Тамарило
Тамарило (Solanum betaceum) е малко цъфтящо дърво. Принадлежи към семейство Solanaceae (Картофови). Плодовете на растението също се наричат тамарило. В някои страни го наричат още „дърво, носещо домати”. Произлиза от Андите в Еквадор, Колумбия, Перу, Чили и Боливия.
Устройство на тамарило
Изображение: C T Johansson, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Тамарилото представлява бързо растящо дърво, достигащо височина 5 метра. Продължителността на живота му е около 15 години. Кореновата му система е слабо развита и плитко разположена. В горната част дървото образува корона. Листата са големи, прости, зелени със силна остра миризма. Цветовете са розово-бели и са групирани в съцветия от 30-50. От едно съцветие се произвеждат от 1-6 плода. Цветчетата носят приятен аромат и привличат насекомите.
Плодовете на растението имат яйцевидна форма и дължина от 4 до 10 сантиметра. Цветът им варира от жълто до оранжево или червено. Понякога са двуцветни като имат тъмни надлъжни ивици. Червените плодове са по-кисели, а оранжевите по-сладки. Във вътрешността си съдържат големи семена. Зреенето на плодовете започва през юли. Solanum betaceum се размножава чрез семена.
Използваема част на тамарило
- плодове;
- листа.
Разпространение на тамарило
Растението произлиза от Еквадор, Колумбия, Чили и Боливия. Днес то се отглежда в овощни градини и един от най-популярните плодове за тези региони. Разпространено е още в Южна Африка, Индия, Непал, Китай, САЩ, Австралия и Нова Зеландия. През 1996 г. е започнала търговията и износа на плодовете. Дървото предпочита субтропичен климат, не понася ниски температури и суша. То расте добре на дълбоки и плодородни влажни почви с рН=5 - 8,5.
Химичен състав на тамарило
- енергийна стойност на плодовете - 40 килокалории на 100 грама;
- вода;
- протеини;
- диетични фибри;
- калций;
- магнезий;
- желязо;
- манган - този елемент е ко-фактор на много ензими, участващи в метаболизма на аминокиселините, на холестерола и на въглехидратите и в остеогенезата;
- мед - необходим микроелемент за правилния метаболизъм на желязото;
- цинк;
- селен;
- витамин А;
- витамин С;
- витамин Е;
- тиамин;
- антоцианини;
- флавоноиди;
- каротеноиди;
- пектин;
- ниско съдържание на мазнини и въглехидрати;
- лимонена киселина.
Лечебни свойства и приложение на тамарило
Изображение: C T Johansson, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Плодовете и листата на Solanum betaceum намират широко приложение. Високото съдържание на физиологично активни вещества определя многобройните му лечебни свойства. Тамарило се използва и в кулинарията.
Свойства на тамарило
- антиоксидантно действие - антиоксидантите предпазват организма от вредното действие на свободните радикали. Употребата им предпазва от възникването на редица заболявания като рак, сърдечни заболявания, катаракта, болест на Паркинсон и панкреатит. В тамарило се съдържат витамин С и витамин Е, които са мощни антиоксиданти;
- хепатопротективен ефект;
- спомага за здравословната загуба на тегло - консумирането на плодовете в сурово състояние има детоксикиращ ефект върху организма. Химичният им състав спомага за редуцирането на мазнините. Ако в ежедневието си включите и физическа активност бързо ще видите ефекта от употребата на тамарило;
- поддържа здравето на кожата - съдържанието на витамин А, С и Е, прави кожата здрава и блестяща. Антоцианините и фенолите я предпазват от стареене;
- понижава нивата на кръвната захар;
- понижава кръвното налягане и поддържа сърдечно-съдовото здраве - калият е микроелемент, който спомага за поддържане на баланса от вредното въздействие на натрия. Съдържанието на фибри в тамарило понижава нивата на лошия холестерол в кръвта;
- подобрява зрението - дължи се на съдържанието на витамин А;
- благоприятства храносмилането - дължи се на високото съдържание на фибри;
- подобрява метаболизма;
- стимулира еритропоезата.
Заболявания и състояния, при които се прилага тамарило
- рак;
- заболявания на сърдечно-съдовата система - хипертония, атеросклероза и др.;
- катаракта;
- болест на Паркинсон;
- панкреатит;
- възпалено гърло;
- заболявания на черния дроб;
- затлъстяване;
- кожни заболявания;
- затруднено зрение;
- диабет тип 2;
- храносмилателни проблеми;
- запек;
- анемия.
Изображение: Ivar Leidus, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Начин на приложение
- сок от тамарило;
- за лечение на възпалено гърло - потопете листата в топла вода и увийте около врата си;
- в кулинарията.
Употреба на тамарило в кулинарията
Плодът намира широко приложение в кулинарията. В сурово състояние с малко добавена захар, той е перфектна закуска. Жълтоплодните сортове имат сладък вкус и аромат, който може да бъде сравнен с този на манго или кайсия. Червените плодове имат по-кисел вкус. Обвивката на плодовете не е ядлива, защото има горчив неприятен вкус. Консумира се вътрешността. От нея се правят компоти, десерти, комбинират се с ябълки и други плодове. В Колумбия, Еквадор и Панама пресните тамарило се смесват с вода и захар за направата на сок. В Непал от тях се прави туршия за есента и зимата.
Начин на употреба в кулинарията
- суровите обелени плодове могат да се използват за декорация на торти, чийзкейкове и пици;
- целите обелени плодове са подходящи за всяко ястие, по-същия начин по който са съвместими доматите;
- сандвичи с тамарило и пълнозърнест хляб;
- салати;
- пюре от тамарило;
- плодове за направата на консерви, конфитюри, сладки, желета, сосове и др.
Внимание!
Консумацията на плодовете може да доведе до алергични реакции! Бъдете особено внимателни ако сте алергични към домати.
Заглавно изображение: Agnieszka Kwiecie?, Nova, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
НАТРОЛ АКАЙ БЕРИ DIET капсули * 60
СОЕВИ КУБЧЕТА 200 г ПЪТ КЪМ ЗДРАВЕ
СОЕВИ ГРАНУЛИ 200 г ПЪТ КЪМ ЗДРАВЕ
ПРОТЕИНИ СИ ДИЕТИЧЕН СИРОП ЗЕРО ШОКОЛАД 320 мл
СЛАДКА СТЕВИЯ - НАТУРАЛЕН ПОДСЛАДИТЕЛ НА ПРАХ 200 гр. ЗДРАВНИЦА
БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА ЗЕЛЕНО КАФЕ 50 мл
Библиография
https://en.wikipedia.org/
http://www.tamarillo.com
http://tropical.theferns.info
http://www.stylecraze.com
http://drhealthbenefits.com/
https://www.healthbenefitstimes.com
http://healthshlok.com/
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Астериди (Asterids)
- Разред Solanales
- Сем. Solanaceae (Картофови)
- Активен въглен за отслабване: прием, ползи и противопоказания
- 7-дневна пречистваща диета и трайно отслабване с до 10 килограма
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Калкулатор индекс на телесната маса
- Първи смъртен случай във Великобритания, който се свързва с лекарство за отслабване
- Лечение при панкреатит
- 10-дневна диета с елда за отслабване с 10 килограма
- Скоруша
- Хранене според кръвната група - кръвна група А
Коментари към Тамарило