Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Соя

Соя

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Соя - изображение

Соя (Glycine max) представлява бобова култура, която принадлежи съответно към семейство Бобови (Fabaceae, Leguminosae). Тя представлява значителен, евтин източник на протеин. От един акър посеви от соя се добива повече протеин, отколкото от всяко друго растение на земята.

Устройство на соя

 

Соята има грубо и покрито с твърди, ръждиви или белезникави власинки стъбло. Листата й са триделни, състоящи се от три яйцевидни листенца, с добре изразени листни вени, покрити с власинки.

 

 

 

Цветовете приличат на малки бели или пъстро виолетови пеперудки, накацали по няколко върху окосмени дръжки. Когато прецъфтят, от тях се развиват шушулки, в които се намират семената.

 

 

По форма семената са като малки яйцевидни или лещовидни топчета, а на цвят — светложълти, канелено кафяви, зелени, черни, червени или пъстри. Когато соята узрее, плодовете й стават твърди и сухи. Семената на повечето сортове соя са жълти на цвят, но както вече бе споенато има и такива, които са оцветени в черно, кафяво или зелено и др.

Разпространение на соя

Произхожда от Източна Азия. Днес соята вирее при различни почвени и широк спектър от климатични условия.

Химичен състав на соя

Соята съдържа следните вещества:

соя

  • соеви протеини;
  • полиненаситена; 
  • изофлавони (генистеин и дайдзеин);
  • богата на магнезий;
  • лецитин и витамин Д, витамини В6, В9, В12, Н;
  • минерали.

Лечебни свойства и приложение на соя

Как помага соята на организма да бъде здрав?

зрънца соя

  • полезна е за жените в менопауза;
  • подобрява здравината на костната структура, която изтънява при жени в климакс;
  • намалява риска от остеопороза;
  • намалява риска от сърдечни заболявания;
  • намалява общия холестерол в кръвта;
  • понижава плътността на липопротеин холестерола и предотвратява образуването на плака в артериите, което може да доведе до инсулт или инфаркт;
  • помага за предотвратяване на някои ракови заболявания като рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво.

Къде се прилага соя?

  • в медицината - екстракт;
  • в хранителната индустрия - най-често други нейни продукти като темпех, тофу, месо, соево мляко;

Още по темата:

3.1, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЛюбопитноЛайфстайлНовиниЗдравни съветиИзследванияХранене при...Клинични пътекиАлт. медицинаЛеченияХрани и ястияРецептиВидеоФизиологияОрганизацииИнтервютаСпортИсторияЕ-тата в хранитеСнимкиПсихологияДиетиНормативни актовеСоциални грижиСпециалистиАнкетиНаправления в медицинатаЗаведенияСъставкиТестове