Начало Медицинска енциклопедия Лечения Бъбречна диализа Възстановителни процедури

Бъбречна диализа

Бъбречна диализа - изображение

Приложение на бъбречна диализа

Принцип на действие

Видове бъбречна диализа

Предимства и недостатъци на хемодиализата пред перитонеалната бъбречна диализа

Продължителност и честота на приложение

Възможни странични реакции

Режим на хранене при бъбречна диализа

 

За пречистване на кръвта и замяна ролята на бъбреците, пациентите в напреднал стадий на бъбречна недостатъчност биват подлагани на бъбречна диализа. Това е метод за пречистване на кръвта от екзогенни или ендогенни токсични вещества, които се натрупват в организма в резултат на тежко бъбречно увреждане.

Без диализа, при нарушена функция на бъбреците, размерът на отпадните продукти в кръвта ще се увеличат до такава степен, че в крайна сметка биха довели до кома и смърт.

Бъбреците имат важна роля за поддържане на здравето. Здравите бъбреци поддържат вътрешното равновесие на вода и минерали (натрий, калий, хлорид, калций, фосфор, магнезий, сулфат) в организма. Крайните продукти на метаболизма, които не могат да бъдат отделени чрез дишането, също се изхвърлят чрез бъбреците.

Бъбреците също функционират като част от ендокринната система, чрез производство на еритропоетин (участващ в производството на червени кръвни клетки) и калцитриол (активен метаболит на витамин Д).

Приложение на бъбречна диализа

Когато функцията на бъбреците е засегната сериозно, те не успяват да поддържат баланса в организма. Тогава се извършва диализа, с цел:

 • да бъдат премахнати отпадни продукти, сол и излишна вода, за да не се образуват отоци;
 • да се поддържа безопасно ниво на някои химикали в кръвта, като калий, натрий, фосфор и да бъдат изхвърлени токсините, за да се предпази организма от интоксикация;
 • да се контролира кръвното налягане, за да не се превишава прекомерно.

Тези функции могат да бъдат успешно поети от диализата, но реално няма как да се коригира ендокринната функция на бъбреците.

Хемодиализа се предприема в случаите с:

 • ОБН (остра бъбречна недостатъчност), за да се спаси живата на пациента, както и
 • при ХБН (хронична бъбречна недостатъчност), за да се удължи живота на болните.

Прилага се, когато близо 85 до 90 процента от функцията на бъбреците е загубена, както и при пълна загуба на функцията им - пета фаза на хронична бъбречна недостатъчност.

Ранното началозапочване на диализа може да бъде вредно. Затова се препоръчва диализата да се отложи докато пациента прояви определени симптоми на бъбречна недостатъчност. Най-често се стартира, когато състоянието не може да се контролира чрез медикаменти.

Показания за диализа при пациенти с бъбречно увреждане са:

 • ацидемия от метаболитна ацидоза в случаи, в които корекция с натриев бикарбонат е непрактично или може да доведе до претоварване с течности;
 • прекомерно натрупване на електролити, като например тежка хиперкалиемия;
 • интоксикация със салицилова киселина, литий, изопропанол, магнезий-съдържащи лаксативи, етилен гликол;
 • претоварване с течности, което се очаква, че няма да се повлияе от лечение с диуретици;
 • усложнения от уремия, като перикардит, енцефалопатия или стомашно-чревно кървене.

Прочетете още:

Принцип на действие на бъбречна диализа

Диализата работи на принципа на дифузията на разтворени вещества и ултрафилтрацията на течностите през полу-пропусклива мембрана.

Както е известно веществата в течностите са склонни да се движат от зони с по-висока към зони с по-ниска концентрация.

При диализата кръвта с висока концентрация на отпадни продукти, токсини и соли е от едната страна на полу-пропускливата мембрана (филтъра), а специализираната течност за диализа (диализат) е от другата.

Филтърът (полу-пропусклива мембрана) е тънък слой от материал, който съдържа отвори с различни размери или пори. Малките разтворени вещества и течностите преминават през мембраната, но мембраната не позволява преминаването на по-големи вещества, като например червени кръвни клетки, големи протеини и други. По този начин се репликира процесът на филтриране, който се извършва в бъбреците - когато кръвта навлезе в бъбрека, по-големите вещества се отделят от по-малките в гломерулите.

Видове бъбречна диализа

В медицинската практика се прилагат два основни вида бъбречна диализа - хемодиализа и перитонеална диализа. Изследванията са показали ясно, че при пациенти с бъбречна недостатъчност, които трябва да се подложат на диализа няма универсално ефективен метод.

Хемодиализа

Извършва се с помощта на специални апарати с мониторен контрол.

Процедурата може да бъде осъществявана в болница, частна клиника или в домашни условия (при закупуване на специална техника).

Необходимо е предварително да се извърши интервенция на болния - най-често катетаризация на в.феморалис, в.субклавия или в.югуларис; артерио - венозен шънт; артерио - венозна фистула или да се постави изкуствена съдова протеза.

Видът на достъпа зависи от това колко време ще бъде използван, а това се определя спрямо индивидуалното състояние на пациента.

Този съдов достъп се свързва с машината и през него кръвта може да бъде отстранена, пречистена и върната в кръвообращението.

Хемодиализата е механичен процес, който имитира работата на здравите бъбреци. Използва се изкуствени мембрана (диализатор) - специален филтър, които извлича отпадъците и излишните течности от кръвта, като запазва баланса на минералите.

Перитонеална диализа

При перитонеалната диализа кръвта се пречиства чрез стерилен разтвор, съдържащ глюкоза, наречен диализат. Той се влива чрез тръба в перитонеалната кухина.

Перитонеалната мембрана или перитонеума е слой от тъкан, съдържащ кръвоносни съдове, който обвива коремната кухина и вътрешните коремни органи (стомаха, далака, черния дроб и червата). Перинеума действа като частично пропусклива мембрана и така чрез процесите дифузия и осмоза, отпадните продукти и излишната течност се извличат.

Преди първата перитонеална диализа се извършва операция, за да се създаде достъп в коремната област. За целта хирургът ще направи малък разрез, най-често отстрани на пъпа. В този разрез се вкарва пластмасова тръба, наречена катетър, и през нея се влива диализат.

След приключване на процедурата този диализат се изхвърля и се заменя с нов.

Провежда се около четири пъти на ден, но точната кратност се определя индивидуално, според нуждите на пациента.

Перитонеалната диализа позволява на кръвта да бъде пречистена докато пациента спи, работи или докато извършва ежедневните си дейности. Провежда се в дома на пациента, от самия него, което му спестява време и разходи - не се налага периодично посещение на клиника и заплащане за скъпо оборудване.

Но за сметка на това в някои случаи методът не е толкова ефективен, колкото хемодиализата.

За деца, които имат нужда от диализа, обикновено се предпочита перитонеалната, както и за много възрастни пациенти или когато се налага да се пътува.

Предимства и недостатъци на хемодиализата пред перитонеалната бъбречна диализа

Предимства на хемодиализата:

 • ниска смъртност;
 • по-добър контрол на кръвното налягане и коремни спазми;
 • по-малко ограничения в храненето;
 • по-добро пречистване на кръвта;
 • по-добра поносимост;
 • по-малко на брой диализи;
 • по-малко усложнения.

Недостатъци на хемодиализата:

 • изисква надеждна технология, като диализни машини;
 • процедурата е по-сложна и по-скъпа;
 • ограничава независимостта, тъй като пациентите подложени на тази процедура не могат да пътуват извън града за по-дълго време.

Продължителност и честота на приложение на бъбречна диализа

Времето, необходимо за извършване на процедурата зависи от това:

 • в каква степен е отпаднала функцията на бъбреците,
 • колко течност се влива по време на процедурата,
 • количеството натрупани отпадъци в тялото,
 • възрастта на пациента,
 • вида на изкуствения бъбрек, който се използва.

Диализното лечение се провежда обикновено три пъти седмично с продължителност 4-5 часа.

В някои случаи на остра бъбречна недостатъчност бъбречна диализа се извършва като кратък курс на лечение.

При краен стадий на бъбречна недостатъчност бъбречната диализа трябва да се извършва постоянно или докато бъде извършена бъбречна трансплантация.

За повече информация прочетете:

За контрол на състоянието и проследяване ефективността на диализата, на пациента редовно се правят кръвни изследвания (поне веднъж в месеца). Чрез тях се проверява нивото на отпадни продукти в тялото, количеството урея в кръвта, електролитния баланс.

Възможни странични реакции при бъбречна диализа

Самата процедура обикновено не причинява болка и дискомфорт.

Въпреки това, някои пациенти се оплакват от:

 • ниско кръвно налягане,
 • главоболие,
 • спазми,
 • гадене,
 • повръщане.

Това обикновено отшумява след няколко процедури.

Много често пациентите се оплакват от:

 • недостиг на енергия и силна умора;
 • потиснато настроение и депресия - среща се при голяма част от пациентите, но може успешно да се контролира с помощта на подходящи медикаменти;
 • недостиг на време.

Бъбречната диализа изисква стриктно планиране на времето и значителни промени в начина на живот.

Това може в сериозно да наруши плановете на пациента и да попречи на работата му, почивката и на ежедневните дейности.

Въпреки това, доста от пациентите на диализа могат да работят и да водят нормален начин на живот.

Жените, подложени на диализата вероятно няма да са в състояние да забременеят, понеже ще имат високо ниво на отпадни продукти в кръвта, в сравнение с жените със здрави бъбреци, а това може значително да попречи на фертилността.

Жените, които забременеят по време на диализа, вероятно ще се нуждаят от увеличаване броя на процедурите по време на бременност.

При успешна трансплантация на бъбрек фертилността на жените би трябвало да се възвърне.

Диализата има ефект и върху мъжката плодовитост, но в много по-малка степен, отколкото при жените.

Режим на хранене при бъбречна диализа

Въпреки, че диализата помага на пациенти чиито бъбреци са увредени, тя не е толкова ефективна, колкото един здрав бъбрек. Следователно, пациентите трябва да бъдат внимателни с това какво ядат и пият. Режимът на хранене е много важен за успеха на бъбречната диализа.

Много е важно да се ограничи приема на течности и да не добавяте сол към храната си.

Когато става въпрос за течности не се има предвид само ограничаване на напитките, а редуциране приема на супи, твърде много плодове, сладолед и други, които също могат да повлияят водния баланс на организма.

Желателно е да се ограничи и приема на храни, които са богати на фосфор и калий. Белтъчините, които консумирате също трябва да са в минимални количества.

Изследванията показват, че редовната консумация на сок от нар може да помогне на пациентите на диализа да се предпазят от редица усложнения, като намалява риска от сърдечно-съдови инциденти и инфекции. При контролирано проучване при 100 пациента подложени на диализа е установено, че при приема на сок от нар, значително са редуцирани възпалителните процеси и оксидативния стрес, причинени от отделянето на свободните радикали.

Прочетете още:

Допълнителна информация и препоръки за храненето, може да получите от лекуващия си лекар.

 

Трябва да се знае, че бъбречната диализа не е метод на лечение при болните в краен стадий на бъбречна недостатъчност - тя е средство за поддържане на жизнената им функция. Тя не може да излекува бъбреците и функцията им да бъде възобновена.

Човек не може да живее, ако няма поне един функциониращ бъбрек и ако не бъде подложен на диализа. Затова тя не бива да се прекратява, освен ако не бъде извършена успешна трансплантация на бъбрек.

Прочетете още:

3.2, 18 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Бъбречна диализа

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияНовиниХранене при...Клинични пътекиСпециалистиИзследванияБотаникаНормативни актовеИсторияЛюбопитноСнимкиЗаведенияФизиологияОрганизацииЗдравни съветиСпортВидеоДиетиПатологияАлт. медицинаНаучни публикации