Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Невъзпалителни болести на женските полови органи Липса на менструация, оскъдна и рядка менструация Аменорея, неуточнена

Аменорея, неуточнена МКБ N91.2

Аменорея, неуточнена МКБ N91.2 - изображение

Аменореята представлява състояние, което се характеризира с липса на менструация при жени в репродуктивна възраст.

Тя може да бъде условно разделена на първична и вторична аменорея.Първична  аменорея е липсата на менструален цикъл до 16 години.

Вторична аменорея е липсата на менструално кървене при жени, които са имали менструация, но по-късно менструацията спира в продължение на 3 или повече месеца при липса на бременност, лактация (кърмене), потискане на цикъла със системни хормонални контрацептиви (противозачатъчни) хапчета или менопаузата. Аменорея се свързва с намалена костна плътност и повишаване на честотата на фрактурите.

Физиологична аменорея - наблюдава се по време на бременност и кърмене.

Липсата на месечен цикъл може да бъде както нормално така и анормално явление.

Има няколко основни фактора, които предизвикват това състояние.

Причини за първична аменорея:

 • Ненастъпил пубертет - нормално е пубертетът да закъснее до 17 години. Закъсняващият пубертет при момиче, което е твърде слабо или извършва много физически упражнения е тревожно, защото може да е признак на анорексия.
 • Липса на яйчници и матка.
 • Туморите, наранявания или инфекции също могат да нарушат менструалния цикъл, като се засягат производството на хормони или органите и тъканите, които отговарят на хормоналните стимули.
 • Определени хромозомни аномалии могат да предизвикат преждевременно изпразване на яйцеклетките и фоликулите, участвуващи в овулацията и менструацията.

Причини за вторична аменорея:

 • Бременност - При жените в репродуктивна възраст, бременността е най-честата причина за аменорея. Когато оплоденото яйце се вгнезди в матката, покривният слой на последната се запазва, за да храни плода и не настъпва менструация.
 • Противозачатъчни лекарствени средства - някои жени, приемащи противозачатъчни медикаменти нямат нормални менструални цикли. При спирането на медикаментите, понякога са необходими от 3 до 6 месеца за възстановяване на редовната овулация (отделяне на готови за оплождане яйцеклетки) и менструация. 
 • Кърмене - при кърмещите майки често липсва менструален цикъл. Въпреки, че са възможни овулации, менструациите липсват. Макар, че липсва цикъл, забременяването е възможно.
 • Стрес - психичния стрес може временно да промени функцията на хипоталамуса- област от мозъка, която контролира хормоните, регулиращи менструалния цикъл. Циклите обикновено се възстановяват след намаляване на стреса.
 • Медикаменти - някои медикаменти могат да причинят спиране на менструалния цикъл - антидепресанти, антипсихотични лекарства, кортикостероди и някои видове химиотерапия.
 • Заболявания - някои заболявания могат да доведат до нарушение в менструалния цикъл. След възстановяване менструацията се възобновява.
 • Ниско телесно тегло или затлъстяване - води до нарушение в много функции на организма като потенциално спира и овулацията (отделянето на зряла яйцеклетка).
 • Жените с анорексия или булимия имат нарушен менструален цикъл, поради настъпили хормонални промени.
 • Физически натоварвания - при жени-спортисти подложени на значителни физически натоварвания - балет, бягане на дълги разстояния, гимнастика е често явление прекъсване на менструалния цикъл в резултат на ниско количество телесна мазнина, стрес и висок разход на енергия.
 • Нарушена функция на щитовидната жлеза - намалената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) често причинява нередовен мензис, включително и аменорея. Нарушенията на щитовидната жлеза често водят до намаляване или увеличаване на продукцията на хормона пролактин от хипофизната жлеза, което прекъсва менструалния цикъл.
 • Тумори на хипофизната жлеза - доброкачествените тумори на хипофизната жлеза могат да причинят свръхпродукция на пролактин. Повишеният пролактин нарушава регулацията на менструацията. 
 • Сраствания на матката - синдромът на Ашерман е нарушение, при което се образуват сраствания във вътрешния покривен слой на матката, понякога след процедури като кюретаж(изкуствено прекъсванен а бременността, аборт), цезарово сечение или отстраняване на миоматозен възел.
 • Преждевременен климакс. Менопаузата настъпва на средна възраст 51 години. Ако при Вас тя се развие преди 40 години - се счита за преждевременна.
 • Липсата на яйчникова функция при менопаузата намалява нивото на женските полови хоромони - естрогените, което от своя страна води до изтъняване на вътрешния покривен слой на матката (ендометриума) и до прекъсване на менструалните цикли. Преждевременният климакс може да се дължи на генетични фактори или на други нарушения, като често причината остава неизяснена.

Лечението зависи от причината за аменореята.

То може да не включва друго освен изчаквателно поведение, за да се проследи дали естествените процеси ще вземат своя ход.

Лекарите може да препоръчат на момичетата, подложени на физически натоварвания по-лек тренировъчен режим, а на прекалено слабите - леко повишаване на теглото.

Може да се наложи лечение за налична анорексия.  Ако лекуващият лекар подозира нарушен хоромонален баланс, може да бъде предписано хормонално заместително лечение.

В редки случаи се налага хирургично лечение за отстраняване на раково образувание или за корекция на стуктурно променени органи.

В случай на настъпване на менопауза (климакс), лекуващият лекар може да ви предпише естрогени. Консултирайте се за прием на калций с оглед намаляване на риска от остеопороза.

4.3, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Аменорея, неуточнена МКБ N91.2

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Аменорея, неуточнена МКБ N91.2

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Аменорея, неуточнена МКБ N91.2

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО