Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Лечение с хомеопатия Алтернативно лечение при албумин в урината

Алтернативно лечение при албумин в урината

Алтернативно лечение при албумин в урината - изображение

Албумините представляват вид белтъци с малка молекулна маса. Съществуват и друг вид, по-големи белтъчни молекули, познати като глобулини.

Белтъците (протеини) са едни от най-важните компоненти на човешкото тяло. Всъщност, те представляват следващата най-значителна съставка на организма, след водата и представляват 16,6% от телесната маса. Протеините са изключително полезни, тъй като са част от градивните елементи на тялото. Всичко в тялото, с изключение на скелета, представлява форма на протеини и без тях човешкият организъм не би могъл да съществува. Тялото притежава способност да рециклира протеините - когато кръвта преминава през бъбреците, системата за филтриране в тях премахва отпадъчните вещества, но не пропуска албумините и глобулините. Но, при наличие на бъбречно заболяване или нарушение може да бъдат пропуснати протеини като албумин от кръвта в урината. Това състояние се нарича албуминурия. При някои по-сериозни заболявания, в урината могат да се установят и глобулини.

Кои са причините и рисковите фактори за албумин в урината?

Известни са различни причини за високи нива на белтък в урината, но често това е свързано с два основни фактора - наличие на бъбречно заболяване или признак за начало на такова, тъй като бъбречните заболявания често нямат ранни симптоми. Един от първите признаци може да бъде протеинурията, която се открива чрез изследване на урина.

Повишеното производство на протеини в организма също може да е причина за протеинурия. Примери за това са заболявания като множествена миелома и амилоидоза.

Сред най-често срещаните рискови фактора за протеинурия са диабет и високото кръвно налягане (хипертония), тъй като те могат да причинят увреждане на бъбреците, което води до протеинурия. Други рискови фактори включват:

 • наднормено тегло
 • възраст над 65 години
 • фамилна анамнеза за бъбречно заболяване
 • прееклампсия (високо кръвно налягане и протеинурия при бременност)
 • Раса и етническа принадлежност: афро-американци, индианци, испанци са по-склонни да имат високо кръвно налягане и развиват бъбречно заболяване и протеинурия.

Протеинурията се среща по-често сред мъжете, отколкото при жените, просто защото честотата на диабета е по-голяма при мъжете, отколкото при жените. Високият протеин в урината на децата е по-рядко състояние.

Протеинурията по време на бременност се нарича прееклампсия. Това е състояние, при което по време на бременността се развива високо кръвно налягане, водещо до високи нива на белтъчини в кръвта. Прееклампсия е сериозно и опасно състояние, което изисква задължителна лекарска помощ!

При някои хора е установено наличие на повече протеин в урината, докато са в правостоящо положение, отколкото докато лежат. Това е известно като ортостатична протеинурия.

Състояния и заболявания, които не са свързани с диабет или високо кръвно налягане, също могат да причинят пропускане на протеини в урината. Това могат да бъдат:

 • медикаменти;
 • травма;
 • токсични вещества;
 • инфекции;
 • нарушения на имунната система;
 • заболявания на кръвта;
 • тежки изгаряния;
 • туморни заболявания;

Наличието на албумин в урината, обаче, невинаги е признак на заболяване, защото понякога, може да се установи в урината на здрав човек след енергично упражнение.

Симптоми на протеинурия

Протеинурията много рядко показва симптоми в ранните етапи. Всъщност, единственият начин да се диагностицира протеинурия е чрез изследване на урината. Това е причината, поради която диабетици и хора, страдащи от високо кръвно налягане, трябва да се изследват най-малко веднъж годишно. Някои от симптомите в по-късните етапи може да включват:

 • пенеста урина;
 • оток на ръцете, краката, корема или лицето;
 • болки в гърба или в областта на бъбреците;
 • парене или болка при уриниране;
 • кръв в урината;
 • общо неразположение, умора и гадене;
 • загуба на апетит;
 • невъзможност за концентрация.

Съществува и един домашен тест за установяване на албумин в урината, който включва оцетна киселина. Напълнете 3 части от епруветка с урина и я загрейте с помощта горелка. Урината ще стане мътна, което може да се дължи на фосфат или албумин. Добавете 2-3 капки оцетна киселина. Ако помътняването изчезне, тогава урината съдържа фосфати и ако стане по-силно - урината съдържа албумин.

Алтернативно лечение на албумин в урината

Протеинурията не е специфично заболяване и затова, лечението му зависи преди всичко от идентифицирането и управлението на основната причина. Ако тази причина е бъбречно заболяване, необходимо е подходящо медицинско лечение, тъй като на ранен етап, то наистина може да помогне на бъбреците Ви. Нелекуваното хронично бъбречно заболяване може да доведе до бъбречна недостатъчност!

Някои природни средства могат да помогнат при лечението на протеинурия. Повечето от тях са ограничени до предотвратяване на причината за протеинурия:

Пиявици при албуми в урината

Поставяне на медицински пиявици на коремаТъй като проучвания показват, че протеинът в урината е свързан с отлагането на фибрино-свързан антиген (FRA) в гломерулите, медицинските пиявици могат да помогнат за намаляване на отлагането на FRA. В този аспект, хирудотерапията може да допринесе и за намаляване на протеина в урината.

Соев протеин при албумин в урината

Соя и соево млякоСоевият протеин може да предложи многобройни ползи за увредените бъбреци. Животинските протеини са с високо качество, но силно натоварват бъбреците и трябва да ги ограничите във Вашата диета. Растителните протеини са по-малко натоварващи, като соята е един пример за висококачествен растителен протеин. В проучване, публикувано през 2003 година в "European Journal of Clinical Nutrition", при което пациентите следват обичайно препоръчваната бъбречна диета, състояща се от 70% животински протеин и 30% растителен протеин, 35% соев протеин и 30% други растителни протеини, е установено, че соевият протеин всъщност може да помогне за намаляване на протеинурията. Изследователите установяват, че добавянето на соя към храната изглежда намалява протеинурията и подобрява цялостната бъбречна функция.

Важно е да изберете правилните соеви продукти, тъй като много соеви заместители на месо и сирене могат да бъдат с високо съдържание на натрий, които трябва да бъдат ограничено в диетата!

Ленено семе при албумин в урината

ленено семеПроучване в изданието "Kidney International’’ от декември 2003 година предполага, че брашно от ленено семе може да намали протеинурията. Холандски изследователи са работили с диабетни плъхове, които вероятно развиват бъбречно заболяване и са подложени на диета, включваща 20% казеин (протеинът, който се съдържа в млякото), 20% соев протеин и 20% брашно от ленено семе в продължение на шест месеца. Всички останали аспекти на диетата били едни и същи и в трите групи. Изследователите установили, че количеството протеин, екскретирано в урината на плъховете, отглеждани с ленено семе, е по-ниско при тези на соева диета, отколкото в другите диети. Плъховете в соевата група имали по-малко увредени гломерули - малките филтри в бъбреците.

Подобно изследване не е достатъчно, за да се направят категорични изводи, но като се има предвид относителната безопасност на добавянето на тази храна към диетата на човек, може да обсъдите това с Вашия лекар.

Хомеопатия при албумин в урината

Хомеопатични лекарства

Ацидум фосфорикум (единична доза): подходящ при наличие на албумин в урината по време или след треска. Съпътстващи симптоми могат да са често уриниране, с бистра или мътна урина.

Апис мелифика (единична доза): наличие на албумин в урината по време на бременност или едем. При едем, урината е в оскъдно количество и се наблюдават отоци по тялото.

Кантарис (единична доза от 10 капки в половин чаша вода): парене при уриниране и уриниране на капки, наличие на албумин в урината, инфекция на бъбреците.

Хелониас диоика (една доза от 10 капки в половин чаша вода): алкална урина с наличие на албумин в нея. Наличие на фосфати, обилна и чиста урина. От полза е и при албуминурия при бременност.

Меркуриус корозивус (единична доза): при албуминурия през първите няколко месеца от бременността.

Меркуриус солубилис (единична доза): често уриниране, съпроводено с усещане за парене в уретрата в началото на уринирането.

Фосфорус (два пъти дневно): при албуминурия в напреднала бременност или в края на бременността.

Серум от змиорка/Serum anguillae (два пъти дневно): особено полезно при албуминурия, причинена от инфекция на бъбреците и намалено количество урина.

Теребинтина (единична доза, 10 капки в 1/2 чаша вода): албуминурия с парене и болка в уретрата.

Везикария/Vesicaria Q (единична доза, 10 капки в 1/2 чаша вода): наличие на албумин, кръв, съсиреци и гной в урината. Възможно е усещане за парене по посока на уретрата и пикочния мехур с чести позиви за уриниране.

Диетични промени при албумин в урината

Намаляване на натрия в диетата

готварска солАко имате увреждане на бъбреците, е особено важно да следите внимателно приема на натрий, тъй като това може да спомогне за намаляване на протеинурията, сочи изследване, публикувано в изданието "The British Medical Journal" от юли 2011 година. Изследователите разделят участниците в няколко групи:

 • на диета с намалено съдържание на сол в комбинация с ACE-инхибитори (лекарства, използвани за лечение на протеинурия;
 • диета с ниско съдържание на сол и плацебо;
 • редовна натриева диета с лекарството;
 • редовна натриева диета с плацебо.

Според резултатите, диетата с намалено съдържание на натрий изглежда най-значително редуцира протеинурията. От това следва, че здравите възрастни трябва да ограничат приема на натрий до не повече от 2,300 милиграма дневно, като концентрация до не повече от 1,500 милиграма на ден може да предложи по-значителни ползи за здравето.

Контролиране на кръвната захар

апарат за измерване на кръвна захарПоддържането на кръвната захар под контрол е изключително важно при наличие на протеинурия. Постоянно високите глюкозни нива увреждат бъбреците. За целта, е важно да следите количеството въглехидрати, което консумирате всеки ден - ограничете захарта и рафинираните въглехидрати, тъй като и двете повишават нивата на кръвната захар. Заложете на богати на фибри храни, като пълнозърнести храни, цели плодове и зеленчуци. Нишестени зеленчуци като картофи и царевица също могат да повишат кръвната захар, когато се консумират в излишък.

Други мерки, които могат да бъдат предприети включват:

Избирайте нетлъсти меса (като пилешко) пред червено месо.

Обезателно включете в диетата си риба.

Ограничете солта и мазнините в храните.

Заменете газираните или други подсладени напитки с чиста вода.

Правете поне 30 минути физически упражнения на ден.

Консумацията на алкохол трябва да бъде сведена до по-малко от две малки напитки дневно.

Нивата на стрес трябва да бъдат намалени с помощта на йога, тай чи и медитация.

Поддържайте здравословно тегло!

Включете повече лук и чесън във вашата диета, тъй като техните основни активни съставки имат благоприятен ефект върху нивата на кръвната захар. 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.yogawiz.com/blog/home-remedies/natural-remedies-for-proteinuria-high-protein-in-urine.html-пр
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/proteinuria-protein-in-urine-пр
http://www.homeopathicmedicine.info/en/homeopathic-remedies-for-albuminuria-proteinuria/-pr
https://www.belmarrahealth.com/proteinuria-protein-in-urine-treatment-with-statins-and-home-remedies-to-stop-chronic-kidney-disease/-pr
http://www.kidney-treatment.org/herbal-medicine/651.html
https://www.livestrong.com/article/539692-diet-to-lower-protein-in-urine/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияСнимкиИсторияФизиологияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниАлт. медицинаЛюбопитноХранене при...Клинични пътекиЛеченияБотаникаСпециалистиНормативни актовеОрганизацииЗаведенияРецептиСъставкиСпортХрани и ястияДиетиВидео