Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на бъбреците Функционална анатомия на бъбреците

Функционална анатомия на бъбреците

Функционална анатомия на бъбреците - изображение

Основната структурна и функционална единица на бъбрека се нарича нефрон. Всеки бъбрек има около 1 милион нефрона. Нефронът е изграден от бъбречно телце (Малпигиево телце) и тубулна система. Около нефрона е разположена система от капиляри. Известна е като перитубулна капилярна мрежа. Бъбречното телце се състои от капилярни бримки (гломерули), които са обхванати от капсула на Бауман. Между двата листа на капсулата се оформя тясно пространство, от което започва тубулната система. На повърхността на бъбреците се намират само бъбречни тубули, а бъбречните телца са разположени по цялата ширина на кортекса.

В зависимост от разположението на бъбречното телце и от дължината на бримката на Хенле, нефроните се делят на два вида - кортикални и юкстамедуларни. Кортикалните нефрони имат къси Хенлеви бримки, които достигат до границата между външната и вътрешната медула, а бъбречните им телца са разположения във външните две трети на бъбречната кора. Юкстамедуларните нефрони имат дълги бримки на Хенле, които достигат до папилата, а бъбречните им телца са разположени в най-вътрешната част на кората, непосредствено до медулата на бъбрека.

Бъбречно телце

Бъбречното телце, наречено още Малпигиево телце, е изградено от капилярни бримки, които са обхванати от капсулата на Бауман. Капилярните бримки (гломерул) са изградени от аферентна артериола, която внася кръвта, и еферентна артериола, която я изнася. Мястото, през което тези съдове навлизат или напускат бъбречното телце, се нарича съдов полюс. Капсулата на Бауман е изградена от два листа. Пространството между тях е изпълнено с течност, която се получава при филтриране на плазмата в капилярите.

Тубулна система на нефрона

От капсулата на Бауман започва тубулната система на нефрона. Тя е изградена от множество каналчета, по протежението на които се извършва реабсорбция и екскреция на вещества намиращи се в първичната урина. Тубулната система на нефрона е изградена от проксимален тубул с нагъната и права част, бримка на Хенле с тънка низходяща, тънка възходяща и дебела възходяща част, дистален извит тубул, свързващ тубул и събирателен тубул.

Бъбречен интерстициум

Бъбречен интерстициум се нарича пространството, което се намира между тубулите, кръвоносните съдове и бъбречните телца. Той заема около 9% от обема на бъбрека. Бъбречният интерстициум е изграден от интерстициални клетки и извънклетъчен матрикс, съдържащ колаген, протеогликани, гликопротеини и интерстициална течност.

структура на бъбреците

Юкстагломеруларен апарат

Юкстагломеруларният апарат представлява структура, която е разположена в съдовия полюс на бъбречното телце, на мястото където между аферентната и еферентната артериола се вмъква част от кортикалната възходяща част на бримката на Хенле. Той е изграден от три типа клетки - грануларни, мезангиални, модифицирани тубулни епителни клетки от дебелата възходяща част на бримката на Хенле. Юкстагломеруларният апарат има ключова роля в регулацията на гломерулната филтрация и в секрецията на ренин.

Кръвоснабдяване на бъбреците

Бъбреците са богато кръвоснабдени органи. До тях достигат 20-25% от минутния обем на сърцето. Бъбреците могат да бъдат определени като свръхперфузирани органи. Това кръвоснабдяване осигурява образуването на урина. В бъбреците се оформят две последователни капилярни мрежи - кортикална и медуларна.

Инервация на бъбреците

Бъбреците имат богата симпатикова инервация, а структурите образуващи урината имат парасимпарикова инервация.

Всички части на бъбреците работят като една единна система, чиято основна роля е образуване на урина и изхвърляне на вредните метаболити от обмяната.

3.8, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Kidney

http://teachmeanatomy.info/abdomen/viscera/kidney/

https://opentextbc.ca/anatomyandphysiology/chapter/25-3-gross-anatomy-of-the-kidney/

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Функционална анатомия на бъбреците

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияЛюбопитноИзследванияИсторияБотаникаСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаХранене при...Клинични пътекиЛеченияВидеоПатологияДиетиНаучни публикацииОрганизацииСпециалистиНормативни актове