Ползи от соевото мляко за здравето
› Соево мляко - същност и хранителна стойност
› Ползи за здравето от соевото мляко
› Недостатъци на соевото мляко
› Рецепта за приготвяне на соево мляко в домашни условия
Соево мляко - същност и хранителна стойност
Соевото мляко е популярна алтернатива на млечните продукти на Запад и е традиционна напитка в Китай, Япония и други части на Азия, където се от векове се почитат множеството ползи от соевото мляко за здравето.
Соевото мляко се приготвя от накиснати, сварени и смлени соеви зърна. Чистото соево мляко има леко "бобен" вкус, като повечето производители на млякото обикновено добавят аромати (най-често ванилия и шоколад), а някои и сгъстители, с което се цели постигане на консистенцията и "усещането" за краве мляко в устата.
Някои хора пият соево мляко по медицински показания - поради непоносимост или чувствителност към лактоза, докато други го предпочитат по етични причини (като интерес към хуманното отношение към животните и намаляване на човешкия отпечатък върху околната среда), а трети просто искат да намалят приема на холестерол или да се хранят с продукти, намиращи се по-ниско в хранителната верига.
Според някои източници, изтъкваните ползи от соевото мляко за здравето са спорни, тъй като (както и животинското мляко), соята е алерген. Въпреки това е общоприето, че соевото мляко е една добра, здравословна алтернатива на кравето мляко, а мнозина вярват, че е дори по-здравословно от него.
Обикновеното соево мляко е много хранително - то е отличен източник на висококачествени протеини, есенциални мастни киселини, фибри, витамини и минерали. Тези хранителни вещества осигуряват енергия и поддържат оптимално функциониране на тялото.
В соевото мляко липсва млечна захар (лактоза) и е добър избор за хората, които са с непоносимост към нея.
Ползи за здравето от соевото мляко
Съществената разлика между соевото мляко и кравето мляко, е ниското съдържание на мазнини в първото. А както е известно, повечето лекари и диетолози препоръчват обезмаслени млечни продукти, като обявяват, че именно съдържанието на мазнини прави животинското мляко опасно за здравето.
Тъй като соевото мляко се прави от растителен материал, а не е вторичен животински продукт, то не съдържа никакво количество холестерол.
Соевото мляко е с високо съдържание на протеини - една чаша соево мляко съдържа около седем до десет грама протеин, с което се доближава до кравето - съдържащо осем грама протеин на чаша. Въпреки твърдението на някои източници, че соевият протеин е несмилаем, това далеч не е вярно. Не само, че е напълно смилаем, а е дори по-лесносмилаем от животинския.
Кравето мляко, като естествен животински продукт, съдържа женските полови хормони естроген и прогестерон. Освен това, в някои държави на говедата се дава рекомбинантен говежди соматотропин (хормон на растежа), с цел увеличаване на млекодобива.
Някои изследвания претендират за наличие на връзка между консумацията на краве мляко и твърде ранното полово съзряване при децата, както и с някои видове рак.
За разлика от кравето, соевото мляко съдържа естествени фитоестрогени - изофлавони. Изофлавоните действат по начин, подобен на хормона естроген, но не са действително естроген и нямат стероиден ефект. Според изследвания, изофлавоните предпазват от развитието на някои видове рак, засилват имунитета, предпазват от развитие на някои сърдечно-съдови заболявания и имат антиоксидантно действие.
Ето някои конкретни полезни ефекти от приема на соево мляко:
Подобряване на липидния профил
Едно от най-важните свойства на соевото мляко е способността му да подобрява липидния профил на кръвта.
За разлика от животинското мляко, който е с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол, соевото мляко съдържа предимно ненаситени мазнини, без холестерол.
Мононенаситените и полиненаситените мастни киселини в соевото мляко инхибират транспорта на холестерол в кръвния поток. Изследвания са показали, че редовният прием на соя може значително да намали кръвните концентрации на триглицериди и липопротеини с ниска плътност (LDL - т.нар. "лош" холестерол) и да повиши нивото на липопротеините с висока плътност (HDL или "добрия" холестерол). Този комбиниран ефект прави соевото мляко идеална напитка за пациенти с висок холестерол или такива с фамилна анамнеза за коронарни сърдечни заболявания.
Укрепва кръвоносните съдове
Омега-3 и омега-6 мастните киселини, както и мощните фито-антиоксиданти в соята може ефективно да предпазят кръвоносните съдове от увреждания и кръвоизливи.
Тези съединения се свързват с лигавицата на кръвоносните съдове и защитават нашите клетки от атаките на свободните радикали и от холестеролните депозити. Също така, те подобряват еластичността на кръвоносните съдове и ги прави много по-устойчиви на промени в кръвното налягане.
Насърчава отслабването
Соевото мляко е с по-ниско съдържание на захар от обикновеното мляко. За сравнение, кравето мляко има около 12 грама захар на чаша, за разлика от само 7 грама в соевото. Ето защо, в чаша пълномаслено соево мляко има само 80 калории, което е еквивалент на обезмасленото мляко.
Поради ниското съдържание на мазнини и високото на протеини, соевото мляко е подходящо за хора, които искат да намалят или да запазят телесното си тегло. В допълнение, мононенаситените мастни киселини в соевото мляко имат свойството да потискат чревната абсорбция на мазнини, което е друго голямо предимство за загубата на тегло. Освен това, консумацията на соево мляко осигурява и допълнителна доза фибри, запазвайки чувството за ситост по-дълго време.
Превенция на рака на простатата
Както беше споменато, соевото мляко е богат източник на фитоестрогени, които имат свойството да инхибират свръх-производството на тестостерон при мъжете. Намаляването на нивата на тестостерон може значително да намали риска от рак на простатата.
Проучванията показват, че мъжете, които консумират соя и соево мляко, е по-малко вероятно да развият хипертрофия или рак на простатата.
Подобряване състоянието при менопауза
По време на менопаузата, естественото производство на естроген в женския организъм спада до минимум. А рязкото намаляване на естрогена създава редица здравословни проблеми в този период.
Жените след менопауза са с по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване. Те също са по-уязвими към депресия, промени в настроението, безсъние и други психични разстройства.
Със способността си по естествен начин да регулират женските полови хормони, фитоестрогените в соята са ефективен заместител на естрогена. Редовният прием на соя и соево мляко е чудесен начин да се предотвратят и облекчат неудобствата по време на менопаузата.
Предотвратяване на остеопорозата
Остеопорозата е свързано с възрастта и нарушение в хормоните заболяване. Дължи се най-вече на извличането на калций от костите, поради което те стават лесно чупливи.
Фитоестрогените в соята спомагат за подобряване на усвояването на калций от тялото и предотвратяване на загубата на костна маса. Но за да се получи този ефект е необходимо да се набавя достатъчно калций и витамин Д от други източници.
Поради изтъкнатите качества на соевото мляко, редовната му употреба (естествено, без да се прекалява) се смята за изключително полезна за здравето.
А хората, които нямат лактозна непоносимост и не са пълни вегетарианци, може спокойно да комбинират соевото и кравето мляко в комбинация 1:1, с което да се насладят на ползите и от двете.
Недостатъци на соевото мляко
Главен недостатък на соевото мляко е ниското съдържание на калций в него. Една чаша соево мляко съдържа едва една четвърт от количеството калций в чаша краве мляко. Поради тази причина, вегани и пациенти с лактозна непоносимост, трябва да търсят други източници на калций в хранителния си режим (като бадеми, боб, листни зеленчуци, а за хората, които не са вегетарианци и сардини).
Друг недостатък е бедното съдържание на витамини от група В, поради което много производители на соево мляко ги добавят допълнително към продукта си.
Подсиленото с калций и витамини от група В соево мляко, вече се доближава до витаминно-минералния състав на кравето мляко.
Рецепта за приготвяне на соево мляко в домашни условия
Соевото мляко е на по-висока цена от кравето, което го прави значително по-труднодостъпно. Има начин обаче, всеки да си го приготви в домашни условия и то на много ниска цена. Ето и рецептата:
- Приготвяме си 500 грама соя на зърна, които накисваме за 12 часа във вода. Добре е да изхвърлим зърната, които не са набъбнали. Отцеждаме водата.
- Поставяме накиснатите зърна във вряла вода за около 15 секунди, за да омекне, след което прецеждаме отново.
- В голяма тенджера поставяме соевите зърна и вода в съотношение 1:3 (на 1 чаша соя добавяме 3 чаши вода) и пасираме, докато се смелят всички зрънца. По време на процеса, полученото соево мляко побелява и се сгъстява.
- Следващата стъпка е варенето. Сложете тенджерата на котлона, като разбърквате периодично с лъжица или телена бъркалка. Бъдете много внимателни, понеже по време на варенето се образува много пяна, която може да изкипи.
- В момента, когато започне да излиза пяна, намалете котлона и бъркайте енергично, докато пяната спадне.
- Млякото се вари до момента, в който спре да отделя пяна. Това е много важно, защото отделянето на пяна означава, че млякото все още е горчиво. За да добие приятен вкус, изчакайте докато изчезне и последното мехурче. Когато това стане, оставяме да ври още 10 минути. На повърхността започва да се образува ципа (подобно на каймака на кравето мляко).
- Добре свареното соево мляко се оставя да се охлади. След това се прецежда много внимателно през тензух, като се разбърква непрекъснато.
- При прецеждане на соевото мляко остава т.нар. окара - гъста смес от неразтворените части на соята. Тя също е много полезна и от нея може да се направят кюфтета, сандвичи, бисквити, мекици или да се вложи в различни ястия.
Соевото мляко може да се съхранява в стъклени бутилки в хладилник до 6 дни, но не по-дълго, тъй като не съдържа никакви консерванти.
Може да го пиете подсладено с мед или кафява захар, или да го използвате за приготвяне на сладкиши, торти, сосове и други.
Можете да бъдете спокойни, че Вашето домашно соево мляко е абсолютно здравословно и лишено от вредни химикали. И все пак, не забравяйте, че ако приготвяте своето соево мляко сами, е необходимо да си набавяте нужния калций и витамини В от други източници.
Изображения: freepik.com, framar.bg
Коментари към Ползи от соевото мляко за здравето
Ползите са многобройни!