Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Brassicales Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни) Броколи, Аспержово зеле

Броколи, Аспержово зеле

Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)

Броколи, Аспержово зеле - изображение

Броколи (Brassica oleracea) е растение от семейството на зелето. Броколите са растения с дървовидна форма, които разполагат с компактна глава на цветче, прикрепена към различни по размер дръжки и стебла.

Поради различните му компоненти, този зеленчук има комплекс от вкусове и текстури, вариращи от меки и цветисти (цветчето) до влакнести и хрупкави (стъблото и дръжките). Неговият цвят може да варира от сивозелен и тъмнозелен до моравозелен в зависимост от сорта.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Един от най-популярните видове броколи, е известен като Италиански зелен или Калабрезе, кръстен на италианската провинция Калабрия, където е растял първоначално. Броколите са пренесени в Съединените щати.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Броколите съдържат гликосинолати - фитохимикали, които се разграждат до съединения, наречени индоли и изотиосианати (като сулфорафан); каротеноиди и лутеин. Те са отличен източник на витамини К, С и А, както и на фолати, фибри, фосфор, калий, магнезий и витамини B6 и Е.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Помагат за борбата с някои ракови заболявания като рак на белите дробове, на дебелото черво, на гърдата, на яйчниците, както и рак на пикочния мехур. Броколите благоприятстват лечението и профилактика на инфекции и храносмилателни язви. Те също допринасят за намаляване на риска от развитието на сърдечни заболявания. Съдържащите се в тях мощни антиоксиданти от семейството на каротеноидите, наречени лутеин и зеаксантин, са полезни за зрението и очните лещи. Тези зеленчуци са полезни и за изграждане на силна имунна система. Броколите намаляват и риска от вродени дефекти, тъй като една чаша броколи доставя 94 mcg фолиева киселина и витамин В, които са от съществено значение за правилното клетъчно делене при ДНК синтеза.

Още по темата:

3.8, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноНовиниЗдравни съветиКлинични пътекиХранене при...ИзследванияИсторияРецептиХрани и ястияДиетиАлт. медицинаЛайфстайлСнимкиПсихологияОрганизацииНормативни актовеСоциални грижиИнтервютаПатологияЛеченияСпециалистиАнкетиФизиологияЗаведенияНаправления в медицинатаСпортВидеоСъставкиЕ-тата в храните