Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Sapindales Сем. Rutaceae (Седефчеви) Лайм, Зелен лимон

Лайм, Зелен лимон

Сем. Rutaceae (Седефчеви)

Лайм, Зелен лимон - изображение

Лайм (Lime) е име на няколко вида цитрусови плодове, които са оцветени най-често в зелен цвят и по-рядко в жълтеникав. Тези плодове са наричани и с имената зелен лимон и лимета.

УСТРОЙСТВО:

 

Малките цитрусови плодове, с овална или кръгла форма имат големина от 3 до 6 см в диаметър. Кората и вътрешността им обикновено са зелени на цвят.

 

 

 

 

Свежият плод трябва да е силно кисел и тръпчив, с блестяща кора и сочна бледо зелена вътрешност.

 

 

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Расте в райони с тропически и субтропически климат. Води произходът си от Мала Азия. Редът, в който се подреждат производителките на лайм е следният - Мексико, Индия, Иран, Бразилия.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Употребява се самият плод или неговият сок.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • високо съдържание на витамин С;
  • минерални соли - желязо калий, фосфор, калций, магнезий;
  • етерично масло;
  • пектин;
  • витамин Р, А, С;
  • фибри;
  • лимонена киселина;
  • ябълчна киселина.

ДЕЙСТВИЕ:

  • общо тонизиращо и освежаващо действие;
  • засилва защитните сили на организма;
  • предпазва от развитие на атеросклероза;
  • забавя стареенето;
  • стимулира образуването на колаген;
  • успокояващо на нервната система;
  • капиляроукрепващо;
  • антибактериално;
  • тонизиращо;
  • почистващо кожата действие.

Високото съдържание на витамин C в лайма, определя борбата му срещу холестерола и протективните му функции насочени към сърдечно-съдовата система.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • в медицината;
  • в козметиката - в състава на различни кремове и лосиони;
  • в парфюмерията и ароматерапията;
  • в кулинарията и в състава на безалкохолни и акохолни напитки и коктейли.

Състояния и заболявания, при които се препоръчва и е полезна консумацията на лайм:

  • висок холестерол;
  • атеросклероза;
  • депресия;
  • раздразнителност;
  • нервност;
  • умора;
  • липса на настроение;
  • простуда.

Установените минерали в плода (фосфор, калций) помагат за запазване на зъбния емайл и благоприятстват здравето на зъбите, предпазват от възпаление и кървене на венците. Киселините в лайма пък подпомагат процеса на усвояване на желязото, оттам и кръвотворните функции в организма. Той много добре повлиява простудни заболявания, укрепвайки имунната система, облекчавайки симптомите на болестта и ускорявайки оздравителния процес.

ИНТЕРЕСНО:

  • още през 19 век моряците са се убедили в превенцията на скорбута с плодове лайм;
  • има създадени организации за популяризирането на зеления лимон, като най-вкусен и ароматен цитрус.

Още по темата:

3.1, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛюбопитноЛайфстайлИсторияХранене при...ЛеченияХрани и ястияЗдравни съветиДиетиЕ-тата в хранитеНовиниСнимкиТестовеНормативни актовеПроизводителиАлтернативна медицина