Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Polygonaceae (Лападови, Лапатови) Лапад, Обикновен лапад, Лопуш

Лапад, Обикновен лапад, Лопуш

Сем. Polygonaceae (Лападови, Лапатови)

Лапад, Обикновен лапад, Лопуш - изображение

Лапад (Rumex patientia) представлява тревисто, многогодишно растение, принадлежащо към семейство Лападови (Polygonaceae). Видовете лапад наброяват около 150-200. Известен е и като обикновен лапад и лопуш. Отглежда се като листен зеленчук. Познат е на народите още от античността. Най-често приготвяните от него ястия са супа и баница с лапад (лопушник).

Устройство на лапад

 

Лападът достига на височина от 0,5 до 1,5 метра. Коренището е вретеновидно и вертикално разположено в почвата. Стъблата са изправени, като дават разклонения от над средната им част. Листата са широки, яйцевидно-копиевидни или продълговато-копиевидни, дълги 30-45 см. и широки 10-15 см. Листните ръбове са гладки или слабо вълнисти.

 

 

 

Цветовете са събрани в групички от 10 до 20 на брой, хермафродитни, оцветени в розово-кафяво. Съцветията са терминални, разположени от средата на стъблото до неговия връх. Цъфтят през месеците юни и юли.

 

 

 

Разпространение на лапад

разпространение на лапад

Растението е установено в изобилие в по-голямата част от Европа. Областите с умерен климат са предпочитаното от него място за развитие. У нас се срещат около 20 вида лапад.

 

Използваема част на лапад

Приложение, с различни кулинарни и медицински цели, намират листата на растението.

Химичен състав на лапад

лапад

Лопушът съдържа желязо, атрахинонови съединения, хлорофил, оксалова киселина, неподин, неподин-8-Н-бета-D-глюкопиранозид, кризофанол-8-Н-бета-D-глюкопиранозид, емодин-6-О-бета-D-глюкопиранозид, 1, 3, 5-трихидрокси-7-метилантраквинон, фисцион-8-Н-бета-D-глюкопиранозид, емодин-8-Н-бета-D-глюкопиранозид.

Лечебни свойства и приложение на лапад

Лападът в кулинарията

Листният зеленчук се консумира най-вече през пролетта, а за зимата се съхранява в сол. В изключително големи размери се използва за храна у нас, Румъния и Сърбия. Листната маса се употребява сурова или варена. Може да се пюрира и съчетае с киселец, да се вложи цяла в различни зеленчукови и месни ястия. От корените на много видове от рода на лапада, могат да се получат тъмно зелени до кафеви и сиви бои, предназначени за промишлеността.

Лападът в медицината- действие:

  • подобрява храносмилането;
  • повишава апетита;
  • понижава кръвното налягане;
  • противовъзпалително.

Намира приложение при:

  • анемия;
  • лениви черва;
  • като универсално средство за борба с рак, поради високото си съдържание на хлорофил.

листа от лапад

В изследване е установена антиоксидантната активност на екстракт от корен на лапад, който заедно със свободни негови радикали действа срещу оксидативното увреждане на чернодробната тъкан при развитието на хиперпролиферативни процеси в нея.

Като профилактично и лечебно средство, в народната медицина се използва при затлъстявания, диабет, заболявания на жлъчката и черния дроб.

Прилага се под формата на:

  • отвара за промивка на устната кухина при стоматит;
  • приема се вътрешно при колит, отново като отвара;
  • счукани корени от лапад лекуват циреи, лимфни отоци и обриви, наложени върху съответните проблемни места.

Сок от лапад се използва за лечение на различни кожни лезии и запек. Суровите листа се дъвчат при болки в гърлото.

Внимание!

Поради високото съдържание на оксалова киселина в лапада, той трябва да се консумира с особено внимание от пациенти страдащи от ревматизъм, артрит, подагра, камъни в бъбреците или хиперацидитет. Посочената киселина може да заключи усвояването на минерали в организма, например като калция, което довежда до влошаване на споменатите болестни състояния.

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияИсторияСпортРецептиДиетиСнимкиЛайфстайлАлт. медицинаНовиниХранене при...ИзследванияФизиологияЗдравни проблемиКлинични пътекиСпециалистиПатологияАнкетиНормативни актовеМикробиологияЗаболявания (МКБ)ПсихологияТестовеИнтервютаВидеоОрганизацииСимптоми