Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Poales Сем. Poaceae (Gramineae, Житни) Ръж

Ръж

от 14 май 2010г., обновено на 19 яну 2021г.
Редактор: д-р Биляна Петрова
Ръж - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Ръж (Secale cereale) е трева, отглеждана екстензивно като зърно, покривна култура и фуражна култура. Ръжта е зърнено зърно и не бива да се бърка с райграс, който се използва за тревни площи, пасища и сено за добитък.

Устройство на ръж

ръжТя е едногодишно тревисто растение. На външен вид пшениченото и ръженото зърно силно си приличат. Ръжта обаче е по-висока, има по-заострена форма, а ръжените житни класове имат по-голям обем от пшеничените. Ръжените класове са средно 150 см. високи, имат храстовидни житни класове, а цветовете им варират от жълтеникаво кафяви до сивкаво зелени. Ръжта е кръстосаноопрашваща се култура и цъфти с отворени плеви. Напада се от Мораво рогче (Claviceps purpurea), което позволява отглеждането й в това направление за получаване на ценния за фармацевтичната промишленост алкалоид ерготамин, съдържащ се в склероцитите на гъбата.

Разпространение на ръж

ръжРъжта е един от няколкото вида зърнени култури, които може да се срещне като диворастящо растение в централна и източна Турция. В България ръжта е култивирана.

Ръжта се отглежда предимно в Източна, Централна и Северна Европа. Основният ръжен пояс се простира от Северна Германия през Полша, Украйна, Беларус, Литва и Латвия до централна и северна Русия. Ръжта се отглежда и в Северна Америка (Канада и САЩ), в Южна Америка (Аржентина, Бразилия и Чили), в Океания (Австралия и Нова Зеландия), в Турция, в Казахстан и в Северен Китай.

Нивата на производство на ръж са намалели в повечето от страните производителки към 2012 г. Например производството на ръж в Русия е спаднало от 13,9 милиона метрични тона (т) през 1992 г. до 2,1 тона през 2012 г. Съответните цифри за други страни са както следва : Полша - спада от 5,9 т през 1992 г. на 2,9 т през 2005 г .; Германия - 3,3 т до 3,9 т; Беларус - 3,1 т до 1,1 т; Китай - 1,7 т до 0,7 т.

Световната търговия с ръж е ниска в сравнение с други зърнени храни като пшеница. Общият износ на ръж за 2016 г. е бил $ 186 млн., в сравнение с $ 30,1 млрд. за пшеница.

Полша консумира най-много ръж на човек при 32,4 кг / глава от населението (2009). Северните и балтийските страни също са много високи. ЕС като цяло е около 5,6 кг / глава от населението. Целият свят консумира само 0,9 кг / глава от населението.

Използваема част на ръж

ръжРъженото зърно се използва за производството на брашно, хляб, бира, някои уискита, някои водки и като фураж за животни. Може да се яде и цяла, или като варени ръжени плодове, или чрез валцуване, подобно на валцувания овес.

Химичен състав на ръж

  • минералите фосфор;
  • магнезий;
  • калий;
  • цинк;
  • желязо и мед;
  • витамините В1, В2, B3, В5, В6 и В9;
  • аминокиселини.

Лечебни свойства и приложение на ръж

От ръжено зърно се правят алкохолни напитки, като ръжено уиски и ръжена бира. Други приложения на ръжното зърно включват квас и билкови лекарства, известни като екстракт от ръж. Ръжената слама се използва като постелка за добитък, като покривна култура и зелено торене за промяна на почвата и за изработване на занаяти като царевични кукли.

Ръженото брашно е с високо съдържание на глиадин, но с ниско съдържание на глутенин. Следователно има по-ниско съдържание на глутен от пшеничното брашно. Също така съдържа по-висок дял на разтворими фибри. Ръженото брашно е отличен заместител на бялото брашно, със специфичен вкус и мирис.

Ръжта е подходяща при диетично хранене.

Начин на употреба

  • в медицината и козметиката;
  • в хранителната промишленост - освен за производството на ръжено брашно, ръжта може да се използва за направата на бира, уиски, водка или да се дава като фураж.

100-грамова порция ръж осигурява 1410 килоджаула (338 килокалории) хранителна енергия и е богат източник на основни хранителни вещества, включително протеини, диетични фибри, витамините от група В, ниацин (27% DV) и витамин B6 (23% DV) и няколко хранителни минерала. Най-високото съдържание на хранителни вещества е за манган (143% DV) и фосфор (47% DV).

Ефекти върху здравето

ръжСпоред Health Canada и Американската администрация по храните и лекарствата, консумирането на най-малко 4 грама на ден ръжен бета-глюкан или 0,65 грама на порция разтворими фибри може да понижи нивата на холестерола в кръвта, рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Яденето на пълнозърнеста ръж, както и други зърнени храни с високо съдържание на фибри, подобрява регулирането на кръвната захар (т.е. намалява отговора на кръвната захар към хранене). Консумирането на зърнени закуски, съдържащи ръж, от седмици до месеци също подобрява нивата на холестерола и регулирането на глюкозата.

Проблеми със здравето

Подобно на пшеницата, ечемика и техните хибриди и производни, ръжта съдържа глутен, което го прави неподходящо зърно за консумация от хора със заболявания, свързани с глутена, като цьолиакия, нечувствителност към целиакия към глутен и алергия към пшеница. Независимо от това, някои пациенти с алергия към пшеница могат да понасят ръж или ечемик.

Ерготизмът е заболяване, което може да бъде резултат от яденето на ръж и други зърнени храни, заразени с гъбички от ергот (които произвеждат ерголинови токсини в заразените продукти). Въпреки че това вече не е често срещано заболяване поради съвременните усилия за безопасност на храните, то беше често срещано преди 20-ти век и все още може да се случи днес, ако бдителността на безопасността на храните се разпадне.

Ръженият хляб

Ръжта е на второ място след пшеницата, най-често срещаната зърнена култура, използвана за производство на хляб. Хлябовете на основата на ръж представляват голям интерес поради високото съдържание на диетични фибри и лизин и поради тяхното въздействие върху здравето. Въпреки това, производителността на хляб от ръжено брашно е по-ниска от тази на пшеничното брашно.

пшеница ръж тритикалеРъжените протеини играят само незначителна роля по време на приготвянето на хляб, но точната им роля остава недостатъчно проучена. За разлика от пшеничните протеини, те нямат способността да образуват мрежа с добри газозадържащи свойства. Структурата на трохи от ръжен хляб се дължи отчасти на неговите полизахариди от нишесте и арабиноксилан. И двете свързват много вода, образуват мрежи и създават структурата на ръжения хляб.

Независимо от това, по-доброто разбиране на ролята на ръженото нишесте, протеините и арабиноксиланите, техните взаимодействия и въздействието им върху структурата на тестото или качеството на продукта все още се нуждае от допълнително проучване. Що се отнася до ефектите върху здравето, EFSA признава, че ръжените фибри допринасят за нормалната функция на червата. Има също така индикации, че консумацията на ръжен хляб има редица положителни ефекти, като например намаляване на риска от рак на дебелото черво и чувството на глад, както и понижаващи холестерола ефекти.

Още по темата:
  • Ябълка Ябълка
  • Синя слива Синя слива
  • Горчив портокал, Севилски портокал, Кисел портокал Горчив портокал, Севилски портокал, Кисел портокал
  • Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
3.8/5 5 оценки

Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО

МАКАРОНИ РЪЖЕНИ 250 гр. КРАМАС
1.80лв.

МАКАРОНИ РЪЖЕНИ 250 гр. КРАМАС

НУКС БОДИ КАДИФЕН СТЯГАЩ КРЕМ 200 мл.
77.20лв.

НУКС БОДИ КАДИФЕН СТЯГАЩ КРЕМ 200 мл.

БИО ФИБРИ саше 10 гр. * 25 K - LINK HEALTHCARE INDIA
64.40лв.

БИО ФИБРИ саше 10 гр. * 25 K - LINK HEALTHCARE INDIA

Библиография

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/cche.10306
https://en.wikipedia.org/wiki/Rye

Снимков материал - източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/Rye

Коментари към Ръж

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ръж
    www.framar.bg 
    на 25 January 2021 в 11:52
    Коментирайте "Ръж"

РАСТЕНИЕТО е свързано към

  • Клас Liliopsida (Едносемеделни растения)
  • Клон Комелиниди (Commelinids)
  • Разред Poales
  • Сем. Poaceae (Gramineae, Житни)
  • Хранителен режим (диета) при диария
  • Алкална диета
  • Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
  • Хранене според кръвната група - кръвна група А
  • Лечение при панкреатит
  • Хранене според кръвната група - кръвна група 0
  • Полезни свойства на цинк
  • 7-дневна диета на Дженерал Моторс за бързо сваляне на килограми
  • Лечебно действие на магнезия
  • Калкулатор индекс на телесната маса

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах