Начало Медицинска енциклопедия Лечения Интравенозно хранене

Интравенозно хранене

Интравенозно хранене - изображение

Интравенозното хранене се нарича още парентерално. То се прилага при пациенти, при които ентералното хранене е рисково, при недохранени пациенти, а също и в случаите на дефицит на витамини и микроелементи. При редица състояния интравенозното хранене се използва за преодоляване на интензивните катаболитни процеси. Такива състояния са:

- след хирургични интервенции

- след тежки травми

- след тежки изгаряния и сепсис

- за ускоряване зарастването на раните

- при травми на главата

- бъбречна и чернодробна недостатъчност

-панкреатит, перитонит, илеус, хроничен улцерахеморагичен колит, болест на Crohn

- малабсорбция и малнутриция

- хранителни нарушения

За целта се катетаризират централни или периферни вени. От централните вени най - често се използват v. subclavia, v. jugularis ext. или  v.jugularis int. Като усложение може да се получи перфорация на вената, случайно канюлиране на артерия, засягане на нерви, тромбоемболи и сепсис.

Използват се смесителни торби. Хранителните разтвори, съдържащи аминокиселини, въглехидрати, електролити се поставят в двукамерни пластмасови торби. Към тях може да се прибавят още маслени емулсии, микроелементи, витамини. Разтворите са с обем 1000 - 2000 ml като се съхраняват на стайна температура в продължение на 18 месеца.

Смесените торби трябва да се съхраняват на 4 - 8 о С особено ако към тях са включени маслени емулсии и да се затоплят до стайна температура преди използване.

3.3, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Интравенозно хранене

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпециалистиЗаведенияЛюбопитноКлинични пътекиЗдравни съветиХранене при...НовиниФизиологияАлтернативна медицинаМедицински изследванияИсторияЛеченияОрганизацииЛайфстайлБотаникаПсихологияСпортЗаболявания (МКБ)ИнтервютаНормативни актовеАнкетиСнимкиРецептиСоциални грижиДиетиСтатистически проучванияНаправления в медицинатаПроизводители