Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система

Болести на пикочо-половата система МКБ N00-N99

Болести на пикочо-половата система МКБ N00-N99 - изображение

Отделителната система има огромно значение за човешкия организъм, тъй като посредством нея, заедно с урината се отделят множество от отпадните продукти на организма.

Тя се състои от бъбреци, уретери, пикочен мехур и уретра.

След като набави необходимите си хранителни вещества, организма се освобождава от част от отпадните си продукти, които се намират в кръвта посредством малки филтриращи единици, които се наричат нефрони.

Всички тези отпадни продукти след филтрация в бъбреците попадат в урината, като от там урината преминава надолу по уретерите до пикочния мехур.

Пикочният мехур задържа урината, като количеството урина, което той може да задържи е над 400 ml урина.

Вътрешният и външният сфинктер на уретрата затварят плътно отвора на пикочния мехур, като при тяхното отваряне урината се извежда извън тялото.

Заболяванията, които могат да засегнат отделителната система могат да се проявят във всяка възраст и да доведат до тежки увреждания, а в някои случаи и трайно увреждане на бъбречната функция.

Болестите на пикочо-половата система, могат да бъдат от различно естество. Те могат да бъдат вродени и придобити.

Вродените аномалии се изразяват в липса или наличие на вродено увреждане и непълноценност на някои от органите на отделителната система.

Придобитите заболявания на пикочо-половата система могат да бъдат инфекциозни, неопластични, с автоимунен характер и други.

Установяването на болести на пикочо-половата система се осъществява посредством анамнезата, която се снема от пациента, клиничната картина, образните и лабораторни изследвания, които имат огромно значение за поставянето на диагнозата.

Лечението може да бъде консервативно или хирургично в зависимост от заболяването и степента на неговата тежест.

3.4, 9 гласа

ВИДОВЕ Болести на пикочо-половата система МКБ N00-N99

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Болести на пикочо-половата система МКБ N00-N99

ЛЕЧЕНИЕ НА Болести на пикочо-половата система МКБ N00-N99

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО