Начало Медицинска енциклопедия Лечения Контрол на диабета Профилактика и хигиена

Контрол на диабета

Контрол на диабета - изображение

Лечението на диабет включва основно фармакотерапия (приложение на перорални медикаменти или инсулин), физическа активност и хранене, адекватно за заболяването. Ако не се лекува, диабетът може да доведе до сериозни усложнения. Затова е много важно провеждането на стриктен контрол на диабета.

Какво е диабет?

Диабетът е често срещано ендокринно заболяване, характеризиращо се с високи нива на глюкоза в кръвта (кръвна захар). Честите симптоми и признаци на диабета включват::

 • повишено чувство на жажда,
 • повишено чувство на глад,
 • често и обилно уриниране,
 • усещане за слабост и умора,
 • чести инфекции и др.

Подробна информация за заболяването и видовете диабет може да прочетете тук:

Защо е необходимо извършването на контрол на диабета?

Целта на адекватния контрол на диабета е поддържане на нивата на кръвната захар, кръвното налягане и холестерола в нормални граници.

Провеждането на редовни изследвания и поддържането на нивата на кръвната захар могат да бъдат животоспасяващи. При необходимост може да се промени планът на лечение, за да се постигне контрол над заболяването. За повече информация прочетете:

Поддържането на кръвното налягане в нормални граници ще помогне да се предотврати увреждане на очите, бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове. Целта на повечето пациенти с диабет е да поддържат стойности на кръвното налягане под 140/80. Здравословно хранене, лекарства и физическа активност ще помогнат за постигане на този резултат. Вижте още:

Нормалните нива на холестерола и триглицеридите в кръвта ще помогнат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и инсулт, най-съществените здравни проблеми за пациентите с диабет. Диетичното хранене, физическата активност и приемът на подходящи лекарства способстват за постигане на нормални стойности на холестерола и триглицеридите в кръвта. Повече по този въпрос може да научите:

Поне веднъж в годината е необходимо да се извърши преглед от офталмолог за да се установи дали е настъпило увреждане на зрението от диабета (ретинопатия). Прочетете още:

Важно е също така изследването на креатинина в кръвта и белтъка в урината, чиито стойности са важни за преценка на здравословното състояние на бъбреците.

При пациенти, при които се осъществява строг контрол на диабета се наблюдава значително забавяне прогресирането на заболяването, включително увреждането на сърцето, нервите, бъбреците, очите.

Тютюнопушене при диабет

Тютюнопушенето и диабета са опасна комбинация. Този вреден навик повишава риска от проблеми вследствие на диабета. Ако се откаже тютюнопушенето, ще се намали риска от инфаркт, инсулт, увреждане на нервите и бъбречни заболявания. Стойностите на холестерола и кръвното налягане също ще се коригират. Циркулацията на кръвта ще се подобри.

Повече за вредата от тютюнопушенето, както и подходяши мерки за отказа от него, може да намерите:

Нещата, които ежедневно пациентът трябва да спазва, за да благоприятствува добър контрол на диабета, включват:

 • Следване на здравословен хранителен план - редовен прием на здравословни храни като плодове и зеленчуци, риба, постно месо, пълнозърнести храни, нискомаслено или обезмаслено мляко и сирене. Трябва да се консумират храни с по-малко мазнини и сол и храни с повече фибри, като изцяло от зърнени култури, хляб, бисквити, ориз или макарони. Алкохолът трябва да бъде значително ограничен.
 • Физическа активност всеки ден 30 минути, като например енергична разходка.
 • Прием на лекарствата по указание.
 • Проверка на кръвната захар всеки ден.
 • Проверка на краката за порязвания, мехури, рани, подуване, зачервяване, или болезнени нокти на пръстите на краката.
 • Без тютюнопушене.

Плюсове и минуси на строгия контрол на диабета

Строг контрол на диабета означава спазване на мерки за поддържане на кръвната захар в стойности, близки до тези при здравите хора (които нямат диабет). Една от най-важните за предприемане на строг контрол на диабета е да се предотвратят евентуалните усложнения в дългосрочен план.

Плюсове

Благодарение на него Вие може:

 • да се почувствате по-добре и да имате повече енергия;
 • да подобрите качеството си на живот;
 • може да нанасяте корекции във Вашата активност;
 • да не се налага ежедневно да се храните по часовник;
 • може да се намали риска от възникване на вродени дефекти при гестационен диабет.

Минуси

Има два основни проблема, свързани със строгото контролиране на диабета:

 • хипогликемия - при пациентите, които са подложени на строг контрол, се установяват 3 пъти по-ниски нива на кръвната захар. За да избегнете неприятни последствия, обърнете внимание на характерните признаци на хипогликемия. Също така винаги проверявайте нивата на захарта си, преди да седнете зад волана. Ако това състояние се наблюдава твърде често, може да се наложи да се върнете към стандартно лечение с инсулин за известно време.
 • наддаване на тегло - пациентите подложени на строг контрол често наддават малко повече, отколкото тези на стандартно лечение с инсулин. Ако това се случва при Вас, обсъдете с лекуващия си лекар възможността за корекция на диетичния и двигателния Ви режим.

Съвети за успешен контрол на диабета

Стартирането на програма за строг контрол на диабета е важно за здравето събитие, но също така може да е много натоварващо и дори непоносимо. Ето някои съвета, които ще Ви помогнат да избегнете изчерпването на силите и търпението Ви:

Започнете бавно

Може да започнете първо със стриктно придържане към препоръчителния хранителен режим и неколкократни измервания на кръвната захар. Като свикнете с това, започнете да измервате захарта си по-често. След това внесете повече динамика в ежедневието си, като се придържате към тренировъчната програма. С времето се стремете да ставате все по-стриктни и изпълнителни.

Бъдете честни

Ако наскоро сте диагностицирани с диабет, бъдете честни към себе си. Все още ли си ядосани и депресирани, че страдате от това заболяване? Не крийте и не сдържайте емоциите си - с времето това ще доведе до вътрешно напрежение, което може да Ви обезсили и да намали желанието за борба. Говорете с близките си, оплачете се, отдайте се на емоциите си за кратко. А след това амбицирайте всичките си сили и потърсете най-добрият начин, за да се справите с диабета.

Придържайте се към реалистични цели

Без значение колко старание полагате, трябва да сте наясно, че стойностите на кръвната Ви захар няма да са винаги перфектни. Ако те са твърде високи или ниски, обсъдете това с лекуващия си лекар. При необходимост той ще внесе корекции в режима Ви. Ако обаче стойностите рядко са различни от препоръчителните, нека това не Ви притеснява, а само Ви мотивира към спазването на още по-добър контрол. Ако сте подложени на инсулинова терапия, бъдете сигурни, че с времето ще се научите все по-успешно да подбирате точната доза за конкретните случаи.

Починете си

Ако мислите, че сте на ръба и трябва да вземете "глътка въздух" от новата програма, консултирайте се с лекуващия си лекар. Той може да намери вариант за леко разтоварване, след което да се върнете към строгия режим. Никога обаче не правете това без неговото съгласие!

Строгият контрол не е за всеки

Стриктният контрол на кръвната захар не е подходящ за всички пациенти с диабет. Така например ниските нива на глюкоза в кръвта могат да попречат на развитието на мозъка, което е от огромно значение в детска възраст. Поради тази причина някои медици препоръчват да се изчака докато детето навърши 13 години, а други залагат на 7-годишна възраст.

Възрастните пациенти също трябва да избягват строгия контрол, а да се придържат към стандартните лечения на диабет, понеже хипогликемията може да доведе до инсулт или инфаркт в по-напреднала възраст.

Другите противопоказания включват: краен стадий на бъбречно заболяване, тежка загуба на зрението, исхемична болест на сърцето или други тежки сърдечно-съдови заболявания.

При тези групи се препоръчва стандартен контрол на диабета.

Прилежен контрол на диабета може да предотврати или забави развитието на много усложнения на заболяването и да подобри качеството на живот.

Още по темата:

4.1, 11 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Контрол на диабета

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛеченияНовиниАлт. медицинаЗдравни съветиИзследванияИнтервютаХранене при...ИсторияФизиологияСнимкиЛюбопитноВидеоЛайфстайлБотаникаДиетиСпортКлинични пътекиПсихологияНормативни актовеСъставкиРецептиЕ-тата в хранитеПатологияАнкетиТестовеХрани и ястияЗаведенияОрганизацииСпециалистиПроизводители