Начало Медицинска енциклопедия Лечения Намаляване на стреса Профилактика и хигиена

Намаляване на стреса

Намаляване на стреса - изображение

1. Какво е стрес?

2. Намаляване на стреса в грижа за здравето

3. Установете причината

4. Овладейте стреса

5. Съвети за намаляване на стреса

6. Техники за релаксация за намаляване на стреса

7. Съвети за включване на техниките за релаксация в ежедневието

 

Съвременният начин на живот е източник на твърде високи нива на стрес. Повечето хора жонглират между много отговорности, като работа, ангажименти, семеен живот, грижи за децата, лични събития и промени. Всичко това изисква от нас да бъдем прекалено активни и ни претоварва. С течение на времето това пренапрежение може да доведе до сериозни здравословни проблеми. За да се избегне тази опасност всеки от нас трябва да превърне умението за намаляване на стреса в средство за оцеляване.

Какво е стрес?

Стресът е нормална психологическа и физическа реакция на нарастващите изисквания на живота. Проучванията показват, че много голяма част от населението изпитва стрес в някакъв период от живота си, а при някои той е почти ежедневие.

Интересното е, че човешкият мозък е "програмиран" със система за защита, която действа като "алармена система". Когато мозъкът ни възприеме дадено нещо като заплаха, той сигнализира на тялото да освободи конкретни хормони, които да активират определени процеси в организма, с цел предизвикване на ответна реакция (отговор) на заплахата - нещо като бележка "бори се или бягай". След като заплахата премине, тялото се връща към нормалното си отпуснато състояние.

За съжаление поради денонощното присъствие на стрес в модерния начин живот нашата алармена система рядко се изключва. Това води до пренапрежение на тялото, тъй като то постоянно се намира в "режим на готовност" да се справи с всяка заплаха.

 • Ето защо управлението на стреса е толкова важно. Важно е това да става своевременно и да е системна задача за всеки от нас!

Не чакайте докато стресът окаже отрицателно въздействие върху Вашето здраве, емоционално състояние или качество на живот. Започнете да изпълнявате различните техники за намаляване на стреса още днес.

Вижте още:

Намаляване на стреса в грижа за здравето

Намаляване на стреса може да се използва като лечение и превенция на много заболявания на сърдечно-съдовата и ендокринната система. С намаляване на стреса се облекчава хипертоничната болест, а от ендокринните заболявания - диабет, поликистозни яйчници, хипертиреоидизъм.

Има много заболявания, които се обострят при стрес и такива, при които намаляването му оказва положително влияние. Някои от тях са:

Установете причината

Ако сте стресирани, първата стъпка да се справите е да установите каква точно е причината. Дали това се дължи на работата Ви, на някакъв личен проблем, на прекомерното количество ангажименти.

Някои от причините, които повишават нивата на стрес, като натиск на работното място, проблеми във взаимоотношенията или финансови затруднения са лесни за идентифициране. Но прозаични ангажименти, като грижи за децата или друг член на семейството, ежедневните дейности в домакинството, организиране на почивка или празници, също могат да допринесат за повишаване нивото на стрес.

 • Имайте предвид, че дори положителните събития може да бъдат стресиращи!

Женитбата, започването на нова работа, покупката и/или преместването в ново жилище, особено когато се случват в кратък период от време може да са източник на сериозно напрежение. Въпреки че негативните събития като цяло са по-стресиращи, не забравяйте да оцените и положителните промени в живота си.

Някои заболявания и медицински състояния също причиняват стрес

При някои хора наличието на стрес в живота им се дължи на някакво медицинско състояние - заболяване, хронична болка, инвалидност. Има методи и техники, които могат да бъдат от помощ на хората със специфични нужди - да им подсигурят комфорт, да улеснят значително живота им, да редуцират болката и напрежението.

Има много заболявания и състояния, които затрудняват ежедневието на хората и са източник на стрес. Някои примери са:

 • Безпокойство
 • Умора
 • Безсъние
 • Артритози
 • Фибромиалгия
 • Множествена склероза
 • Болки в гърба, кръста и крайниците
 • Стомашно-чревен дистрес
 • Мускулни нарушения
 • Рак
 • Неврологични нарушения
 • Хронична болка
 • Сърдечно-съдово заболяване
 • Ревматологични заболявания
 • Натрупване на множество травми (тендинит, бурсит, плексит, радикулит и други)
 • Глухота

При наличие на някакво специфично състояние, освен назначеното лечение, трябва да се потърсят и други методи, които подпомагат пациента да се чувства по-добре. Това може да включва:

 • начини за овладяване на болката;
 • подходящи упражнения, които повишават мобилността на ставите;
 • стречинг упражнения, които поддържат гъвкавостта на тялото и подобряват жизнените функции;
 • специални помощни средства, които спомагат за интегрирането на пациентите в обществото (ортези, слухови апарати, инвалидни колички и други);
 • техники за релаксация;
 • психотерапия, която да помогне на пациента да приеме състоянието си и търси начини за водене на пълноценен начин на живот.

Подходящо е също посещението на групи за подкрепа, в които членуват хора със същите специфични нужди и проблеми.

Повече информация може да намерите тук:

Овладейте стреса

След като сте определили причината (или причините) за наличието на стрес в живота Ви, следващата стъпка е да се заемете с тяхното овладяване. Например, ако имате затруднения в заспиването поради високото ниво на стрес, изключването на телевизора и пропускането на новините вечер може да бъде от голяма полза. Или сте напрегнати от високите изисквания на работното място - тогава може да поговорите с мениджъра на отдела или да промените начина, по който реагирате на ситуацията.

Потърсете помощ и подкрепа от семейството и приятелите. Може да се допитате какви техники за намаляване на стреса използват те.

Нездравословни начини за справяне със стреса

Повечето от нас използват редица нездравословни методи за намаляване на стреса. Това e възможно най-лесният, но и безспорно най-неподходящият и неефективен начин, понеже причиняват сериозни щети в дългосрочен план.

Нездравословните начини за справяне със стреса са:

 • Тютюнопушене.
 • Прием на значителни количества алкохол.
 • Преяждане или отказ от храна.
 • Прекарване на твърде много време пред телевизора или компютъра.
 • Оттегляне от приятели, семейство и дейности.
 • Своеволен прием на лекарства и добавки.
 • Недоспиване или спане повече от 11-12 часа за денонощие.
 • Отлагане на ангажиментите във времето.
 • Запълване на всяка минута от деня, за да се избегне изправянето пред проблемите.
 • Изливане на стреса върху другите (нахвърляне, изблици на гняв, физическо насилие).

Истината за нездравословните начини за справяне със стреса е, че дори и да имат някакъв ефект, то той е временен, а в даден момент неразрешеният проблем ще връхлети с нова, по-опустошаваща сила. Освен това тези вредни методи бавно и постепенно увреждат организма и рушат здравето ни, което допълнително ще усложни ситуацията.

Подробна информация за вредата от алкохола, тютюнопушенето и наркотиците, както и методи за тяхното прекратяване може да намерите в следните материали:

Помнете, че всеки един проблем има някакво разрешение.

 • Бягството не е начин да го намерите! Напротив, прибягването до нездравословен начин на живот още повече задълбочава проблемите.

Ключът за успешното управление на стреса е изграждането на емоционална сила, контрол над ситуацията и търсене на начини за справяне с всяка трудност.

Съвети за намаляване на стреса

Важно е да обърнете внимание на следните неща:

Правилен режим на работа и почивка

Тялото Ви дава знаци, които Вие трябва да следвате стриктно. Научно доказано е, че сутрин човек има най-много енергия, затова трябва да се постараете по-голямата част от работата да свършите сутринта.

Хубаво е в началото на деня да си подготвите най-важните неща, които трябва да свършите, както и да закусите, защото пропуснатата закуска е равна на малко енергия за важните задачи. Малкото енергия води до грешки и до стрес.

Към 10 часа метаболизмът на човек е най-активен, което също така ни прави най-продуктивни и организирани. Това е времето, в което можем да се справим бързо с дадена задача. Към обяд следва момент на намаляване на работоспособността, което налага да направим почивка и да заредим силите си.

Към 14 часа следва отново момент на повишена работоспособност до към 18 часа, когато отново имаме нужда от кратка почивка.

Осигурете си достатъчно сън

От изключително значение е да си осигурите достатъчно сън. Но не само количеството е важно! Не бива да пренебрегвате часовете на заспиване.

Повече изследвания показват, че заспиването в 22 часа е най-препоръчително, а събуждането около 6 часа е най-лесно и бързо.

Много подробна информация за необходимостта ни от сън, както и съвети как най-добре да се възползвате от това "естествено лекарство", ще намерите тук:

Погрижете се за здравето си

Както беше споменато, влошеното здравословно състояние може да бъде значителен източник на стрес. Затова обърнете внимание на всеки сигнал на Вашето тяло, когато нещо не е наред. Не пестете време и средства, за да се справите с всяко новонастъпило заболяване или проблем - знаете, че всичко в началото е по-лесно лечимо.

Също така не забравяйте за редовните прегледи и изследвания при лекуващия си лекар.

Добра организация

Много добър ефект при планирането на ежедневните задачки има воденето на ежедневен бележник. Записвайки най-важните си задачи в него няма да пропуснете нищо и няма да се изморявате допълнително в мисли "Какво трябваше да направя?".

Добре организирания ден носи бонуси, като свободно време за любимите неща. А правенето на любимите неща безспорно е едно от най-силните лекарства срещу стреса.

Спорт и физическа активност

Определете си време за спорт и физическа активност. Независимо какъв е спортът - бягане, плуване, игра на баскетбол и т. н.

Редовното спортуване ни освобождава от стрес.

За повече информация прочетете:

Много информация може да намерите в секция спорт.

Мечтайте

Отделете поне по 10 минути на ден, за да помечтаете за нещо хубаво, да се пренесете в друг нереален свят.

Установено е, че фантазирането води до отделяне на ендорфини и серотонин, които намаляват стреса.

Усмихвайте се

Усмихвайте се колкото се може повече. Доказано е, че гледането на комедии и смешни клипчета води до повишаване нивата на серотонина, а това подобрява настоението и намалява стреса. Не забравяйте, че светът е като огледало и ако му се усмихваме, то той ще ни отвърне със същото.

Заредете се с оптимизъм

Старайте се да бъдете оптимист. Не бъдете дребнави и не се стремете към перфекционизъм, защото той е основната причина за стрес. Перфекционизмът ни кара винаги да бързаме, да сме напрегнати и разтревожени. За всичко има време, стига да сме организирани, а не притеснени и стресирани.

Обърнете внимание на интимната половинка

Правенето на любов е най-естесвеният механизъм за освобождаване от стреса, тъй като се освобождават хормоните на щастието, едновременно с това се отпуска цялата мускулатура на тялото.

Докоснете се до художествената литература

Експериментални опити доказват, че четенето на книга успокоява и понижава стреса с 68%. Това спадане на напрежението се дължи на фокусиране на цялото ни внимание в книгата и откъсването от ежедневните проблеми. Особено когато книгата е интересна и дава нова информация за въпроси, които ни интересуват и обогатяват начина ни на мислене и дават нови варианти за решаването на даден проблем. Когато човек има няколко варианта за справяне с определена ситуация стресът е по-малък, а дори може да отсъства.

Техники за релаксация за намаляване на стреса

Техниките за релаксация са съществена част от управлението на стреса. Ако сте от хората, които са свикнали да се претоварват - т.нар. работохолици, може би релаксацията е с нисък приоритет във Вашия живот. В даден момент обаче това води до "прегряване". Затова не злоупотребявайте със себе си! Всеки има нужда да се отпусне и да релаксира.

Релаксацията е безценна за поддържане на здравето и благополучието, както и възстановяване от умората, която е спътник на стреса и претоварването.

Прочетете още:

За голяма част от населението релаксация означава зониране пред телевизора в края на напрегнат ден. Но тази "дейност" не допринася с нищо, за да се намалят вредните ефекти на стреса. Нещо повече - често телевизията е източник на неприятни новини, напрегнати филми, изнервящи предавания. Да не говорим за изключително вредното лъчение на екраните, което допълнително ограбва нашето здраве.

Понякога не е достатъчно човек само да легне и да си почива. За да се противодейства ефективно на стреса, трябва да се активира естественият отговор на релаксация на организма. Тук на помощ идват различните техники на релаксация, които спомагат за забавяне на дишането, нормализиране на сърдечната честота, отпускане на цялото тяло.

Почти всеки може да се възползва от многото техники на релаксация. Те са най-разнообразни, така че всеки може да подбере това, което е подходящо за неговата възраст, здравословно състояние и ниво на заетост.

Няма толкова голямо значение, кой вид техника на релаксация ще изберете. По-важно е да се научите да отделяте време за себе и да отпочивате редовно. Затова изберете това, което съответства в най-голяма степен на Вашата същност и го направете част от ежедневието си.

По-специфичните техниките за релаксация включват дълбоко дишане, медитация, визуализация, йога, тай чи, прогресивна мускулна релаксация.

Практикуване на дълбоко дишане

Дълбокото дишане е много лесна, но и изключително ефективна техника за релаксация. Изключително лека за разучаване, а същевременно може да се практикува почти навсякъде, така че да осигури едно изключително бързо освобождаване на стреса, дори непосредствено след отключването му.

Ключът към дълбокото дишане е да дишате с корема и да поемете толкова повече свеж въздух в белите дробове, колкото е възможно. Когато извършвате т.нар. коремно дишане, Вие поемате значително по-голямо количество въздух, отколкото при стандартното, плитко вдишване в горната част на гърдите. А колкото повече кислород поемате, толкова по-малко напрегнати се чувствате и зареждате тялото с прилив на нова енергия.

Ето как да извършите техниката:

 1. Седнете удобно с изправен гръб. Сложете едната си ръка на гърдите, а другата на корема.
 2. Дишайте през носа. Ръката, която се поставена на корема трябва да се повдигне от притока на въздух. Ръката на гърдите трябва да се движи много малко.
 3. Издишайте през устата, като освободите максимално толкова въздух, колкото можете. Включете в издишването дори коремните мускули. Ръката на корема трябва да се върне в изходна позиция, а другата да се движи съвсем малко.
 4. Продължавайте да вдишвате през носа и през устата. Опитайте се да вдишвате толкова дълбоко, че долната част на корема Ви значително да се издига и да спада. Бройте бавно докато издишвате.

Ако Ви е трудно да осъществите дълбокото дишане в седнало положение, може да улесните процеса, като легнете на пода. Поставете една малка книга върху корема си и вдишайте толкова силно, че книгата да се издигне, а при издишването да се върне в изходна позиция.

Подробна информация, както и още много дихателни техники може да намерите тук:

Дълбокото дишане може да се съчетае с други методи и средства за отпускане, като ароматерапия или слушане на нежна музика. То също така може да предхожда другите методи за релаксация и успешно да се съчетава с тях.

Вижте още:

Визуализация

Визуализацията или още визуална медитация е техника за освобождаване от стреса посредством управляеми образи. Когато се използва като техника за релаксация, визуализацията се състои в нарочното "извикване" на образ в съзнанието ни, който предизвиква отнемане на напрежението, чувство за спокойствие и благоденствие.

Разберете какво Ви действа успокояващо и просто го предизвикайте в съзнанието си, независимо дали е тропически плаж, любимо място от детството или тиха гориста долчинка.
При по-съвършените форми на визуализация се ангажират и усещанията за вкус, допир, мирис, звук.

Можете да правите упражненията по визуализация на тихо и спокойно място, на фона на успокояваща музика, с терапевт или с помощта на аудио запис.

Практикуване на визуализация:

 • Намерете тихо, спокойно място. Начинаещите понякога заспиват по време на упражненията за визуализация, така че може да опитате да седите или да стоите прави.
 • Затворете очи и нека Вашите притеснения се отдалечат.
 • Представете си желаното, спокойно място. Направете картината толкова ярка, колкото можете; почувствайте всичко, което можете - звуци, аромати, вкусове.
 • Визуализацията е толкова по-ефективна, колкото повече сетива се включват в нея - като за начало се старайте да бъдат най-малко три.

Съвет: избирайте изображения, които Вие смятате за привлекателни, а не такива, които някой друг е препоръчал. За да "работят" картините за Вас, те трябва да идват от Вашето съзнание.

Ето как да извършите техниката: посоченият пример е с тихо езеро, което се използва само, за да се разбере идеята на метода - заместете картината с избраната от Вас):

 1. Представете си, че вървите бавно покрай брега на езерцето и стигате до един красив мост. Забележете цветовете и текстурите около Вас.
 2. Проучете картината с всичките си сетива.
 3. Вдишайте аромата на цветята, чуйте песента на птиците.
 4. Загледайте се в отражението на слънцето върху водата.
 5. Помиришете боровите дървета.
 6. Потопете краката си в езерото и почувствайте нежното докосване на хладката вода върху краката си.
 7. Вдишайте чистия въздух.
 8. Насладете се на усещането за дълбока релаксация. Когато сте готови, внимателно отворете очите си и се върне в настоящето отпочинали и с усмивка.

Не се притеснявайте, ако след техниката по визуализация се почувствате леко дезориентирани, усетите тежест в крайниците, прозявате се или се закашляте. Всичко това са нормални реакции.

Йога за намаляване на стреса

Йогата включва поредица от движения и неподвижни пози, в съчетание с дълбоко дишане. Освен за подобряване на гъвкавостта, силата, баланса и издръжливостта, йогата е изключително ефективна за намаляване на тревожността и стреса.

Съвет: тъй като неправилното извършване на упражненията по йога може да доведе до наранявания и травми, в началото е добре да посещавате групови занимания или да наемете частен учител. Ако нямате време или възможност, от помощ могат да бъдат също видеозаписи на упражнения по йога за начинаещи. Продават се също много книги с илюстрации и подробни разяснения, които е желателно предварително да разучите подробно.

Какъв вид йога е най-подходяща за овладяване на стреса?

Въпреки че почти всички упражнения по йога завършват с поза за релакс, за ефективно справяне с напрежението са най-подходящи упражненията, които включват бавни и протяжни движения, дълбоко дишане, нежен стречинг.

Сатянанда е традиционна форма на йога, състояща се от нежни пози, дълбока релаксация и медитация, което я прави подходяща, както за начинаещи, така и за всеки, който цели намаляване на стреса.

Хатха йога също е разумен, нежен начин за облекчаване на стреса и е подходяща за начинаещи.

Пауър йогата с нейните активни пози и фокус върху фитнеса е по-подходящ за тези, които търсят стимулиране освен релакс. Тя също така е много подходяща за тези, които желаят да поддържат теглото си в разумни граници.

Ако не сте сигурни дали конкретен клас йога е подходящ за освобождаване от стреса, свържете се с оторизирано студиото и попитайте учителя по йога.

За повече информация прочетете:

Медитация

Медитация се практикува в продължение на хиляди години, като първоначално е била предназначена за подпомагане осъзнаването на свещените и мистични сили на живота. В днешно време тя се практикува предимно като техника на релаксация.

Медитацията е изключително подходяща за справяне със стреса и напрежението техника. Тя предизвиква дълбоко състояние на релаксация и успокояване на ума. Дори само няколко минути прекарани в медитация могат значително да повишават жизнената Ви енергия и да върнат вътрешния мир.

Изследванията показват, че ежедневната медитация може да промени мозъчните невронни пътища, правейки Ви по-устойчиви на стрес.

Всеки може да практикува медитация. Тя е лесна и евтина, тъй като не изисква специално оборудване. Освен това може да се практикува навсякъде.

За още информация прочетете:

Тай чи или още Тай Дзи Цюан

Ако някога сте виждали група от хора в парка, които да се движат бавно в синхрон, Вие най-вероятно сте станали свидетел на тренировка по тай чи.

Тай чи е китайско бойно изкуство, което се използва най-вече за отбрана. Състои се от много бавни, вливащи се в тялото движения. При тай чи се набляга предимно на концентрация, релаксация и съзнателна циркулация на жизнената енергия в целия организъм.

Въпреки, че тай чи има своите корени в бойните изкуства, днес техниката се практикува предимно като средство за успокояване на ума, тялото и намаляване на стреса.

Както по време на медитация, тай чи практикуващите се фокусират върху дишането си и запазване на тяхното внимание в настоящия момент, което води до пречистване на ума и отпускане.

При тай чи се отдава огромно значение на правилната стойка на тялото, за да се освободи напрежението; да се активизира метаболизма; да се премахне стреса от мускулите. Чрез преместване на теглото от единия крак на другия и редуване повдигането на ръцете, краката и дланите, тай чи въздейства върху различните стави, като увеличава притока на хранителни вещества към тях, увеличава гъвкавостта и обхвата на движенията.

Тай чи е опция за безопасен метод, подходящ за хора с различно ниво на физическа активност и от всички възрасти, включително много възрастни или пациенти възстановяващи се от травми.

Подобно на йогата е желателно първоначално да се възползвате от тренировките на оторизиран инструктор или група по тай чи. След като се обучите достатъчно, може да практикувате и самостоятелно във всяко удобно за Вас време или при нужда.

Прогресивна мускулна релаксация

Прогресивната мускулна релаксация включва процес на два етапа, в които можете систематично да напрегнете и да отпуснете различни мускулни групи в тялото. За по-успешно намаляване на стреса, методът може да се комбинира с дълбокото дишане.

С редовна практика прогресивната мускулна релаксация Ви дава възможност да опознаете различните части от тялото си; да осъзнаете какво Ви помага да се отпуснете и как да разпознавате признаците на напрежение.

Преди да практикувате прогресивна мускулна релаксация се консултирайте с Вашия лекар, ако имате анамнеза за мускулни спазми, проблеми в гърба или други сериозни наранявания, които могат да бъдат влошени от напрягането на мускулите.

Ето как да извършите техниката:

 1. Разхлабете дрехите си, свалете обувките и се настанете удобно.
 2. Отделете няколко минути, за да се отпуснете чрез бавни и дълбоки вдишвания и издишвания.
 3. Когато сте готови да започнете, съсредоточете вниманието си към десния си крак. Отделете време, за да се съсредоточите върху начина, по който го усещате.
 4. Бавно напрегнете мускулите в десния си крак и ги стиснете толкова силно, колкото можете. Задръжте докато преброите бавно до 10.
 5. Отпуснете десния си крак. Съсредоточете се върху това как е отнето напрежението и как усещате крака си в отпуснато състояние.
 6. Останете в това отпуснато състояние за момент, дишайки дълбоко и бавно.
 7. Когато сте готови, изместете вниманието си към левия крак. Следвайте същата последователност на мускулно напрежение и освобождаване.
 8. Движете се бавно нагоре през тялото си, като свивате и отпускате постепенно мускулните групи.

Може да използвате следната последователност на мускулните групи: стъпало на десен крак, стъпало на ляв крак, прасец на десния крак, прасец на левия, дясно бедро, ляво бедро, седалище, корем, гръден кош, гръб, дясна ръка и длан, лява ръка и длан, рамена, врат, лице. Ако сте левичар, може да започнете с ляв крак, вместо с десен.

Докосване до природата

Важно е да се знае, че една разходка на открито съчетана с лека спортна дейност е много добро средство за намаляване на стреса.

Природата е източник на позитивна енергия и има способността да зарежда телата ни. Особено подходящи са водните басейни (изкуствено и естествено създадените езера, реките, морето); залесените местности (гори, големи природни паркове); планините; досега до животинското царство (посещение на зоопаркове, терариуми, ферми).

Интересен факт е, че след дъжд и гръмотевична буря природата се насища с отрицателни йони. Те са изключително полезни за здравето ни, като имат способността да заместват натрупаните в организма положителни йони. Положителните йони се излъчват от всички видове техника (дори от прахосмукачката), с които са затрупани домовете и работните ни места. Така се създава едно широкообхватно електромагнитно поле, което ни разболява.

Редовното посещение на паркове и гори именно след дъжд е изключително полезно и отпускащо изживяване. Вдишайте дълбоко освежения въздух и усетете как във вените Ви се вливат нови сили за живот.

Съвети за включване на техниките за релаксация в ежедневието

Изберете тази или тези техники за релаксация, които най-много Ви допадат и съответстват на същността Ви (дали да са по-активни или по-отпускащи).

Ако е възможно, насрочете определено време за практикуване всеки ден. Например за някои може да е по-приемливо да практикуват избраните от тях техники сутрин след ставане, преди да са започнали всички ангажименти - това може да ги зареди с енергия за справяне с предстоящия през деня стрес. За други може да са по-подходящи вечерните часове, когато да разпуснат от натрупания през деня стрес и да си осигурят спокоен и здравословен сън. Трети извличат ползата и от сутрешното, и от вечерното практикуване на техники за намаляване на стреса.

Практикувайте техники за релаксация, докато правите други неща. Медитирайте докато пътувате до работа в автобус или влак, или в очакване на часа Ви при зъболекаря. Опитайте техниката за дълбоко дишане докато вършите домакинска работа - например докато чакате яденето да се свари/изпече; препарата да подейства, преди да го отмиете; докато косите тревата. Също така, не забравяйте да включвате половинката в домакинските задължения. Помислете и за себе си - може би друг няма да го направи вместо Вас.

Бавното и релаксиращо ходене може да съчетаете с разходката на кучето; докато отивате до колата или докато изкачвате стълбите, вместо да използвате асансьора. След като сте научили техники, като тай чи или йога, може да ги практикувате в офиса в обедната почивка или в парка по обяд.

Ако целите да получите пълна релаксация, подхождайте внимателно и се съсредоточете. Вместо да се взирате навън или в телевизора, докато се упражнявате опитайте да фокусирате вниманието си върху тялото, дишането, движенията.

Избягвайте да практикувате Вашите техники за релаксация, когато сте сънливи. Те може да Ви отпуснат толкова много, че да заспите без да завършите упражнението. Вие ще получите най-голяма полза, ако практикувате, когато сте напълно будни и нащрек. Не практикувайте също след ядене, особено ако е по-обилно или по време на употребата на цигари или алкохол.

Очаквайте възходи и падения. Не се обезкуражавайте, ако пропуснете няколко дни или дори няколко седмици. Случва се. Просто започнете отново и бавно стигнете до старата си инерция.

 

И запомнете:

Стресът няма как да изчезне от нашия живот, а намаляването му не е средство "за една нощ". Но с търпение, постоянство и гъвкавост може да се увеличи способността ни да се справяме с предизвикателствата на живота.

Още по темата:

3.3, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Намаляване на стреса

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниАлт. медицинаЛайфстайлТестовеЛеченияБотаникаПсихологияСпортХранене при...СнимкиАнкетиСоциални грижиФизиологияДиетиРецепти