченияСпециалистиНовиниСнимкиРецептиЛайфстайлАлт. медицинаЛюбопитноПатологияХранене при...Нормативни актовеФизиологияДиетиБотаникаЗдравни съветиАнкетиПсихологияСоциални грижиСпортЗаведенияОрганизации