Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Solanales Сем. Solanaceae (Картофови) Тамарило

Тамарило

Сем. Solanaceae (Картофови)

Тамарило - изображение

Тамарило (Solanum betaceum) е малко цъфтящо дърво. Принадлежи към семейство Solanaceae (Картофови). Плодовете на растението също се наричат тамарило. В някои страни го наричат още „дърво, носещо домати”. Произлиза от Андите в Еквадор, Колумбия, Перу, Чили и Боливия.

Устройство на тамарило

тамарило дърво

 

Тамарилото представлява бързо растящо дърво, достигащо височина 5 метра. Продължителността на живота му е около 15 години. Кореновата му система е слабо развита и плитко разположена. В горната част дървото образува корона. Листата са големи, прости, зелени със силна остра миризма.

 

цвят на тамарило

 

Цветовете са розово-бели и са групирани в съцветия от 30-50. От едно съцветие се произвеждат от 1-6 плода. Цветчетата носят приятен аромат и привличат насекомите.

 

 

плодове на тамарило

 

Плодовете на растението имат яйцевидна форма и дължина от 4 до 10 сантиметра. Цветът им варира от жълто до оранжево или червено. Понякога са двуцветни като имат тъмни надлъжни ивици. Червените плодове са по-кисели, а оранжевите по-сладки. Във вътрешността си съдържат големи семена. Зреенето на плодовете започва през юли. Solanum betaceum се размножава чрез семена.

Използваема част на тамарило

  • плодове;
  • листа.

Разпространение на тамарило

разпространение на тамарилоРастението произлиза от Еквадор, Колумбия, Чили и Боливия. Днес то се отглежда в овощни градини и един от най-популярните плодове за тези региони. Разпространено е още в Южна Африка, Индия, Непал, Китай, САЩ, Австралия и Нова Зеландия. През 1996 г. е започнала търговията и износа на плодовете. Дървото предпочита субтропичен климат, не понася ниски температури и суша. То расте добре на дълбоки и плодородни влажни почви с рН=5 - 8,5.

Химичен състав на тамарило

лилави плодове на тамарило

  • енергийна стойност на плодовете – 40 килокалории на 100 грама;
  • вода;
  • протеини;
  • диетични фибри;
  • калций;
  • магнезий;
  • желязо;
  • манган – този елемент е кофактор на много ензими, учатващи в метаболизма на аминокиселините, на холестерола и на въглевидратите и в остеогенезата;
  • мед – необходим микроелемент за правилния метаболизъм на желязото;
  • цинк;
  • селен;
  • витамин А;
  • витамин С;
  • витамин Е;
  • тиамин;
  • антоцианини;
  • флавоноиди;
  • каротеноиди;
  • пектин;
  • ниско съдържание на мазнини и въгкехидрати;
  • лимонена киселина.

Лечебни свойства и приложение на тамарило

Плодовете и листата на Solanum betaceum намират широко приложение. Високото съдържание на физиологично активни вещества определя многобройните му лечебни свойства. Тамарило се използва и в кулинарията.

Свойства на тамарило:

тамарило

  • антиоксидантно действие – антиоксидантите предпазват организма от вредното действие на свободните радикали. Употребата им предпазва от възникването на редица заболявания като рак, сърдечни заболявания, катаракта, болест на Паркинсон и панкреатит. В тамарило се съдържат витамин С и витамин Е, които са мощни антиоксиданти;
  • хепатопротективен ефект;
  • спомага за здравословната загуба на тегло – консумирането на плодовете в сурово състояние има детоксикиращ ефект върху организма. Химичният им състав спомага за редуцирането на мазнините. Ако в ежедневието си включите и физическа активност бързо ще видите ефекта от употребата на тамарило;
  • поддържа здравето на кожата – съдържанието на витамин А, С и Е, прави кожата здрава и блестяща. Антоцианините и фенолите я предпазват от стареене;
  • понижава нивата на кръвната захар;
  • понижава кръвното налягане и поддържа сърдечно-съдовото здраве – калият е микроелемент, който спомага за поддържане на баланса от вредното въздействие на натрия. Съдържанието на фибри в тамарило понижава нивата на лошия холестерол в кръвта;
  • подобрява зрението – дължи се на съдържанието на витамин А;
  • благоприятства храносмилането – дължи се на високото съдържание на фибри;
  • подобрява метаболизма;
  • стимулира еритропоезата.

Заболявания и състояния, при които се прилага тамарило:

плод тамарило

  • рак;
  • заболявания на сърдечно-съдовата система – хипертония, атеросклероза и др.;
  • катаракта;
  • болест на Паркинсон;
  • панкреатит;
  • възпалено гърло;
  • заболявания на черния дроб;
  • затлъстяване;
  • кожни заболявания;
  • затруднено зрение;
  • диабет тип 2;
  • храносмилателни проблеми;
  • запек;
  • анемия.

Начин на приложение:

сок от тамарило

  • сок от тамарило;
  • за лечение на възпалено гърло – потопете листата в топла вода и увийте около врата си;
  • в кулинарията.

Употреба на тамарило в кулинарията:

Плодът намира широко приложение в кулинарията. В сурово състояние с малко добавена захар, той е перфектна закуска. Жълтоплодните сортове имат сладък вкус и аромат, който може да бъде сравнен с този на манго или кайсия. Червените плодове имат по-кисел вкус. Обвивката на плодовете не е ядлива, защото има горчив неприятен вкус. Консумира се вътрешността. От нея се правят компоти, десерти, комбинират се с ябълки и други плодове. В Колумбия, Еквадор и Панама пресните тамарило се смесват с вода и захар за направата на сок. В Непал от тях се прави туршия за есента и зимата.

декорация на десерт с тамарилоНачин на употреба в кулинарията:

  • суровите обелени плодове могат да се използват за декорация на торти, чийзкейкове и пици;
  • целите обелени плодове са подходящи за всяко ястие, по-същия начин по който са съвместими доматите;
  • сандвичи с тамарило и пълнозърнест хляб;
  • салати;
  • пюре от тамарило;
  • плодове за направата на консерви, конфитюри, сладки, желета, сосове и др.

Внимание!

Консумацията на пплодовете може да доведе до алергични реакции! Бъдете особено внимателни ако сте алергични към домати.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/

http://www.tamarillo.com

http://tropical.theferns.info

http://www.stylecraze.com

http://drhealthbenefits.com/

https://www.healthbenefitstimes.com

http://healthshlok.com/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияРецептиБотаникаДиетиЗдравни съветиИсторияЛюбопитноХранене при...ЛайфстайлСпортАлт. медицинаТестовеПсихологияЛеченияКалкулаториНовиниВидеоАнкетиСнимкиНормативни актовеИнтервютаЗаведенияОрганизацииПроизводители