Начало Медицинска енциклопедия Лечения Софт храни Лечение с храни и хранителни добавки

Софт храни

Софт храни - изображение

Оперативните интервенции, независимо от локализацията (дентална хирургия, коремна хирургия, гръдна хирургия), предизвикват стрес у пациентите, но периодът след това е не по-малко стресиращ, тъй като е свързан с редица особености по отношение на оптималното, правилно възстановяване след операцията.

В редица случаи (в зависимост от самата операция и възрастта на болния) са налагат ограничения в редица дейности, включително и в храненето.

Много често след хирургията пациентите са на така наречената течна диета и приемат само течности или си набавят необходимите нутриенти посредством парентерално хранене.

След преминаването на острия период и постепенното възстановяване състоянието на болните се преминава към така наречените софт храни или софт диета, която намира широко приложение не само в следоперативния период, но и при много други състояния и заболявания, като основната цел е облекчаване на пациента. При редица възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, протичащи с болезнени обостряния, софт храните са единственото спасение на болните, успоредно с медикаментозната терапия.

Какво представляват софт храните?

Какво представляват софт храните?

Както подсказва наименованието им, тези храни представляват меки, често дори с кашеста консистенция, лесни за преглъщане, лесни за храносмилане, без да предизвикват болка, дискомфорт, тежест, газове, подуване на корема.

Различават се няколко основни вида софт храни, най-общо разделени на две групи, а именно чисти софт храни и механични.

Чистите софт храни сами по себе си са меки и лесни за консумация, като не е необходима допълнителна обработка за промяна на консистенцията им. Такива например са желето (и получените от желатин продукти), бульони, бистра супа и други. Тези хранителни продукти лесно преминават през различните отдели на храносмилателната система, не водят до проблеми с храносмилането и тъй като са бедни откъм съдържание на мазнини не водят до повишено образуване на газ, подуване и съответно болка.

След стабилизиране на болния и видим напредък във възстановяването след съответната интервенция под медицински контрол и по преценка на лекуващия лекар се преминава към механични софт храни. В тази група се включват множество хранителни продукти, като основното изискване и особеност е тяхната консистенция, обикновено получена след блендиране, пасиране, раздробяване и други с помощта на определени пособия и уреди от арсенала в кухнята. От тази особеност произлиза и наименованието им, получени са посредством механична промяна в консистенцията.

Списъкът с продукти е дълъг с голямо разнообразие от плодове, зеленчуци, източници на протеини и мазнини, като основните ограничения произлизат от вида на интервенцията, която пациентът е претърпял, индивидуалното му здравословно състояние, наличието на следоперативни усложнения и други.

Механичната софт диета може да се прилага по-дълго от чистата софт диета, тъй като може да предостави всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали на организма.

Кога е необходим прием на софт храни?

Кога е необходим прием на софт храни?

Софт диетата (чиста или механична) се прилага при редица състояния, главно в следоперативния период, подпомагайки процесите на възстановяване. Намира приложение често в гастроентерологията (при определени заболявания на стомашно-чревния тракт), някои заболявания, засягащи устната кухина, трахеята, хранопровода и други.

Основните показания за нейното приложение включват:

 • в следоперативния период: след операция на глава, шия, операция на стомаха, черния дроб, тънките или дебелото черво, панкреаса, независимо от причината и заболяването (инфекция, неопластичен процес, възпаление, автоимунно заболяване, съдови аномалии)
 • в стоматологията: след вадене на зъб, след хирургични интервенции в устната кухина, поставяне на импланти, поставяне на шини, при липса на зъб или зъби поради различни причини
 • при определени хронични заболявания, главно при обострянето им: гастроентерит, дивертикулит, възпалителни чревни заболявания, болест на Crohn, улцерозен колит, язвена болест, при дисфагия (затруднено преглъщане) и диспепсия с различна етиология
 • остри заболявания на дихателната система: заболявания на гърлото, ангина, ларингит, фарингит, възпаление на ретрофарингеалните лимфни възли, тонзилит (възпаление на сливиците), тумори в областта на гърлото (доброкачествени или злокачествени)
 • при изгаряния с киселини и основи, случайно или при суициден опит
 • травма в областта на гърлото
 • в резултат от провеждано лечение, главно насочено срещу неопластични и автоимунни процеси: след химиотерапия, след лъчетерапия в областта на главата, шията или абдоминалната област, причиняващи често гадене, липса на апетит, стомашен дискомфорт, затруднено преглъщане, болка при преглъщане

В зависимост от етиологията на заболяването и вида на оперативната интервенция или увреждане, вида и продължителността на лечението със софт храни се определят индивидуално, съобразно с потребностите и нуждите на конкретния пациент. Не съществува стандартна диета, ефективна при всички болни.

Така например при заболявания, интервенции и травми, водещи до повишена стомашна киселинност (диспепсия, езофагеална операция, ахалазия), основните ограничения в диетата включват избягване на храни, водещи до повишение на киселинността (домати, кетчуп, шоколад, пикантни храни, някои подправки, цитрусови плодове, мента, съдържащи кофеин храни и напитки).

Примери за софт храни

Кои продукти се включват в софт диетата (софт храни)?

Списъкът на чистите софт храни е силно ограничен и включва малък брой продукти и приготвени храни, главно на основата на желатин, бистри бульони, супи, докато списъкът на механичните софт храни показва голямо разнообразие от продукти:

 • плодове: банани, авокадо, ябълков сок, праскови, пъпеш, тиква, консервирани плодове без ципа и семки
 • зеленчуци: варени картофи (смачкани с вилица, пасирани, под формата на пюре), варени моркови и други зеленчуци, без семки и ципа, приготвени до получаване на кашеста консистенция
 • източници на протеин: яйца (варени, бъркани яйца, яйца на очи), риба и различни видове месо, добре сготвени, раздробени на малки парченца, лесни за преглъщане или до получаване на паста
 • млечни продукти: кисело и прясно мляко, йогурт, извара, сладолед, сирене и кашкавал, обработени до получаване на мека консистенция, лесна за поглъщане
 • други продукти: ориз, добре сварени макарони, паста, мек хляб и други след обработката им до получаване на мека консистенция

Можете да експериментирате на воля, приготвяйки всевъзможни комбинации и използвайки различни продукти (плодово или зеленчуково смути, пюре от зеленчуци с ориз), като за намаляване на рисковете от неприятни изненади се препоръчва предварителна консултация със специалист по хранене (диетолог) за избора на най-подходящите за вашето състояние продукти.

Храната може да приготвяте сами в домашни условия или ако ситуацията налага храната ще бъде приготвяна от специалисти в болнична среда.

Препоръчва се постепенно захранване и поетапно включване на различните хранителни продукти с цел плавна адаптация на организма.

Софт храни (софт диета) - индивидуален подход

Кои хранителни продукти трябва да избягвате пир софт диетата (кои продукти не принадлежат към софт храните)?

Софт диетата изключва всички хранителни продукти, които по някакъв начин могат да предизвикат дразнене, болка, подуване, проблеми с храносмилането и да влошат състоянието на пациента.

Софт диетата налага изключване на следните продукти:

 • сух хляб, тестени изделия, съдържащи ядки, сушени плодове, семена
 • чипс, солети, пуканки
 • царевица, грах, твърди зеленчуци, съдържащи семки или ципа, както и богатите на фибри зеленолистни зеленчуци като броколи и карфиол, които могат да предизвикат подуване и повишено образуване на газове
 • сурови ябълки, круши, праскови, манго, ананас, сушени плодове, пресни плодове с дебела ципа или съдържащи семки, като например грозде
 • йогурт или сладолед, съдържащи сушени плодове, ядки или цели парченца шоколад
 • сухо месо (пържола), твърди меса (наденички, бекон, хот дог, братвурст и други)

Софт храните и софт диетата като цяло са временно решение и подпомагат облекчаването на симптомите при определени заболявания и след определени интервенции, ускоряват възстановителните процеси, снабдявайки организма с необходимите към момента хранителни вещества, витамини и минерали, без да натоварват стомашно-чревния тракт или да дразнят хранопровода и устната кухина.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.0, 17 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Софт храни

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/health/soft-foods-diet
https://www.drugs.com/cg/soft-diet.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Soft_diet
https://www.livestrong.com/article/69911-list-soft-foods-allowed-following/
https://www.gicare.com/diets/soft-and-mechanical-soft-diet/
https://www.sarasotadentistry.com/dental-blog/99-foods-eat-after-dental-surgery-implants-wisdom-teeth-extractions/
http://diet.lovetoknow.com/wiki/Soft_Food_Diet

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиХранене при...ЛеченияРецептиДиетиНовиниСпортФизиологияИсторияПсихологияСнимкиИнтервютаСпециалистиЗаведенияНормативни актовеЛайфстайлАнкетиСоциални грижиСтатистически проучванияОрганизацииАлт. медицинаПроизводители