Начало Медицинска енциклопедия Лечения Животински инсулин Медикаментозно лечение

Животински инсулин

Животински инсулин - изображение

За контрол на заболяването диабет в някои случаи се налага приложението на ендогенен инсулин. Животинския инсулин е първият вид, който бил използван за лечението на захарен диабет и единствения до 1980 г.

Животински инсулин е препарат, получен при обработка панкреаса на животни. Обикновено е добиван от свине или говеда (свински инсулин и говежди инсулин), понеже техният метаболизъм е много близък до този на хората. Съответно добитият от тях животински инсулин работи сравнително добре в човешкия организъм.

В началото животински инсулин е добиван от панкреаса на мъртви животни. Това обаче криело известни рискове - често се наблюдавали алергични реакции и дори анафилактичен шок. След проведените проучвания е установено, че причината се крие предимно в замърсяванията, а не толкова на структурата на животинския инсулин. Това наложило добиването му от живи животни, както и допълнителното му пречистване, за да се предотвратят нежелани странични реакции.

Има три основни групи животински инсулин, в зависимост началото и продължителността на действието му:

  • с бързо действие - инсулинаът се активира 30 минути след инжектирането, максималния ефект настъпва след 3-4 часа, а продължителността на действие е 8 часа;
  • с интермедиерно действие - необходими са 4-6 часа, за да започне действието, пика е след 8-14 часа и е с продължителност до 24 часа;
  • дълго действащ (предимно говежди)  - началото е след 6 часа, пика след 10 до 20 часа, а продължителността 28 до 36 часа.

Съществуват и предварително смесени, които съчетават действието на кратко действащите с междинно действащите инсулини. Те се приготвят от 30% краткодействащ и 70% междинно действащ.

След откриването на човешкия ендогенен инсулин, животинският се употребява по-рядко, поради разликата в последователността на аминокиселините в молекулата. Свинският инсулин се различава от човешкия с една аминокиселина, а говеждият - с три, така че имунната система на човека понякога може да го разпознае като чужд. Със синтезирания човешки инсулин, този проблем е избегнат.

За повече информация за инсулина и заболяването диабет, прочетете:

Още по темата:

4.5, 8 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Животински инсулин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияАлт. медицинаНовиниЗдравни съветиФизиологияИзследванияХранене при...ИнтервютаИсторияБотаникаЛюбопитноСнимкиЛайфстайлВидеоДиетиСпортКлинични пътекиПатологияСъставкиРецептиЕ-тата в хранитеТестовеПсихологияЗаведенияАнкетиХрани и ястияОрганизацииСпециалистиЗдравни проблемиПроизводители