Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка

Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка (Arbutus unedo) представлява eкзотичен вечнозелен и нискорастящ храст, който с годините придобива формата на дърво, от семейство Ericaceae. Рядко срещано е у нас и няма традиции за отглеждането му. Полученият мед от тази билка е горчив на вкус, но все още се счита за деликатес.
Устройство на ягодово дърво
Кумарка расте до 5-10 м височина, рядко до 15 м, с диаметър на ствола до 80 см. Листата й са тъмнозелени и лъскави, дълги 5-10 см и широки 2-3 см, с назъбен листен ръб. Цъфти и плододава от октомври до март месец. Цветовете и плодчетата се появяват едновременно в края на есента. Цветовете са бели (рядко бледо розови), с камбановидна форма и диаметър от 4-6 мм, събрани през есента в метлички от по 10-30 на брой. Опрашват се от пчели и имат лек сладък аромат. Атракция представляват яркооранжевите плодове, които са с големина около 2-3 см и приличат на ягодки, откъдето идва и народното наименование на растението - Ягодово дърво. Цветовете и плодчетата се появяват едновременно в края на есента.
Плодът е с грапава повърхност. Узрява след около 12 месеца, през есента, по време на следващия цъфтеж. Той е годен за консумация; сладък, когато е червеникав. Семената му често се разпръскват от птици.
Разпространение на ягодово дърво
Arbutus unedo е вечнозелен храст, който има обиколно-средиземноморско разпространение, намира се в Западна, Централна и Южна Европа, Североизточна Африка (с изключение на Египет и Либия) и на Канарските острови и Западна Азия, където студовете не са много обичайни а лятната суша не е много интензивна. В Европа този вид расте в Португалия, Испания, Франция, Италия, Албания, Гърция, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения и на средиземноморските острови (Балеарски, Корсика, Сардиния, Сицилия и Крит). Освен това е в състояние да се адаптира към условията на югозападния бряг на Ирландия.
Това е много лесно и безпроблемно за отглеждане растение. То расте най-добре в хранително-богати и добре оцедливи почви, но също добре понася и тежки глинести почви. Повечето видове от този род, изискват неваровита почва, но този вид е доста толерантен дори и към нея.
На територията на България вирее в Странджа планина като един от редките вечнозелени видове, които придават неповторимото очарование на природата там, която дори в най-суровото време изглежда свежа и зелена. Предпочита светли, полусенчести изложения, защитени от вятър. Предпочита компанията на дафинов лист, дъб и хвойна. Най-добре вирее на ярко слънце.
Неподходящото му разпространение с изолирана реликтна популация в югозападна и северозападна Ирландия, по-специално в Киларни и около Lough Gill в окръг Слайго, който е най-северната му позиция в света, е остатък от предишното широко разпространение по време на по-мекия климат по Атлантическия океан, най-топлият и влажен период на Блит-Сернандър, когато климатът като цяло е бил по-топъл от днес. Вариантът с червени цветя, наречен A. unedo rubra от Уилям Ейтон през 1785 г., е открит, че се разраства в Ирландия през 1835г.
Arbutus unedo е доста лесно за отглеждане растение и е адаптивно към много климати. Веднъж захванало се е доста устойчиво на суша, на замръзване, на сянка и сол. Въпреки това се съобщава за по-ниско производство на плодова маса в случай на летните суши и се наблюдава, че студовете по време на цъфтеж намаляват броя на плодовете.
Arbutus unedo е естествено адаптиран за сух летен климат и се превръща в много популярно декоративно растение в Калифорния и останалата част от западното крайбрежие на Северна Америка. Освен това расте добре в хладните влажни лета на Западна Ирландия и Англия и умерените региони на Европа и Азия.
За разлика от повечето представители на семейство Ericaceae, A. unedo расте добре в основни (варовити) pH почви, въпреки че се справя по-добре и на по-кисели.
Производството на плодове не е много високо и е много променливо във времето и това може да е част от причината това растение да не се култивира много. Средният добив при двегодишно проучване е около 46 кг на хектар и 180 грама на кубичен метър корона. Лятната суша и ниските минимални температури през фазата на цъфтеж намаляват добивите на плодове.
Използваема част на ягодово дърво
- плодове;
- листа;
- кора.
Листата се берат и сушат за по-късна употреба.
Химичен състав на ягодово дърво
- плод - съдържа около 20% захари;
- всички части на растението - етилов галат, танин (до 45 % в кората);
- феноли;
- мастни киселини;
- витамини;
- органични киселини;
- захари;
- минерали.
Плодовете на ягодовото дърво имат високо съдържание на захари и антиоксидантни витамини като витамин С, бета-каротин, ниацин, токофероли и органични киселини, които са предшественици на омега-3 и омега-6 мастните киселини. Те са годни за консумация пресни, но това е необичайна консумация, особено защото зрелите плодове са склонни да се натъртват много лесно, което затруднява транспортирането им.
Танинът се получава от листата, кората и плодовете. Кората съдържа 45% танин.
Лечебни свойства и приложение на ягодово дърво
Листата на ягодовото дърво са използвани в народната медицина под формата на отвара, притежаваща следните свойства: стягащо, диуретично, антисептично, детоксикиращо, противоревматично, тонично. Намира изключително приложение в терапията на хипертония и диабет.
Съобщава се, че в листата на билката има висока концентрация на флавонолови антиоксиданти, особено кверцитин, най-добре извлечен с отвара. Те проявяват антиоксидантни, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Цветовете са слабо диафоретични, а плодовете антиоксиданти.
N-хексановите екстракти от растението са показали забележителни антилейшманиални активности.
Състояния и заболявания, при които се прилага ягодово дърво
- антибактериални свойства - дължат се на етиловия галат, най-вече срещу Микобактериите;
- стягащо и диуретично действие - листа и корени;
- използва се при лечението на болести на отделителната система като цистит и уретрит;
- за лечение на диария и дизентерия;
- повлиява благотворно кашлица и възпалено гърло.
В традиционната народна медицина A. unedo се използва в антисептици, диуретици и лаксативи и за лечение на артериална хипертония. Съобщава се, че листата притежават няколко биологични свойства като стягащо средство, антиагрегант на човешки тромбоцити поради относително високите му количества танини, антисептик в урината, противовъзпалително, антидиарийно, антихипертонично и антидиабетно.
Ягодовото дърво се използва малко в билкарството, макар че наистина заслужава проучване. Всички части на растението съдържат етилов галат, вещество, което притежава силно антибиотично действие срещу бактериите Mycobacterium. Листата, кората и корените са стягащи и диуретични. Те също са бъбречен антисептик и затова са полезни при лечението на заболявания на отделителната система като цистит и уретрит. Тяхното стягащо действие ги прави използвани при лечението на диария и дизентерия и подобно на много други стягащи растения може да се направи гаргара за лечение на възпалено и раздразнено гърло. Те се употребяват и при сърдечно-съдови и храносмилателни заболявания. Цветовете са слабо диафоретични.
Ягодовото дърво е малко използвано в билкарството, макар че наистина заслужава съвременното изследване.
Начин на употреба
- в козметиката;
- в хранителната индустрия - консумация на пресни плодове;
- под формата на конфитюри и консерви.
Плодовете съдържат значителни количества фитохимикали, включително полифеноли, за които се съобщава, че намаляват риска от рак, коронарна болест на сърцето и други дегенеративни заболявания. Тези ефекти се дължат главно на антиоксидантния капацитет на полифенолите, намиращи се в горските плодове. Ягодовите плодове се използват в народната медицина, но рядко се ядат като пресни плодове. Техният фенолен профил и антиоксидантният капацитет разкриват висок потенциал, но те не са добре характеризирани като „храните, насърчаващи здравето“.
Отварата от листа или корени традиционно се използва срещу диария в Испания.
В Алжир и Кипър плодният ликьор също се счита за антидиариен.
В Кипър, плодът се приема за афродизиак и такъв със седативни ефекти.
Антисептичните свойства на билката обясняват защо се използва широко срещу респираторни проблеми, рани и други кожни инфекции, и по-специално при краста.
Ягодовото дърво в кулинарията
Плодът има малко по-крехка обвивка и текстура на тропически плод, с нежен приятен вкус. За хората с чувствителни вкусови рецептори това е плод, който може да се ползва, когато се яде в умерени количества. Той съдържа около 20% захари и може да се използва за приготвяне на вкусни конфитюри и консерви.
Плодовете на ягодовото дърво обикновено се използват за приготвяне на алкохолни напитки (вина, ликьори и ракии), конфитюри, желета и мармалади и по-рядко се консумират като пресни плодове, въпреки приятния им вид.
В много региони на Албания приготвят традиционната напитка ракия от плодовете на растението, откъдето идва и името на напитката „raki kocimareje“. За да се намали високото съдържание на метанол в напитката, спиртът се дестилира два пъти.
Плодовете също могат да бъдат включени в кисели млека или на парчета или като аромати и да се използват, като други горски плодове в сладкарски изделия, като пълнеж за пай и сладкиши, зърнени продукти, наред с други приложения.
Химичният състав на плодовете и листата, в който присъстват фенолни киселини, флавоноиди, танини, антоцианини, витамини, може да е отговорен за отчетените биологични свойства. Съвсем наскоро антиоксидантната активност на плодовите екстракти се използва и в месната промишленост за запазване на качеството и предотвратяване на окисляването на липидите и протеините.
Медът от ягодовите дървета, обикновено известен като „горчив мед“, се произвежда в Южна Португалия и Сардиния.
Други употреби на ягодово дърво
В ландшафтен дизайн, реставрация на екосистеми или пермакултури, А. unedo може да има много приложения. Въпреки че декоративната му употреба е най-разпространената, това може да бъде ценно растение и за възстановяване на влошени екосистеми и предотвратяване на опустиняването. Това е пионерно растение и расте добре и в лоши почви, може да се използва и в широк спектър от ситуации.
Цветовете са важен източник на нектар и цветен прашец за пчелите, докато плодовете са храна за птиците.
Солевата му толерантност, съчетана с това, че е вечнозелена, я прави добър избор за вятърни прегради в земи, близки до морето.
A. unedo е пожароустойчив (може да се разрасне след пожар) и това, че е пионерно растение, може да допринесе за прекъсване на неогнеустойчивите борове и евкалиптови монокултури; по същите причини е добър кандидат за повторно залесяване в средиземноморските райони.
Плътната зеленина през цялата година може да бъде убежище за насекоми и малки животни през зимата.
Разширената му коренова система може да помогне в процеса на стабилизиране на почвата.
Дървесината е доста твърда и подходяща за различни приложения като дърва за огрев и за направа на тръби. Не е подходяща за строителство или подобни цели. Тя се използва за струговане, направата на малки музикални инструменти, домакинска посуда и др. Прави добър въглен.
Дървото се отглежда и като декоративно растение, заради приятния вид и мирис на цветята и плодовете, интересното присъствие едновременно на плодове и цветя на растението и защото е вечнозелено. Използва се като единично или многосекционно декоративно дърво и като екземпляр или храстовиден вид в градини и обществени пейзажи.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ОФИКА ПЛОД
БИОХЕРБА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КИМ 10 мл
БОТАЛАЙФ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ПЛОДОВЕ НА ХВОЙНА 10 мл
ПАНАЦЕЯ ТИНКТУРА ЗЛАТНА ПРЪЧИЦА 100 мл
ПАНАЦЕЯ ТИНКТУРА ДРЕБНОЦВЕТНА ВЪРБОВКА 100 мл
ПИРЕЙ - ТРОСКОТ - КОРЕНИЩА
Библиография
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0
https://en.wikipedia.org/wiki/Arbutus_unedo
http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/a/arbutus-unedo=strawberry-tree.php
https://pfaf.org/user/plant.aspx?latinname=Arbutus+unedo
https://www.healthbenefitstimes.com/strawberry-tree/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257634/
https://practicalplants.org/wiki/Arbutus_unedo
http://temperate.theferns.info/plant/Arbutus+unedo
https://www.mdpi.com/1420-3049/19/10/15799/htm
Снимков материал - източници:
https://www.freepik.com/search?dates=any&format=search&page=1&query=Arbutus%20unedo&sort=popular
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Астериди (Asterids)
- Разред Ericales
- Сем. Ericaceae (Пиренови)
- Домашни средства срещу подути и възпалени сливици
- Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците
- Какво лекува английската сол
- Билки за понижение на нивата на креатинин в кръвта
- Домашно лечение при ларингит
- Билки и домашни средства за лечение на фарингит
- Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
- Алтернативни подходи и средства в лечението на диария
- Лечение на възпалено гърло при деца
- C-реактивен протеин
Коментари към Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка