Лимон
Лимонът (Citrus limon) представлява вечнозелен храст или ниско дръвче. Той е хибрид между бергамот и цитрон, принадлежащ към семейство Седефчеви (Rutaceae). Заедно с портокалът, мандарината и други подобни дръвчета спадат към овощните цитрусови растения. Лимоновите дървета достигат на възраст до 45 години. Топлолюбиво и влаголюбиво растение е.
Лимонът расте почти постоянно. Чувствителен е към ниски температури и се възстановява трудно след състояние на измръзване. При температура под -4º C, листата му окапват, а при -7º C, възникват сериозни увреждания на лимоновата дървесина. При температура под 0º C, малките плодчета и цветовете на дървото умират, а узрелите плодове се повреждат при -2º C. Хладните лета се толерират от лимоните, докато в такъв климат портокалите не узряват. Ограничен е климатичният пояс, в който се отглеждат лимоновите насаждения, поради чувствителността им към застудявания.
По отношение на влажността, растението понасят сухи атмосферни условия до степен, в която, ако сухият период се удължи, е необходимо да се поливат. Относно почвата, могат да се развиват на глинести и изключително бедни почви, дори на пясъци.
Засаждането на лимона става от семка или клонче от стар лимон. При втория начин започват да дават плодове около 2-3 година от развитието им, а от семка по-късно. Плододаването може да продължи около 30 години.
Устройство на лимон
Лимонът достига височина от 3 до 8 метра. Короната е разклонена, а по самите клонки има бодли. Почти през цялата година, редувайки се, по растението се установяват цветове, пъпки, зелени и зрели плодове. Листата имат овална до продълговата форма, оцветени в тъмно зелено отгоре и в матово, по-светло зелено по долната повърхност, плътни, дълги 10-15 см., широки 5-8 см.
Цветовете на лимона са единични или чифтни със слабо назъбени чашелистчета и пет (рядко четири) венчелистчета. На цвят са снежнобели или леко кремави, а в основата, от долната им страна са оцветени в розово или пурпурно. Венчелистчетата достигат на дължина до 2 см. Цветчетата разполагат с от 20 до 40 тичинки, чиито прашници са оцветени в жълто. Отличават се със силно и приятно ухание.
Плодът лимон е с овална форма, понякога леко издължена, а в други случаи яйцевидна. Като дължината им варира от 6 до 9 см., с диаметър около 5 см. Зрелият плод има светло жълто оцветяване, със сравнително дебела кора е, повърхността на която е осеяна с етерични жлези. Във вътрешността на плода се оформят прегради, между които се разполага месестата му част, пълна с ароматен, лимонов сок. Плодовете узряват за около 6 месеца след цъфтежа на дървото.
Някои от плодовете са без семки, но в повечето се съдържат по-малко или повече на брой семена. Те са овални, бели до жълто-зелени на цвят, с твърда обвивка и бяла сърцевина, достигащи на дължина до 1 см.
Изображение: Benjamín Núñez González, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Разпространение на лимон
Първото споменаване на лимони в литературата е в арабски източници, които описват дървото като земеделска култура и декоративно растение в традиционните ислямски градини.
Смята се, че лимонът произлиза от диви растения, които са обитавали териториите на Южна Индия и Южен Китай, преди повече от 2500 години. Не е уточнен точният му произход, но се приема, че първите растения са открити в Индия, Северен Мианмар и Китай.
Много дълъг е бил пътя на растението докато стигне земите на днешния европейски континент. Разпространението на лимоните в Европа започва от Италия през 1 век на н.е. Отначало в Римската империя култивацията и използването им не е било широко застъпено. Разпространението на лимоните в северна Европа се е случило през 15 век, когато рицарите кръстоносци се връщали от Йерусалим. Въпреки това широкото култивиране на лимоновите дървета в Европа закъсняло с още 12 века. През това време пътят им минавал през Египет (700 г. н.е.), Персия, Ирак, средиземноморския басейн. По-нататък във времето арабите, които контролирали южна Испания (1000-1150 г. н.е.), широко търгували с плода. Така дървото се разпространило широко в средиземноморието и арабския свят.
По-късно лимонът достига Америка, след пътуванията на Христофор Колумб. Испанската колонизация на Новия свят помага за разпространението на лимоните в Централна и Южна Америка.
Днес се среща в диворастящо състояние в Индия и Индокитай. В България е популярен предимно като декоративно растение.
Използваема част на лимон
Частта от дървото, която се използва са неговите плодове.
Химичен състав на лимон
Лимонът е натурален антиоксидант. Месестата част на плода съдържа значително количество органични киселини (лимонена, ябълчена), захари (до 3,5%), пектинови вещества, каротин, витамини (A, E, Д, B, аскорбинова киселина), фитонциди, рутин, производни на кумарина, ериоцитрин, флавоноиди, хесперидин, галактуроновата киселина, сесквитерпени, еридиктиол и други. Лимонин и множество липиди и горчиви вещества, се откриват в семената на лимона. Сокът му съдържа между 5 и 6 % лимонена киселина, придаваща му силен, кисел вкус.
Лимоновото етерично масло определя аромата на плода. То съдържа терпен, цитрал (до 6%) и алфа-лимонен (до 90%).
Количество на витамините в лимона: витамин В6 – 0,06 мг., каротин - 0,01 мг., витамин В1 – 0,04 мг., витамин В2 – 0,02 мг., витамин В5 – 0,2 мг., витамин С – 40-70,0 мг., витамин РР-0,1мг. Витамин Р в съчетание с витамин С е отлично средство за укрепване на съдовете.
Съдържание на микроелементи в лимона: фосфор, калий, калций, натрий, магнезий и желязо.
Съдържание на хранителни вещества в 100 грама суров лимон:
- лином без кора – вода – 89%, ккал 29, белтъчини – 1,1 гр., мазнини – 0,3 гр., въглехидрати – 9,3 гр., холестерол – 0 мг., захари – 2,5 гр., фибри – 2,8 гр.
- лимон с кора – вода – 87,4 %, ккал – 20, белтъчини – 1,2 гр., мазнини – 0,3 гр., въглехидрати – 10,7 гр., холестерол – 0 мг., фибри – 4,7 гр.
- пресен лимонов сок – вода – 90,7 %, ккал – 25, белтъчини – 0,4 гр., мазнини – 0 гр., въглехидрати – 8,6 гр., холестерол – 0 мг., фибри – 0,4 гр.
Изображение: Elena Chochkova, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Лечебни свойства и приложение на лимон
Лимонът в Южна и Югоизточна Азия се използва като антисептично средство и антидот при множество отравяния. Повече от 25 века хората го познават и използват под различни форми в ежедневието си.
Свойства на лимона
- антимикробно;
- антиинфекциозно;
- антисептично;
- антискорбутно;
- противоревматично;
- диуретично;
- успокояващо;
- тонизиращо;
- антианемично;
- антиневралгично;
- антивирусно;
- противотемпературно;
- антиканцерогенно;
- ароматизиращо;
- релаксиращо.
Състояния и заболявания, при които се използва лимона
- афти в устната кухина;
- други видове стоматити;
- хрема;
- настинка;
- грип;
- вирусни инфекции;
- скорбут;
- друго кървене на венците;
- висока температура;
- диабет тип 2;
- умора;
- депресия;
- наднормено тегло;
- забавена обмяна на веществата;
- чести инфекции на пикочните пътища;
- задържане на вода;
- отоци по тялото;
- тревожност;
- психическа умора;
- раздразнителност;
- с цел забавяне развитието на ракови заболявания.
При настинка и висока температура може на всеки 2-3 часа да приемаме следната напитка - сок от един лимон, разреден леко с топла вода и добавен към тях малко мед. Приемът се преустановява когато симптомите на заболяването затихнат. Приемът на лимони ни защитава за повече от 24 часа.
Лимонът в кулинарията
В кулинарията е познато свойството на лимона да запазва витамините в плодовете. Повечето плодове след като бъдат обелени се окисляват при контакт с околния въздух и почерняват. Може да ги предпазим от този процес, като след обелване ги натрием с лимон.
Лимонът се консумира директно или подсладен със захар или мед. Месестата част на плода, както и кората намират широко приложение в сладкарството. Целият плод се използва и при направата на разхладителни напитки - цитронада, лимонада. Включва се в направата на дресинги, сладкиши и сладки десерти, сладоледи, чийзкейк. В същите и други храни и напитки, намира приложение и лимоновият сок. Той има специфичен аромат и е идеален за овкусяване на вече приготвено месно ястие и различни видове салати. Пресен лимон се прилага в множество алкохолни и безалкохолни напитки, минерална вода, газирана вода, салати и студени ястия, чай и други билкови напитки, комбиниран с плодове и зеленчуци. Интересни напитки се получават при смесването на доматен сок и сок от грейпфрут с лимон - опитайте!
За да се запази витамин C в лимона, той не трябва да се обработва термично. Кулинарите не препоръчват използването на цял лимон или лимонов сок в млечни салати, поради пресичането на млякото от тях.
Изображение: freepik.com; André Karwath aka Aka, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons
Лимонови продукти
- пресен лимон
- лимонов сок
- лимонова кора
- лимоново масло
- лимонов нектар
- лимонова есенция
- лимонов конфитюр
- лимонада (газирана вода, лимонова есенция / лимонов сок + лед)
Лимонът в козметиката
Лимонът се използва като съставка в много козметични продукти за избелване и стягане на кожата. Премахва бръчки и петна.
Лимоновото масло се прилага в ароматерапията или просто за освежаване и стимулиране работоспособността на индивида на работното му място.
Прием на вода с лимон, сутрин на гладно
Лимоновата вода помага на храносмилането - атомният й състав прилича на този на слюнката и стомашния сок. Лимонената киселина в нея лесно взаимодейства с други киселини и ферменти, поради което стимулира отделянето на стомашен сок, а от там и процесите на храносмилането.
- ускорява обмяната на веществата и алкализира организма
- прочиства черният дроб
- подпомага естественото придвижване и изхвърляне на чревните маси навън
- защитава от преждевременно стареене
- предпазва организма от действието на свободни радикали
- укрепва имунната система
- отстранява холестерола от организма
- изключително благотворно влияние върху нормалния метаболизъм
- стимулира дейността на главния мозък и нервната система като цяло
- грижи се за психическото здраве на индивида
- грижи се за дейността на Вашето сърце
- грижи се за костната система – предпазва от рахит, остеопороза
- понижава кръвното налягане
- нормализира нивото на кръвната захар
- помага при дренирането на лимфата
- намалява мазнините в организма
- намалява образуването на слуз в организма
- понижава мускулните и ставни болки. Облекчава състояние на подагра.
- подпомага заздравяването на раните
- хидратира организма
- повишава концентрацията
При умерен стадий на хипертонична болест, когато кръвното налягане не се е повишило над 160/90, ефективната лечебна доза, в която трябва да се консумира сок от лимон е два големи лимона на ден. При този прием трябва постоянно да се следи артериалното налягане, поради възможност от понижаване, което се случва след 2-3 седмици. Тогава се намалят или спират напълно приеманите до момента хипотензивни средства.
Количеството, в което може да се пие лимон с вода на гладно е една чаена чаша изворна или пречистена вода с изтискан в нея половин лимон. След приема да не се храним веднага. Най-удачния начин за пиене е един час преди хранене, за постигане на максимален ефект. За да предпазите зъбния емайл от увреждане от лимонената киселина, изплакнете устната кухина с чиста вода след изпиването на приготвената лимонова напитка.
Вода с лимон за отслабване
Консумацията на половин лимон на ден, е препоръчена от диетолозите. Калоричност на лимона - 31 ккал. на 100 г. плодна маса.
За деня най-подходящо е първият прием на лимон да се случи сутрин на гладно под формата на чай - в загрята вода, като за чаена напитка се пуща кръгче лимон. Този чай засилва дейността на храносмилателния тракт и разгражда мазнините в организма. Трябва да се пие по-бавно, в порядъка на 20 минути. След това, през целия ден консумирайте няколко резенчета лимон, което ще доведе до намаляне на апетита Ви.
Комбинацията от зелен чай с две лъжички ябълков оцет и кръгче лимон, на няколко приема за деня, също довежда до понижаване на телесната маса.
Консумация на повече чиста вода, плодове и зеленчуци заедно с лимоновата вода, намалява още повече чувството на глад. Голямото количество вода предпазва стомаха Ви от уреждащото действие на лимонената киселина. Например то може да е в размер на 2-3 литра за деня.
Друг начин на прием на лимон е смилане на целия плод с кората и добавяне към него определено, желано количество вода. Ефекта от приема е детоксикация на организма.
Мед и лимон за отслабване
Изображение: freepik.com
Рецептата за намаляне на телесното тегло по този начин се състои в следното: всяка сутрин, на гладно се пие чаша вода с разтворени в нея две лъжички мед и две лъжички лимонов сок. Това се оказва и по-щадящият начин за консумация на лимонов сок, отколкото включен в лимонова вода. Напитката може да се приема в порядъка половин час преди закуска и 20 минути преди лягане.
Пиенето на две супени лъжички лимонов сок, разтворени в чаша топла вода, преди закуска, прочиства от насъбралата се стомашна слуз през нощта и токсини в тялото, като подготвя храносмилателната система за пълноценна работа. Тази напитка, приета преди лягане, с добавена към нея една чаена лъжичка мед, а водата е със стайна температура, събира всичко вредно от организма и го изхвърля на сутринта.
Чаша вода с лимон - заместител на кафето
Изпита чаша лимонова вода на гладно, действа толкова ободряващо, колкото едно кафе – идеален начин да се пребори кофеинова зависимост.
Противопоказания за приема на вода с лимон
Противопоказано е пиенето на лимонова вода при пациенти с гастрит и язва, панкреатит, хепатит, холецистит, болест на жлъчните пътища, ентероколит.
Производство на лимони в световен мащаб
На Индия се пада най-големият дял от производството на лимони в света – около 16%, следвана от Мексико, Аржентина, Бразилия, Испания, САЩ и т. н. 10-те основни страни-производителки на лимони в света за 2007 година са:
- Индия - 2,060,000
- Мексико - 1,880,000
- Аржентина - 1,260,000
- Бразилия - 1,060,000
- Испания - 880,000
- Китай - 745,100
- САЩ - 722,000
- Турция - 706,652
- Иран - 615,000
- Италия - 546,584
- Световен мащаб - 13,032,388
Количеството е изразено в тонове.
Избор и съхранение на лимони
Пресният и годен за консумация лимон е този, който е с гладка и лъскава кора, с плътна консистенция и относително тежък за големината си. Плодове с кафеви петна, суха кора, без блясък и с наситено жълт цвят, не са подходящи за консумация – това са признаци, че те не са пресни. Лимоните се берат когато са зелени и се оставят при подходящи условия и в подходящи помещения, за да озреят. Затова при покупка на лимони по-зеленикавите са по-добрият избор, отколкото тъмно жълтите. Най-добрият начин на съхранение на лимоните е в хладилник. На стайна температура могат да се запазят за около 1 седмица. Както лимоновият сок, така и лимоните могат да се замразяват.
Интересно за лимона
Имена като Лимонени деца и Лимондражи се появяват в сериала „Време за приключения“.
Израелецът Аарон Шемоел е отгледал най-големият лимон до момента в света. Теглото му е 5,265 кг., измерено на 8.01.2003 година.
Арабските мореплаватели, а по-късно през 12 век и европейските, са започнали широко да използват лимона при скорбут, поради високото съдържание на витамин C в него, като са го съчетавали с лук.
Внимание!
Вода с лимон приета 10-20 минути преди лягане, действа възбуждащо на нервната система.
Приемът на лимонов сок и вода, трябва да бъде съгласуван с лекар, поради възможността да бъдат обострени налични хронични заболявания у пациента.
Заглавна снимка: H. Zell, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ФЛОРАДИКС МАГНЕЗИЙ СИРОП 250 мл SALUS HAUS
ВЕЛЕДА СОК ОТ БРЕЗА 250 мл
КАРМОЛИС капки 80 мл
ЦИКАТРИДИНА спрей 125 мл НАТУРФАРМА
КАРМОЛИС капки 40 мл
ЕТЕРИКА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛИМОН 10 мл
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
СТРЕПСИЛС ИНТЕНЗИВ МЕД И ЛИМОН таблетки за смучене * 16
НЮФЛЕКС охлаждащ гел 120 мл.
ТАЙЛОЛ ХОТ ЗА ВЪЗРАСТНИ саше * 12 НОБЕЛ
911 ВЕНОЛГОН МАСАЖЕН ГЕЛ ЗА КРАКА 100 мл
СТОПАЦИД таблетки * 20 ПАНАЦЕЯ
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Sapindales
- Сем. Rutaceae (Седефчеви)
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Анемия
- Лекарства и добавки срещу нервно напрежение и стрес
- Билки за понижение на нивата на креатинин в кръвта
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Как да свалим температурата в домашни условия
- Премахнете отока и синината след натъртване с природни средства
- Алтернативно лечение на задна хрема при деца и възрастни
- Увредени клетки на диабетици се регенерират, за да произвеждат инсулин
Коментари към Лимон
Интересна и полезна информация!