Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Amaranthaceae (Щирови) Спанак

Спанак

от 09 апр 2010г., обновено на 21 фев 2020г.
Редактор: д-р Биляна Петрова
Спанак - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Спанак (Spinacia oleracea, Chenopodium oleraceum) представлява едногодишно растение, което принадлежи към семейство Щирови (Amaranthaceae).

Устройство на спанак

спанак

Спанакът израства на височина до 30 см. Листаната му маса е много разнообразна от към размери и форма. Води началото си от основата на растението. Във височина е последователно разположена на зелените клончета. Листата могат да бъдат продълговато-елипсовидни, яйцевидни, яйцевидно-триъгълни. Имат ширина от 1 до 15 см и дължина от 2 до 30 см.

цветове на спанакОт основата на листната дръжка или на върха на стъблото прорастват съцветията на спанака. Цветчетата в тях са незабележими, жълто-зелени, с големина от 3-4 мм в диаметър. Цъфтежът се наблюдава в периода от юни до юли месец. На тяхно място се образуват малки, твърди, сухи, подобни на бучки плодове. Имат големина от 5 до 10 милиметра. Съдържат по няколко семенца в кухинката си.

Разпространение на спанак

Спанакът може и се отглежда навсякъде. Има добра сухо- и студоустойчивост. Води началото си от Западна и Централна Европа.

Използваема част на спанак

Употребяват се основно листата на растението. Приложение намират и семената му, но в много по-малка степен и с много по-малка известност на употреба.

Спанакът се продава в насипно състояние, на връзки, опакован пресен в торби, консервиран или замразен. Пресният спанак губи много от своята хранителна стойност при съхранение не повече от няколко дни. Докато в хладилник този процес се забавя, като загубата на голяма част от фолиевата киселина и каротеноидното му съдържание ще отнеме около 8 дни. За по-дълго съхранение се бланшира и замразява, вари и отново замразява или се консервира. Съхранен във фризера може да търпи до осем месеца.

Химичен състав на спанак

  • белтъчини;
  • минерални соли (желязо, магнезий, фосфор, калий, калций, натрий);
  • значително количество йод;
  • витамини (С, Р, К, Е, Д2, група В);
  • флавоноиди (в по-големи количества в по-младите спаначени листа);
  • фолиева киселина;
  • каротеноиди.

Ето хранителната стойност на 100 грама сурова маса от спанак: енергия - 23 ккал; въглехидрати - 3,6 грама; захар - 0,4 грама; фибри - 2,2 грама; протеини - 2,9 грама; мазнини - 0,4 грама; витамин А - 469 микрограма; витамин B1 - 0,078 милиграма; витамин B2 - 0,189 милиграма; витамин B3 - 0,724 милиграма; витамин B6 - 0,195 милиграма; витамин B9 - 194 микрограма; витамин C - 28 милиграма; витамин E - 2 милиграма; витамин K  - 483 микрограма; калций - 99 милиграма; желязо - 2,71 милиграма; магнезий - 79 милиграма; манган - 0,897 милиграма; фосфор - 49 милиграма; калий - 558 милиграма; натрий - 79 милиграма; цинк - 0,53 милиграма; вода - 91,4 грама.

История и митове за желязото в спанака и още нещо

Поради грешно поставен десетичен знак "запетая" при изследване количеството на желязо в спанака през 1870-та година, бива поданена информация към хората, че зеленчукът е богат на желязо. Това довежда до установяване на 10 пъти повече желязо в спанака, отколкото  в действителност е то. Така се създава митът за високото количество на минерала в него и от там способността му да прави изключително силен организма - действие описано и в комикси и анимации като "Попай моряка". Грешката в поставянето на десетичната запетая остава незабелязана до 1930 година. Идва момент, в който криминолог разкрива неточността в отбелязването на стойността на желязото в спанака. Криминологът Майк Сътън (Sutton) пише статия в Интернет вестник по криминология, че Попай и желязото е просто още един дългогодишен мит, и че спанакът е избран и провъзгласен от моряка заради съдържание на витамин А  в него. В същата статия той оспорва и горепосочената грешка в поставянето на десетичната запетая, поради липсата на проверими източници. Авторът намира стойности на желязото в спанака докладвани през 1934 година, които действително показват, че количеството му е 20 пъти по-високо от известното до момента. В друга статия, Sutton прави разлика между мита за съдържание на желязо в спанак, който той обявява за "лоша наука", и мита, че грешката е била причинена от скрит знак след десетичната точка.

Установено е, че спанакът е един от най-силно замърсените с пестициди зеленчуци, разбира се в зависимост от почвата на която вирее и водата с която се полива. Например в зависимост от почвата и мястото, където се отглежда, той може да бъде с високо съдържание на кадмий.

Опакованият спанак понякога се подлага на облъчване, за да се убият вредните бактери в него. Проведено е проучване за това в каква степен облъчването влияе на хранителната стойност на зеленчука и оттам върху здравето на консуматорите. Изследователи тествали концентрациите на витамини C, E, K, B9 и четири каротеноида в опакован спанак след облъчване. Те открили, че с увеличаване на нивото на облъчване, четири хранителни вещества показват малка или никаква промяна. Тези хранителни вещества включват витамини В9, E, K и неоксантина от каротеноидите.

Лечебни свойства и приложение на спанак

листа спанакСпанакът е считан за функционална храна поради своя разнообразен хранителен състав, който насърчава здравето извън основната храна на индивида. Благодарение на своите фитохимикали и биоактивни вещества може да улавя реактивните кислородни макромолекули и да предотврати по този начин окислителното увреждане; модулира експресията и активността на гените, метаболизма, пролиферацията на тъканите, възпалението и антиоксидантната защита; стимулира секрецията на веществата в тялото, които дават чувството за ситост на стомаха. Тези биологични дейности са доказателство за противораковите, противозатлъстяващите, хипогликемичните и хиполипидемични свойства на спанака. Въпреки тези ценни качества, консумацията на спанак остава ниска в сравнение с други зеленолистни зеленчуци.

Спанакът е бил използван в миналото в лечението на уринарни камъни. Зеленолистният зеленчук подпомага лечението на фебрилни състояния, възпалението на белите дробове и червата. Семената действат слабително и охлаждащо. Те са били използвани в лечението на трудно дишане, възпаление на черния дроб и жълтеница.

Свойства на спанака

  • възбужда дейността на храносмилателните жлези и перисталтиката на червата, действа слабително;
  • газогонно;
  • антипиретично;
  • хипогликемично;
  • имуностимулиращо в по-малка степен;

Състояния и заболявания, при които се използва спанака

  • при запек;
  • като профилактика срещу скорбут;
  • с цел стимулиране дейността на имунната система;
  • с цел увеличаване нивото на хемоглобина;
  • анемии;
  • туберкулоза;
  • като част от диетичното хранене.

Голямото количество флавоноиди прави спанака предпочитана антиоксидантна храна, която се бори със свободните радикали и се грижи за здравето на организма. От друга страна доставя енергия и стопява излишните килограми.

Начин на употреба

  • отвара - 10 г. листа се заливат с 250 мл вряла вода и врат 5-10 мин. Когато изстине, от течността се пие преди хранене няколко пъти на ден.

Спанакът в кулинарията

Листата могат да се консумират сурови или варени. Младите такива са много удачни за добавяне в салати, а по-старите към супи, ястия или биват употребявани като гарнитура и за декорация на кулинарни произведения.

Семената също могат да се приготвят варени или консумират сурови. В покълнало състояние се добавят към салати.

Други приложения на спанака

Хлорофилът извлечен от спаначените листа се използва като зелено багрило. От листната маса на това растение се получава и жълто багрило.

Интересно за спанака

Смята се, че листният зеленчук води произходът си от Древна Персия (днешен Иран и съседните му страни). Не се знае кога и как спанакът е пренесен в Индия, после и в Китай, където е бил известен като "Персийски зеленчук". За пренасянето му в Древен Китай се знае, че е осъществено през Непал.

В Сицилия, това зелено богатство е донесено от сарацините. Първите писмени сведения за спанака по Средиземноморието са записани в три произведения от 10-ти век: медицинското дело от Ал-Рази (известен като Разес на Запад) и в два селскостопански трактата, един от Ibn Wahshiyah, а другият от Qustus al-Rumi. Той става популярен зеленчук в арабското Средиземноморие и се установява в Испания през втората половина на 12-ти век, когато той бе наречен "ra'is al-buqul" - "вождът на листните зеленчуци". Информация за спанака е била открита и в специален трактат от 11 век от Ibn Hajjaj.

В Германия, зимната форма на зеленчука е известна от 13-ти век. До 1552 година за нея не е имало писмени сведения.

Спанакът се появява за първи път в Англия и Франция през 14-ти век, най-вероятно през Испания. Там е придобил популярност в началото на пролетта, време когато зеленчуците са оскъдни и постното хранене е ограничено откъм асортименти. Спанакът е споменат в първата известна английска готварска книга "Forme of Cury" (1390), където е посочен като "spinnedge" и / или "spynoches".

Спанакът е смятан за зеленчук фаворит от Катерина Медичи. Ястия, сервирани върху канапе от спанак, са известни като "флорентински" и отразяват раждането на Катерина във Флоренция.

По време на Първата световна война, вино подсилено със спаначен сок се дава на френските войници, отпаднали в резултат на тежки кръвоизливи.

Основните производителки на спанак за 2014-та година са (количество в милиони тонове): Китай - 22,1; САЩ - 0,35; Япония - 0,26; Турция - 0,21; Индонезия - 0,13; Франция - 0,12; Пакистан - 0,10;

През 2014 г. общото производство на спанак е 24,3 милиона тона за целия свят, като само на Китай от тях в процентно отношение се падат 91%.

Внимание!

Храната, приготвена със спанак задължително да се съхранява в хладилник, тъй като под влияние на топлината нитратите се превръщат в нитрити, вследствие на което може да настъпи нитритна интоксикация.

Поради високото съдържание на оксалова киселина в зеленчука, той не се препоръчва за консумация от хора страдащи от камъни в бъбреците. Това се отнася и за пациенти с алергия към желязото.

Още по темата:
  • Лимон Лимон
  • Лайм, Зелен лимон Лайм, Зелен лимон
  • Черен емпетрум Черен емпетрум
  • Лапад, Обикновен лапад, Лопуш Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
3.9/5 10 оценки

Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY
52.50лв.

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ВЪЗРАСТНИ желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY
60.00лв.

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ВЪЗРАСТНИ желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY

МЕГА МЕН таблетки * 90 GNC
46.90лв.

МЕГА МЕН таблетки * 90 GNC

АЛАЙВ ВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ желирани таблетки * 75 NATURE'S WAY
50.90лв.

АЛАЙВ ВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ желирани таблетки * 75 NATURE'S WAY

АКВАСОРС КЛЕТЪЧНА ЕНЕРГИЯ - МИГНОВЕНА ХРАНА 25 г
39.10лв.

АКВАСОРС КЛЕТЪЧНА ЕНЕРГИЯ - МИГНОВЕНА ХРАНА 25 г

ВИТАМИН  К1 таблетки  0.1 мг * 20 АДИФАРМ
13.00лв.

ВИТАМИН К1 таблетки 0.1 мг * 20 АДИФАРМ

АЛАЙВ ВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ 50+ желирани таблетки * 75 NATURE'S WAY
53.70лв.

АЛАЙВ ВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ 50+ желирани таблетки * 75 NATURE'S WAY

СУОНСЪН ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА ЖИВОТ таблетки * 300 SWR016
54.00лв.

СУОНСЪН ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА ЖИВОТ таблетки * 300 SWR016

ХИМАЛАЯ ПАСТА ЗА ЗЪБИ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНИ ЗЪБИ 75 мл
5.10лв.

ХИМАЛАЯ ПАСТА ЗА ЗЪБИ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНИ ЗЪБИ 75 мл

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
27.90лв.

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY

АЛАЙВ КАЛЦИЙ + ВИТАМИН D таблетки * 60 NATURE'S WAY
49.50лв.

АЛАЙВ КАЛЦИЙ + ВИТАМИН D таблетки * 60 NATURE'S WAY

ДИМ ПЛЮС капсули 200 мг * 60 NATURE'S WAY
58.00лв.

ДИМ ПЛЮС капсули 200 мг * 60 NATURE'S WAY

Коментари към Спанак

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Спанак
    www.framar.bg 
    на 18 April 2021 в 21:46
    Коментирайте "Спанак"

РАСТЕНИЕТО е свързано към

  • Група Еудикоти (Eudicots)
  • Клон Същински еудикоти (Core eudicots)
  • Разред Caryophyllales
  • Сем. Amaranthaceae (Щирови)
  • Анемия
  • Феритин
  • Хематокрит (Hct)
  • Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
  • Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
  • Пълна кръвна картина (ПКК)
  • 10 храни, богати на желязо, за повишаване на хемоглобина
  • Желязо в кръвта
  • Тамарило
  • Препарати съдържащи желязо

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах