Начало Медицинска енциклопедия Лечения Контрол на кръвното налягане Лечебни практики при заболявания

Контрол на кръвното налягане

Контрол на кръвното налягане - изображение

Налягането, което кръвта упражнява върху стените на артериите, се нарича кръвно налягане. Определят се две стойности на кръвното налягане: систолично (налягането, при което сърцето изпомпва кръв към тялото) и диастолично (при което сърцето се отпуска между ударите). Нормалните стойности на кръвното налягане, са 120 mmHg на 80 mmHg - когато е извън тези стойности, се налага извършването на контрол на кръвното налягане.

При отчитане на стойности на систоличното налягане над 140 mmHg и на диастоличното над 90 mmHg, се дефинира понятието артериална хипертония. При стойности съответно 90 mmHg/60 mmHg се говори за артериална хипотония. Трябва да се отбележи, че известни отклонения от нормата може да има, без да предизвиква проява на симптоми - кръвното налягане е строго индивидуална величина.

Поддържането на артериалното налягане в референтни граници може да се осъществи чрез контрол върху основните рискови фактори за развитие на хипертония.

 

Контрол на кръвното налягане чрез контрол на телесното тегло  

Контрол на теглото Артериалното налягане се увеличава пропорционално на покачването на телесното тегло. От друга страна с понижаване на телесната маса се наблюдава намаление на стойностите на кръвното налягане.

Наблюденията показват, че понижението на телесната маса с 1 kg води до намаление на артериалното налягане с 1-2 mmHg. Това означава, че пациентите с високи стойности на кръвното налягане трябва да прилагат строг контрол над килограмите си и да не допускат тяхното увеличаване. А при затлъстяване, най-важна е редукцията на телесното тегло.

Подробна информация по този въпрос, както и линкове към подходящи режими на хранене и диети, може да намерите:

 

Контрол на кръвното налягане чрез редовна физическа активност

Физическа активност Физическата активност намалява симпатикусовия тонус и увеличава излъчването на натрий от организма. Заседналия начин на живот е сред най-рисковите фактори за развитие на високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.

Установено е, че ежедневната физическа активност в продължение на поне един час на ден, може да намали стойностите на кръвното налягане с 5-10 mmHg. Подходящи са упражнения с леко натоварване, гимнастика, бавен крос, бързо ходене, плуване и водна гимнастика - важно е да разберете какво ви харесва и ви доставя удоволствие. Преди всяко физическо натоварване трябва предварително да загрявате мускулите си, за около 5-10 минути. Трябва също да следите пулса си и при чувство на замаяност, слабост, стягане в гърдите или схващане, да преустановите дейността. С времето, интензитета и натоварването може да се увеличат.

Повече информация ще намерите:

 

Контрол на кръвното налягане чрез промяна в начина на хранене

ХраненеС помощта на подходяща диета, включваща пълнозърнести храни, повече плодове и зеленчуци, млечни продукти с ниска масленост, увеличаване на животинските и растителни протеини, ограничаване на наситените мазнини и холестерол, кръвното налягане може да се намали с около 15 mmHg.

Особено противопоказни са транс-мазнините, които се съдържат в най-големи количества в маргарина. В хранителната промишленост, влагането на маргарин в произвежданите продукти е честа практика - поради по-ниската му цена и способността му да удължава срока на изделието. Поради тази причина, е желателно избягването на всички готови и полуготови храни, като пасти, торти, кроасани, закуски, бутер тесто, снаксове, солети, чипсове и други. Също така, трябва да се намалят поетите калории и размера на порциите. Прочетете още:

 

Контрол на кръвното налягане чрез ограничаване приема на натрий  

Прием на сол При възрастните, дневната нужда от готварска сол е 2 g, но хората поемат с храната си много повече натрий. Установено е, че не всички индивиди, злоупотребяващи с готварска сол имат повишено артериално налягане. Този факт се обяснява с генетични фактори и разделя хората на солевочувствителни и солеворезистентни индивиди.

Един от най-бързия начин да намалите кръвното си налягане при хипертония, е консумирането на по-малко сол. Установено е, че ограниченият прием на натрий води до намаление на артериалното налягане с 2-8 mmHg. Това се постига, като се прекрати добавянето на сол към храната, както и избягване на храни, с високо съдържание на натрий, като шунка, колбаси, бекон, бульони, кисели краставички, консерви, туршии, готови сосове, хляб, пици, сандвичи и други. За повече информация прочетете:

 

Контрол на кръвното налягане чрез намален прием на алкохол

Отказване на алкохола Големите количества алкохол влошават състоянието, поради пресорния ефект на алкохола. При болни с артериална хипертония, употребата му води до намален терапевтичен ефект на антихипертензивните медикаменти. Позволени са: една малка бира, чаша вино или до 40 милилитра твърд алкохол.

Изпиването на повече от 3 питиета може много рязко да повиши кръвното налягане, за известен период от време. Редовната употреба на алкохол обаче, води до трайното му увеличаване. При пациенти, който пият често и по много, намалената консумация на алкохол понижава систоличното налягане с 8 mmHg и диастоличното с 6 mmHg. Това обаче трябва да става бавно и постепенно - не се препоръчва рязкото му спиране.

Повече информация за вредата от алкохола, както и съвети за успешното му отказване, може да намерите:

 

Контрол на кръвното налягане чрез прекратяване на тютюнопушенето

ТютюнопушенеТютюнопушенето крие сериозен риск за развитие на артериална хипертония, както и сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт. То скъсява живота с всяка изпушена цигара. Тютюнопушенето е основна причина за развитие на коронарна болест на сърцето, особено при младите.

Установено е, че никотинът повишава кръвното налягане с около 10 mmHg един час след пушене. При пушене през целия ден, кръвното налягане може да се задържи постоянно високо. Това налага прекратяването на пушенето, при поставяне на диагноза артериална хипертония. В началото, това води до раздразнителност, пристъпи на силна кашлица, глад, главоболие, затруднена концентрация. При постоянство, симптомите изчезват след около 2 седмици.

Ако сте развили зависимост към тютюнопушенето, много съвети за справяне с нея може да намерите:

 

Контрол на кръвното налягане чрез намаляване приема на кофеин

Кафе Кофеинът има свойството за кратко, но драматично да повишава нивата на кръвното налягане. Смята се, че това се дължи на повишаването синтеза на адреналин, под влияние на кофеина. Важно е да знаете, че кофеин се съдържа не само в кафето. Известни количества може да се открият в безалкохолните напитки, черния и зеления чай, шоколада и другите какаови изделия, енергийни напитки.

Вашият лекар ще определи дали трябва да прекратите приема на кофеин. Като цяло, препоръчително е пиенето на кафе да се ограничи до една чаша на ден. Може да потърсите алтернативни варианти на напитката, като кафе от ръж, леблебия или цикория.

 

Контрол на кръвното налягане чрез редуциране на стреса

Редуциране на стресаСтресът е нормална част от живота на хората. Но твърде много стрес може да причини психологически, емоционални и дори физически проблеми - включително сърдечно-съдови заболявания, неправилен сърдечен ритъм, високо кръвно налягане или болки в гърдите.

Доказано е, че стресът и тревожността могат значително да повишат артериалното налягане, но не се приемат като самостоятелна причина за възникване на хипертония. За ефективен контрол на кръвното налягане, мерките са насочени към елиминиране на стресовите фактори. Препоръчват се упражнения като йога или медитация. Спазването на балансиран хранителен режим, ограничаването на тютюнопушенето, редовната физическа активност, от своя страна също влияят редуциращо върху стреса.

Прочетете още:

 

Контрол на кръвното налягане чрез ежедневно измерване на кръвното налягане

Измерване на кръвното наляганеПри пациенти с артериална хипертония тази мярка се препоръчва за контрол на състоянието им и за преценка на ефекта от антихипертензивната терапия. Използват се апарати за кръвно налягане. Първият сфигмоманометър е изобретен от Riva-Rocci през 1896 година. Той обаче измервал само систоличното налягане. Този недостатък бил отстранен от Николай Коротков, който през 1905 година предложил да се използва стетоскоп, за да се чува потокът на кръвта. Това позволило да се отчита и диастоличното налягане.

Измерването на артериалното налягане по аускултаторния метод се основава на т. нар. тонове на Коротков. Необходими са сфигмоманометър и стетоскоп. Сфигмоманометърът представлява манометър, свързан с маншет, към който е прикрепена помпичка с изпускателен вентил. Маншета се фиксира към мишницата плътно, като долния ръб трябва да е на отстояние 2-3 cm от лакътната ямка. В нея се фиксира стетоскопът. При отпускане на вентила, налягането в маншета се понижава.

Определянето на систоличното налягане става по първия ясно доловим тон, а на диастоличното - по последния чут тон. Обикновено кръвното налягане има по-високи стойности на дясната ръка, но разликата не бива да надвишава 10-15 mmHg.

Подробна информация и напътствия за провеждане на изследването, може да намерите тук:

 

Прочетете още:

Още по темата:

3.9, 15 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Контрол на кръвното налягане

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиФизиологияЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиНормативни актовеБотаникаСъставкиСпортВидеоАлт. медицинаЕ-тата в хранитеСнимкиХранене при...ЛайфстайлНовиниИзследванияПсихологияИсторияАнкетиТестовеРецептиХрани и ястияОрганизацииСоциални грижиПроизводителиПатологияИнтервютаДиетиКлинични пътекиСтатистически проучванияЗаведенияСпорт и туризъмОбразованиеСпециалисти