Начало Медицинска енциклопедия Лечения Многократната дневна система за инжекции

Многократната дневна система за инжекции

Многократната дневна система за инжекции - изображение

Многократната дневна система за инжекции (MDI), понякога наречен базална/ болус система. Тази система дава нови възможности за по - добър контрол на кръвните нива на глюкозата при болни от диабет тип 1.

Благодарение на многократната дневна инжекционна система се дава възможност на болните от диабет тип 1 да не се хранят под точно в определен час. Причината за това е, че тази система осигурява нормална синтеза на глюкоза както при здравите хора.

При хора със захарен диабет тип 2 тази система не е приложима, освен ако не се наблюдава пълно изчерпване на синтезирания от жлезата инсулин.

При използването на тази система за да се установи първоначалната доза се на инсулина, които ще бъде въвеждана трябва да се следят много стриктно нивата на глюкозата в кръвта с помощта на глюкозомер. В зависимост от установените стойности на глюкозата лекарят ще определи терапевтичната доза на инсулина, които се въвежда с многократната дневна инжекционна система.

Терапията с помощта на многократната дневна инжекционна система включва инжектиране на дълго действащ инсулин веднъж или два пъти дневно като основна поддържаща, постоянна (базална) доза комбинирана с допълнителни инжекции на бързодействащ инсулин по време на  всяко хранене. Тази терапия включва най - малко четири инжекции на ден.

Тази терапия може да не е подходяща за всеки болен със захарен диабет тип 1. Контраиндикации за приложението на тази терапия включват:

  • много възрастни хора, които не са в състояние сами да си инжектират инсулина,
  • хора, които изпитват ужас при мисълта за инжекции,
  • болни с лошо контролиран захарен диабет.
4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияНовиниАлт. медицинаЗдравни съветиСнимкиИзследванияЛюбопитноДиетиИнтервютаХранене при...СпортБотаникаКлинични пътекиИсторияФизиологияЛайфстайлСъставкиЕ-тата в хранитеПатологияВидеоАнкетиХрани и ястияТестовеОрганизацииЗаведенияПсихологияСпециалистиЗдравни проблемиПроизводители