Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение при панкреатит Лечебни практики при заболявания

Лечение при панкреатит

Лечение при панкреатит - изображение

Съвременният начин на живот е предпоставка за развитие на редица здравословни проблеми, някои от които крият сериозни рискове, включително и в дългосрочен план.

Системната преумора и стрес в ежедневието, непълноценно хранене, често включващо прием на вредни, пържени, преработени храни с беден състав откъм витамини, минерали и полезни субстанции, честа консумация на спиртни напитки (ежедневен прием на по-високи от допустимите количества, често подплатени с прекомерна консумация през почивните дни), обездвижване, затлъстяване, тютюнопушене и много, много други са се превърнали в нормална част от ежедневието на модерния човек.

Въпреки забележителния напредък в медицината, диагностиката и лечението на редица заболявания, въпреки многобройните информационни кампании, провеждани в световен мащаб и имащи за цел да осведомят населението за рисковете при най-често срещаните (известни още като социални) заболявания, то тенденциите по отношение на заболеваемост, рисков начин на живот и поведение са изключително тревожни.

Една от първите системи, които страдат от вредния начин на живот, е храносмилателната, като уврежданията на стомашно-чревния тракт показват изключително голяма честота в световен мащаб. И макар гастритът и диспепсията да са водещи в листата на стомашно-чревните увреждания, то развитието на панкреатит обикновено говори за дългосрочно влияние на вредните фактори (при хроничния панкреатит) или краткосрочно влияние на множество вредни фактори (при острия панкреатит).

Своевременното откриване и лечение при панкреатит са в основата на минимизирането на рисковете от допълнителни усложнения и дългосрочни последици, влошаващи здравния статус, комфорт и трудоспособност на пациента.

Панкреатит: видове (остър, хроничен), симптоми, рискове

Панкреатит: видове (остър, хроничен), причини, симптоми, усложнения

Възпалението на панкреаса, известно като панкреатит, се провокира от редица фактори и крие след себе си сериозни рискове за цялостното здравословно състояние, във връзка с важните функции, които изпълнява органът.

Панкреасът е отговорен за секрецията на редица храносмилателни ензими (трипсин, липаза, амилаза), участващи в обмяната на веществата, но също и в продукцията на инсулин, глюкагон и соматостанин.

Полезна и подробна информация за значимостта на органа може да намерите в раздел Физиология:

В зависимост от давността на въздействието на рисковите фактори и някои други особености болестта се подразделя най-общо на остър панкреатит и хроничен панкреатит.

Към водещите причини за развитие на състоянието стоят системната консумация на алкохол, тютюнопушене, системно преяждане, нездравословно хранене, затлъстяване, заболявания на жлъчните пътища, наличие на камъни в жлъчката (холелитиаза), продължителна терапия с определени лекарства (например антибиотици, кортикостероиди, някои обезболяващи), вирусни инфекции, аномалии и неоплазми в панкреаса и други.

Водещите рискови фактори за развитието на остър панкреатит включват системна алкохолна консумация и жлъчнокаменна болест (холелитиаза), като най-честите прояви включват болка в горната част на корема, разпространяваща се към гърба (болката често се провокира от прекомерна консумация на мазни храни и алкохол), фебрилитет (повишение на телесната температура), гадене, повръщане (често неспирно, без последващо облекчение), стомашен дискомфорт.

Своевременното лечение при остър панкреатит е животоспасяващо и намалява рисковете от развитие на последващи усложнения (некроза на тъканите в резултат от действието на панркеасните ензими, вътрешно кървене, метаболитни увреждания и други).

При хроничния панкреатит водещите рискови фактори са системната алкохолна консумация, нездравословно хранене (включително и недохранване), някои подлежащи заболявания (например муковисцидоза, холелитиаза и други). Симптомите често са неспецифични и включват повишено отделяне на газове, констипация, загуба на апетит, редукция на теглото, гадене, повръщане, наличие на мазнини в изпражненията, рецидивираща болка в епигастриума, която се разпространява към гърба и други.

Липсата на своевременно и целенасочено лечение при хроничен панкреатит крие риск от изява на усложнения с дългосрочни последици, като например захарен диабет (над една трета от пациентите с хроничен панкреатит развиват диабет), инфектиране на панкреаса и околните тъкани, бъбречни увреждания, неопластично образувание на панкреаса, отличаващо се с изключително неблагоприятна прогноза.

Полезна информация за особеностите в протичането, основните прояви на заболяването, рискове, усложнения, диагностичен подход и други може да намерите в раздел Патология и раздел Заболявания:

Лечение при остър панкреатит: глад, лекарства, операция

Лечение при остър панкреатит: диета, лекарства, билки, операция

Лечението при остър панкреатит често изисква хоспитализация по спешност за провеждане на специализирана терапия и проследяване състоянието на пациента, възможност за хирургично лечение при необходимост.

Като цяло терапията при остър панкреатит е насочена към повлияване на следните основни направления, а именно хранене, медикаментозно лечение, оперативно лечение (при необходимост), като допълнително могат да се прилагат различни добавки (витамини, минерали, пробиотици), билки и лечебни растения, алтернативни методики, които обаче е необходимо да се извършват под стриктното наблюдение на лекуващия медицински екип.

Основното лечение при остър панкреатит може да включва някои от следните мерки:

 • диета: в първите 24 до 48 часа (при необходимост и повече) се препоръчва гладуване с цел облекчаване дейността на панкреаса. Лечебният в случая глад е задължителна мярка независимо от тежестта на заболяването (при някои пациенти с леки прояви на болестта глад в комбинация с обезболяващи средства е основно лечение). Постепенно, при подобряване състоянието и лабораторните показатели на пациента, се преминава към течна диета за няколко дни, след което към така наречената софт диета (софт храни) за още няколко дни и при възстановяване на болния се преминава към нормален хранителен режим, обикновено съчетан с подходяща лечебна диета (диета с ниско съдържание на мазнини). При някои пациенти с тежко влошено общо състояние след няколко дни глад се преминава към парентерално хранене или хранене с помощта на сонда до възстановяване на състоянието, позволяващо прием на течни храни
 • терапия с флуиди и адекватна хидратация: тъй като в резултат от повръщането и засилените метаболитни процеси в резултат от болестта е налице сериозен и реален риск от дехидратация (обезводняване) се препоръчва прием на достатъчно течности, перорално или с венозна инфузия. Някои специалисти препоръчват така наречената агресивна хидратация, включваща прием на 250 до 500 милилитра течности на всеки час, като лечението показва най-добре резултати при приложение през първите 12 до 24 часа
 • медикаментозна терапия: прилагат се лекарства от различни групи в зависимост от оплакванията и състоянието на пациента. Прилагат се аналгетици (обезболяващи средства), противовъзпалителни средства, антиеметици (за облекчаване проявите на гадене и повръщане), антипиретици (лекарства за лечение при висока температура), спазмолитици, инхибитори на протонната помпа, Н2-блокери, антибиотици (при данни за бактериална инфекция) и други, като според състоянието на болния лекарствата се прилагат перорално (под формата на таблетки или капсули) и по-често парентерално (интравенозно, интрамускулно)
 • антиоксидантна терапия: оксидативният стрес и натрупването на свободни кислородни радикали според резултатите от многобройни изследвания лежат в основата на развитието както на острия, така и на хроничния панкреатит, поради което приложението на подходяща антиоксидантна терапия резултира в подобряване на състоянието на болния. Към момента чести препарати на избор са представители на витамините и минералите с доказан антиоксидантен потенциал. Прилага се комбинацията от витамин С, селен, витамин Е и метионин
 • ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография: процедурата се прилага изключително често и служи като основен диагностичен (оглед на каналите, излизащи от черния дроб, панкреаса и жлъчния мехур) и лечебен подход (може да се съчетае успешно с балонна дилатация, поставяне на стент, сфинктеректомия, отстраняване на камъни в жлъчката)
 • холецистектомия: при доказване на жлъчнокаменната болест като етиологична причина за развитие на остър панкреатит и наличие на конкременти с големи размери са необходими мерки за отстраняване на причината, като основните мерки в този случай включват извършването на холецистектомия (отстраняване на жлъчния мехур)
 • операция на панкреаса: необходима е при наличие на процес, ангажиращ панкреаса, който води до развитието на остър панкреатит, като операцията може да се приложи с цел отстраняване на некротични тъкани, дрениране на течности и други
 • допълнителни мерки, съпътстващи основното лечение: в зависимост от състоянието на пациента се прилагат различни мерки и средства, допълнително към основната терапия, като това включва приложение на пробиотици (някои специалисти оспорват ефективността им при остър панкреатит), билки и лечебни растения, методи от алтернативната медицина. Полезна информация относно различните билки и лечебни растения, показващи известна ефективност по отношение на комплексния терапевтичен подход при остър панкреатит може да намерите в раздел Алтернативна медицина (Билки при остър панкреатит). Приложението на допълнителните средства се осъществява само и единствено със знанието на лекуващия лекар

В първите часове след хоспитализирането на пациента е необходимо често мониториране на неговото състояние и проследяване на основните жизнени показатели и някои лабораторни показатели с цел своевременна реакция при данни за усложнения.

Основната цел при лечение на остър панкреатит е отстраняване на причината (или причините), довели до развитието на болестта, като това се осъществява с помощта на различни методи (промени в диетата и начина на живот, лекарства, операция).

Лечение при хроничен панкреатит: диета, лекарства, билки, добавки

Лечение при хроничен панкреатит: лекарства, билки, диета, операция

Лечението при хроничен панкреатит е фокусирано върху облекчаване симптомите и проявите на болестта, подобряване комфорта на пациента, оптимизиране на храносмилането и минимизиране на рисковете от прогресия на болестта и развитието на различни по тежест усложнения, включително и рак на панкреаса.

За целта се прилагат различни лекарства, добавки, лечебна диета и специално хранене, а при необходимост и операция.

Мерките, които се предприемат в комплексната терапия при хроничен панкреатит, включват някои от следните:

 • диета: спазването на лечебен хранителен режим подпомага дейността на панкреаса и съответно облекчава проявите при хроничен панкреатит. Препоръчва се ограничаване приема на мазни храни, пържени и преработени изделия и наблягане на пресни плодове и зеленчуци, риба, пълнозърнести храни. Полезна информация за особеностите в лечебната диета при хроничен панкреатит може да намерите на Лечебна диета №5П - при хроничен панкреатит
 • лекарства: проявите, които най-силно смущават комфорта на пациентите, включват гадене и повръщане, рецидивиращ болков синдром, затруднено храносмилане, във връзка с което се назначават подходящи симптоматични средства. Едни от най-често използваните лекарства за овладяване проявите при хроничен панкреатит включват прием на подходящи аналгетици (обезболяващи средства), при необходимост и противовъзпалителни средства, спазмолитици, за облекчаване на гаденето се препоръчват лекарства от групата на антиеметиците (например метоклопрамид), средства за подобряване на храносмилането (заместително лечение с панкреасни ензими) и други, съобразно оплакванията на болния. Тъй като пациентите с хроничен панкреатит обикновено са в сравнително добре запазено общо състояние по правилно лекарствата се прилагат перорално, а при необходимост (обостряне, тежки прояви, обостряне на друго подлежащо заболяване) се прилагат парентерално (венозно или мускулно)
 • добавки: добавки, съдържащи комбинация от витамини, минерали, мастни киселини, аминокиселини, билки и лечебни растения се прилагат при някои пациенти с цел подобряване на общото здравословно състояние, имунен статус и цялостното храносмилане. Често се препоръчват препарати, съдържащи витамин Е, витамин С, витамини от група В, селен, бял трън, куркума, глухарче и други. При хроничен панкреатит често се препоръчва и допълнителен прием на пробиотици (самостоятелно или в комбинация с пребиотици) за подобряване на храносмилането. Полезна информация може да намерите в раздел Лечения (8 добавки при проблеми с храносмилането)
 • лайфстайл лечение: този вид терапия включва цялостно подобряване на начина на живот, ограничаване и свеждане до минимум на вредните навици (тютюнопушене, алкохолна консумация, прием на наркотични вещества), ограничаване на стреса и преумората, подобряване на емоционалното, психично и физическо състояние
 • операция (хирургично лечение): при подлежащо увреждане (по хода на храносмилателната система или с друг характер), което води до увреждане на панкреаса и хроничен панкреатит се препоръчва предприемане на необходимите мерки за неговото отстраняване (например отстраняване на камъните в жлъчния мехур при подлежаща холелитиаза)

Лечението при хроничен панкреатит има комплексен характер, като целта е цялостно облекчаване на храносмилането, симптомите на болестта и подобряване на цялостната прогноза.

Полезни съвети

Полезни съвети

Въздействието на някои от факторите, провокиращи появата на панкреатит, не може да бъде ограничено, но много от екзогенните (от външната среда) фактори и тези, които зависят от начина на живот на всеки отделен човек, подлежат на радикална корекция в името на здравето.

За намаляване на риска от развитие на панкреатит (остър или хроничен) се препоръчва:

 • здравословно хранене: ежедневна консумация на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бяло месо, риба подобрява и облекчава дейността на храносмилателната система
 • ограничаване консумацията на вредни храни: преработените, мазни, пържени, тестени изделия, прекомерната консумация на червено месо, консервирани храни и други значително повишава рисковете от развитие на различни стомашно-чревни увреждания, включително и панкреатит
 • поддържане на оптимално за възрастта и здравословното състояние тегло: наднорменото тегло и затлъстяването сами по себе си са рискови фактори за развитие на панкреатит, инсулинова резистентност, метаболитен синдром, захарен диабет и други
 • отказ от тютюнопушене: тютюнопушенето само по себе си е рисков фактор за изявата на редица болестни увреждания, включително и панкреатит
 • ограничаване консумацията на алкохол: системната употреба и злоупотреба на спиртни напитки е водеща причина за развитие на панкреатит (и не само)
 • прием на достатъчно количество течности: адекватната хидратация на организма позволява изчистване и отстраняване по естествен път на натрупаните вредни субстанции, подобрява храносмилането и цялостното здравословно състояние
 • прием на пробиотици и/или пребиотици: според резултатите от различни проучвания допълнителният прием на пробиотици при някои пациенти води до значително подобряване на състоянието на стомашно-чревния тракт и облекчаване на проявите при някои болести на храносмилателната система (диспепсия, възпалителни заболявания на червата, гастрит, язвена болест, панкреатит)
 • допълнителен прием на добавки: приемът на витамини, минерали, есенциални аминокиселини и мастни киселини се назначава при рискови пациенти, които не си набавят необходимите количества с храната, имат повишени нужди или по различни причини не усвояват приетите с храната субстанции (при подлежащи заболявания на храносмилателната система)
 • алтернативна медицина: редица техники за релаксация повлияват благоприятно цялостното здравословно състояние, облекчават стреса и съответно необходимостта от прием на алкохол и/или вредни храни. Такива техники например са медитация, йога, акупунктура и други, които могат да се прилагат с профилактична цел
 • редовни профилактични изследвания: не пропускайте ежегодните посещения при личния лекар, тъй като редовната справка на здравословното състояние позволява ранно лечение при наличие на отклонения от нормата

Своевременното, адекватно и индивидуализирано лечение при панкреатит, съобразено с особеностите в състоянието на болния, подлежащите заболявания и налични усложнения значително подобрява прогнозата и намалява рисковете от развитието на дългосрочните усложнения, свързани с болестта.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatitis/diagnosis-treatment/drc-20360233
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/pancreatitis/treatment
https://emedicine.medscape.com/article/181364-treatment
https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-pancreatitis-treatment
https://pancreasfoundation.org/patient-information/acute-pancreatitis/acute-pancreatitis-risks-and-treatment/
https://www.healthline.com/health/chronic-pancreatitis
https://www.everydayhealth.com/pancreatitis/guide/treatment/
https://www.emedicinehealth.com/pancreatitis/article_em.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияХранене при...Алт. медицинаИзследванияБотаникаЛюбопитноНовиниКлинични пътекиИсторияДиетиНормативни актовеСпециалистиЗдравни проблемиПатологияЗаболявания (МКБ)СнимкиФизиологияМикробиологияПсихологияЛайфстайлСпортРецептиВидеоАнкетиТестовеИнтервютаОрганизацииЗаведенияСоциални грижиКалкулаториГеографияПроизводителиЛичностиНаправления в медицината