Начало Медицинска енциклопедия Лечения Инсулинови аналози Медикаментозно лечение

Инсулинови аналози

Инсулинови аналози - изображение

Инсулинът е хормон, който се синтезира от панкреаса. Той е необходим за усвояване на глюкозата от кръвта. Когато тялото не е в състояние да произвежда инсулин, нивата на кръвната захар се покачват и се наблюдава състояние, наречено хипегликемия.

Това се наблюдава при заболяването диабет. При него се налага приложението на ендогенен инсулин, за да се контролират нивата на кръвната захар.

Повече информация за това заболяване може да намерите тук:

За контрол на диабета се използват основно три вида инсулин:

Инсулиновите аналози се получават чрез промяна реда на аминокиселините от химичната структура на синтезирания човешкия инсулин - рекомбинантна ДНК технология. Тази модификация подобрява фармакологичните му характеристики, като по този начин по-лесно се контролират нивата на кръвната захар и се предотвратяват честите хипогликемии (много ниски нива на глюкозата в кръвта). Въпреки промяната в молекулата, инсулиновите аналози имат същите биологични свойства по отношение на свързване с инсулиновите рецептори, както ендогенния инсулин.

Съществуват два основни вида инсулинови аналози в зависимост от продължителността на действието им - бързодействащи и дългодействащи.

 

Бързо действащи инсулинови аналози

Тяхното действие започва 5-10 минути след подкожното му инжектиране. Пика е в рамките на около един час, а продължителността на действие - около 4 часа. Те се инжектират непосредствено преди приемането на храна, като по този начин се предотвратява рязкото повишаване на кръвната захар след нахранване.

 

Дълго действащи инсулинови аналози

Действието им започва около 2 часа след приложение. Те са проектирани да действат плавно, без настъпване на пикова активност. Дълго действащите инсулинови аналози са проектирани така, че да заместват основното ниво на инсулин и имат способността да контролират нивата на кръвната захар в рамките на около 24 часа. Намаляват риска от настъпване на хипогликемия през нощта.

Установено е, че чрез дълго действащите инсулинови аналози се постига по-малко покачване на телесното тегло, което принципно е неизбежно при провеждането на инсулинова терапия.

  • Инсулин гларгин - създаден чрез модифициране на три аминокиселини;
  • Инсулин детемир - модифицирана е една аминокиселина; смята се за по-безопасен и неканцерогенен.

Вижте също:

Още по темата:

3.9, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияАлт. медицинаНовиниЗдравни съветиФизиологияИзследванияИсторияХранене при...ИнтервютаБотаникаЛюбопитноЛайфстайлСпортСнимкиВидеоДиетиКлинични пътекиПатологияСъставкиРецептиЕ-тата в хранитеТестовеПсихологияНаправления в медицинатаЗаведенияСоциални грижиЛичностиОрганизацииНормативни актовеХрани и ястияАнкетиЗдравни проблемиСпециалистиПроизводители