Начало Медицинска енциклопедия Лечения Течна диета

Течна диета

Течна диета - изображение

Течната диета има за основна цел да се получи детоксикация на организма. Има изследвания, които потвърждават правилото, че премахването на токсините от тялото води до ускоряване на метаболитните процеси в човешкото тяло и съответно до отслабване. При спазването на тази диета има много варианти и всеки човек трябва да избере този вариант, които го кара да се чувства най-добре, без да усеща дискомфорт и отпадналост.

Единият вариант е да се приемат по-калорични течни храни през по-голям интер вал от време, а другият вариант е по-ниско калорични течни храни през два часа. Третият вариант е сутринта да се започне с по-калорична течна храна, а през останалото време да се приемат по-леки напитки през по-кратки интервали от време. По време на тази диета може да се приготвят напитки от варени овесени ядки, домашно приготвени супички, бульони с ниско съдържание на сол, изцедени сокове от плодове и зеленчуци, прясно мляко с масленост не повече от 2%, айрян, различна комбинация от чайове, и вода в количество не повече от 3 литра на ден.

Диетата може да се прилага в продължение на 3-4 дни, 1 седмица и най-много 1 месец. Когато диетата се прилага за 1 месец е добре също да се включи и салата, която да е приготвена със зехтин или ленено олио. Препоръчително е в салатата да има 3-4 ореха и чесън. Защото при толкова продължително лишаване на организма от всякакви мазнини може да настъпят различни болестни състояния.

Много важно е след приключване на диетата да има няколко дни на т.нар захранване. През първия ден от диетата е хубаво да се консумират само зеленчуци и малко ориз, малко кисело мляко или извара. След 3-4 ден може да преминете към обичайния си хранителен режим.

2.9, 8 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Течна диета

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

БотаникаДиетиНормативни актовеОрганизацииНовиниЛюбопитноХранене при...Клинични пътекиСнимкиЗдравни съветиИнтервютаЛеченияАлтернативна медицинаЛайфстайлРецептиПроизводителиИсторияСпортМедицински изследванияСпециалистиФизиологияПсихологияСоциални грижиНаправления в медицинатаАнкетиЗаведенияТестовеКалкулатори