Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Други функционални чревни нарушения Запек

Запек МКБ K59.0

Запек МКБ K59.0 - изображение

Запекът, известен още като констипация, представлява патологично състояние на храносмилателната система, което се обуславя от втвърдени изпражнения, затруднено рядко изхождане или усещане за непълно изхождане след дефекация. Запекът е често срещана причина за болезнена дефекация.

Запекът обикновено се дефинира като по-малко от три чревни дефекации седмично. Тежък запек се охарактеризира като по-малко от едно движение на червата на седмица. Тежката форма на запек включва обстипация и фекално задръстване, което може да прогресира до запушване на червата и да стане животозастрашаващо.

Запекът също така може да се редува с диария. Често този модел се установява като част от синдрома на раздразненото черво.

Теоретично запекът може да бъде причинен от бавен пасаж на усвоената храна през всяка част на червата. Но при повече от 95 % забавянето възниква в дебелото черво. Запекът обикновено се причинява от нарушение на функцията на червата, отколкото от структурен проблем.

Чести причини за констипация включват:

 • Недостатъчен прием на течности,
 • Недостатъчен прием на храна с фибри,
 • Понижена физическа дейност,
 • Странични ефекти от лекарства - например опиоиди, диуретици, антидепресанти, антихистамини, спазмолитици, антиконвулсанти,
 • Метаболитни и мускулни нарушения - хипотиреоидизъм, повишени нива на естроген и прогестерон по време на месечния цикъл, хиперкалцемия, захарен диабет, кистозна фиброза, цьолиакия, мускулна дистрофия, миотонична дистрофия,
 • Структурни и функционални аномалии - увреждания на гръбначния мозък, болест на Паркинсон, рак или стриктура на дебелото черво, анални фисури, инерция на дебелото черво, дисфункция на тазовото дъно, болест на Hirschsprung,
 • Психологични причини - депресия, стрес, волево задържане на изпражненията поради страх от болка, страх от обществени тоалетни, мързел и т.н.
 • Бременност,
 • Прекалената употреба на лаксативи, които с течение на времето отслабват мускулите на червата,
 • Хранителни разстройства.

Факторите, които могат да повишат риска от хронична констипация, включват:
- Напреднала възраст,
- Женски пол,
- Дехидратация,
- Прием на храни, които са ниско съдържание на фибри,
- Малка или никаква физическа активност,
- Прием на някои лекарства.

Признаците и симптомите на запек могат да включват:

 • Редки изхождания и / или затруднения с изхождането;
 • Твърди изпражнения или изпражнения като бучки;
 • Усещане за непълна евакуация на изпражненията от ректума;
 • Усещане за запушване на ректума, което предотвратява изхождането;
 • Подуване на корема или абдоминална болка;
 • Повръщане;
 • Дискомфорт и общо неразположение;
 • Чувство на умора и нервно изтощение;
 • Главоболие.

Запекът може да се счита за хроничен, ако човек има два или повече от тези симптоми за последните три месеца. Хроничен запек може да даде компликации от хирургично естество. Понякога застоят на твърди изпражнения в червата може да предизвика декубитални изменения с последващите усложнения. Освен това при хроничен запек у болните настъпва хронична интоксикация поради резорбцията на токсини. Понякога при хроничен запек може да се развие и картината на остра чревна обструкция, с балониране на корема, задръжка на газовете, тежко дишане.

Усложненията от хроничен запек могат да включват:
- Хемороиди;
- Анална фисура;
- Фекално задръстване;
- Ректален пролапс.

Диференциална диагноза се прави с коремни хернии, тревожни разстройства, апендицит, болест на Чагас, болест на Крон, илеус, колон иритабиле, токсичен мегаколон и др.

Диагнозата се поставя на базата на снетата анамнеза и констатациите от ректален преглед и изследване, абдоминална рентгенография, лабораторни изследвания.

Важно е да се разграничи остър (със скорошно начало) запек от хроничен (продължителен) запек. Острият запек изисква спешна оценка, тъй като сериозно медицинско заболяване може да бъде основната причина (например тумори на дебелото черво). Също така констипацията изисква незабавна оценка, ако е придружена от тревожни признаци, като кървене от ректума, коремни болки и спазми, гадене и повръщане и неволна загуба на тегло. В контраст, оценката на хроничен запек може да не бъде спешна, особено ако прости мерки носят облекчение.

Основното лечение на запек включва увеличена консумация на вода и фибри и прием на лаксативи, както и клизма при необходимост. Най-добрият начин за добавяне на фибри в хранителния режим е увеличаване на количеството на плодовете и зеленчуците. Редовните упражнения могат да помогнат за подобряване на хроничния запек.

3.6, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Запек МКБ K59.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Запек МКБ K59.0

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Запек МКБ K59.0

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Здравни проблемиАнатомия