Соя

Соя (Glycine max) представлява бобова култура, която принадлежи съответно към семейство Бобови (Fabaceae, Leguminosae). Тя представлява значителен, евтин източник на протеин. От един акър посеви от соя се добива повече протеин, отколкото от всяко друго растение на земята.
Устройство на соя
Изображение: wikimedia.org
Соята има грубо и покрито с твърди, ръждиви или белезникави власинки стъбло. Листата й са триделни, състоящи се от три яйцевидни листенца, с добре изразени листни вени, покрити с власинки. Цветовете приличат на малки бели или пъстро виолетови пеперудки, накацали по няколко върху окосмени дръжки. Когато прецъфтят, от тях се развиват шушулки, в които се намират семената.
По форма семената са като малки яйцевидни или лещовидни топчета, а на цвят - светложълти, канелено кафяви, зелени, черни, червени или пъстри. Когато соята узрее, плодовете й стават твърди и сухи. Семената на повечето сортове соя са жълти на цвят, но както вече бе споенато има и такива, които са оцветени в черно, кафяво или зелено и др.
Разпространение на соя
Произхожда от Източна Азия. Днес соята вирее при различни почвени и широк спектър от климатични условия.
Химичен състав на соя
Соята съдържа следните вещества
- соеви протеини;
- полиненаситена;
- изофлавони (генистеин и дайдзеин);
- богата на магнезий;
- лецитин и витамин Д, витамини В6, В9, В12, Н;
- минерали.
Изображение: Laval University , CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons; Laval University , CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons; ?????, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Лечебни свойства и приложение на соя
Как помага соята на организма да бъде здрав?
- полезна е за жените в менопауза;
- подобрява здравината на костната структура, която изтънява при жени в климакс;
- намалява риска от остеопороза;
- намалява риска от сърдечни заболявания;
- намалява общия холестерол в кръвта;
- понижава плътността на липопротеин холестерола и предотвратява образуването на плака в артериите, което може да доведе до инсулт или инфаркт;
- помага за предотвратяване на някои ракови заболявания като рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво.
Къде се прилага соя?
- в медицината - екстракт;
- в хранителната индустрия - най-често други нейни продукти като темпех, тофу, месо, соево мляко.
Заглавно изображение: Laval University , CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
БРИЗ капсули * 56
ФЕМИНХЕЛП таблетки * 56
ХЕПАТОФЕЛИН капсули 540 мг * 60 ВИТА ХЕРБ
ГЕРИТАМИН капсули * 20 ТЕВА
МАГНЕЗИЙ таблетки 250 мг * 90 GNC
ВИП ПАУЪР сироп дози 9 мл * 2
РЕОЛОН капсули * 30 НАТУРФАРМА
ХАЯ ЛАБС 100% СОЕВ ПРОТЕИН ИЗОЛАТ 454 г
ПРОМОГЕРИКАПС капсули * 20 АДИФАРМ
СОЕВ ИЗОЛАТ ПРОТЕИН 90% 500 г
ВИТАМИКС ЗА ПАМЕТ И КОНЦЕНТРАЦИЯ капсули * 30 ФОРТЕКС
ВИТАМИН Е капсули 100 мг * 60 ФИТОФАРМА
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Fabales
- Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)
- Висок холестерол
- Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
- Нисък HDL холестерол
- Електрокардиограма (ЕКГ)
- Опасни ли са екстрасистолите?
- Техники и натурални средства, помагащи при сърцебиене
- Домашни и натурални средства срещу остеопороза
- Сърдечен цикъл
- Чия, чиа
- Повишено ниво на VLDL-холестерол
Коментари към Соя