Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система

Болести на храносмилателната система МКБ K00-K93

Болести на храносмилателната система МКБ K00-K93 - изображение

Храносмилателната система осъществява редица процеси, в резултат на които хранителните вещества от външната среда преминават във вътрешната среда на организма. Тези процеси са: придвижването на храната през храносмилателния канал, механичното й раздробяване и химичното й разграждане, всмукването на част от нея и изхвърлянето на неизползваните остатъци във вид на фекални маси.

Храносмилателната система се състои от храносмилателен канал и допълнителни жлези (слюнчени жлези, черен дроб, задстомашна жлеза).

Храносмилателният канал започва от устната цепка и завършва със задно проходното отвърстие. По своето протежение той се разширява, стеснява и образува множество извивки.

По-подробни информации за храносмилателната система може да намерите при:

Болестите на храносмилателната система се изучават от гастроентерологията, която заедно с хепатологията принадлежи към най-големите раздели на вътрешните болести. Участието на много органи, които са свързани в своята функция помежду си, от една страна, както и многостранното им засягане от различни болести, от друга, прави трудно структурирането им.

Болести на устната кухина, слюнчените жлези и челюстите могат да бъдат вродени и придобити заболявания, възпалителни, травматични, дегенеративни. Тук се включват различни нарушения в никненето и развитието на зъбите (хипердонтия, анодонтия, петнисти зъби и други нарушения.). Вложен и импактен зъб са други болести на храносмилателната система. Вложен зъб е зъб, който е изцяло във венеца или поникнал частично. Импактен зъб се нарича зъб, който поради механична пречка не е успял да поникне. Друго заболяване на устната кухина е зъбният кариес. То представлява прогресивно, дистрофично заболяване на твърдите зъбни тъкани. Кариесът може да бъде на дентина, емайла и цимента и завършва с дефект в архитектониката на зъба. Други болести на твърдите зъбни тъкани са ерозия, абразия, хиперциментоза, анкилоза, отлагания върху зъбите и други. Други болести на устната кухина са заболявания на пулпата и периапикалните тъкани (пулпит, некроза и дегенерация на пулпата, остър и хроничен апикален перидонтит, периапикален абсцес и радикуларна киста.). Остър и хроничен гингивит, остър перидонтит и пародонтозата са едни от най-често срещаните заболявания на устната кухина. Други изменения, които се срещат са отдръпване на венците, травматични нарушения и други уточнени и неуточнени нарушения. Челюстно лицеви аномалии, които се срещат при болести на устната кухина са хипер и хипоплазия на челюстите, прогнатия, ретрогнатия и други. Други нарушения на зъбите са зъбна ексфолиация, загуба на зъби, задръжка на зъбен корен и други. Кистите в устната кухина са неодонтогенни и свързани с развитието на зъбите. Други болести на челюстите са възпалителни заболявания, гигантоклетъчен гранулом, нарушено развитие на челюстта и други. Заболяванията на слюнчените жлези са атрофия, хипертрофия, сиаладенит, абсцес, фистула, мукоцеле и други. Заболяванията на езика са глосит, географски език, атрофия и хипертрофия на папилите и други.
Повече за болести на устната кухня, челюстите и слюнчените жлези можете да прочетете при:

Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника са други болести на храносмилателната система. Двете най-често срещани заболявания на хранопровода са ГЕРБ и езофагит. Езофагит е остро или хронично възпаление на хранопровода. ГЕРБ или гастроезофагеална рефлуксна болест представлява преминаване на стомашно съдържимо в хранопровода. Други често срещани заболявания на хранопровода са ахалазия, язва, перфорация, дискинезия, непроходимост, дивертикул на хранопровода и други. Увреждане на хранопровода може да настъпи и при туберкулоза и болестта на Chagas.Язва на стомах и на дванадесетопръстника са представляват остра или хронична лезия, на лигавицата. Протичат със силна болка гадене и повръщане. Язвите на тънките черва се срещат по-рядко. Гастрит е възпаление на лигавицата на стомаха, дуоденит е възпаление на лигавицата на дуоденума, причинени от различни причинители. Диспепсия е състояние на лошо храносмилане. Други заболявания на стомаха и дуоденума са стриктура на стомаха, пилороспазъм, остра дилатация на стомаха, дивертикул на стомаха, полип на стомаха и дуоденума, фистула и други.
Повече за болести на стомаха, дуоденума и хранопровода можете да прочетете при:

Болести на апендикса са други болести на храносмилателната система. Изключително често срещано заболяване е острото възпаление на апендикса или острия апендицит. Той може да протече без усложнения или усложнен с дифузен перитонит с руптура и перфорация и с абсцес. При дълготрайно поддържане на възпалителен процес, на фона на острия апендицит може да се развие хроничен. Развиват се възпалително деструктивни промени. Други болести, които могат да се развият са хиперплазия или увеличаване размерите на апендикса, отлагане на камъни или конкременти, дивертикули и фистули на апендикса.
Повече за заболявания на апендикса можете да прочетете при:

Херниите са други болести на храносмилателната система. Те представляват вроден или придобит отвор на коремната стена, през който излизат части или цели коремни органи. Това са по-честия вид външните хернии. При вътрешните хернии коремните органи навлизат в перитонеални рецесуси. Хернията е изградена от херниален пръстен, сак и съдържимо. Причини, които могат да доведат до образуване на херниите са анатомични особености, слабост на коремната стена и съединителната тъкан, физическо напрежение, повишено вътрекоремно налягане и други. Според локализацията им те се разделят на ингвинална, феморална, пъпна, вентрална, диафрагмална и други абдоминални хернии. Обикновено не дават клинична изява, но може да се появи болка и дискомфорт в областта на херниалния сак. По-сериозни са усложненията на херниите - инкарцерации.
Повече за различните видове хернии можете да прочетете при:

Неинфекциозни ентерити и колити са други болести на храносмилателната система. Те представляват възпалителни заболявания на храносмилателната система с неизяснена етиология. Болестта на Crohn е невъзпалително, неспецифично, хронично възпаление на дебелото и тънкото черво, но може да засегне и всяка друга част от храносмилателната система. Клинично протича с болка в корема, диария, гадене, повръщане, задръжка на газове. Улцерозния колит е гнойно възпаление с множество ерозии и язвени лезии, лесно кървящи. Клинично се изявява с диария примесена с кръв, гной и слуз. Други неинфекциозни колити и ентерити могат да бъдат и радиационен, алергичен, токсичен, алиментарен и други.
Повече за неинфекциозни колити и ентерити можете да прочетете при:

Други болести на червата включени към болести на храносмилателната система са остри и хронични съдови заболявания на червата, те водят до нарушен кръвоток към чревната стена, причинен от тромбоза или емболия. Чревна непроходимост или паралитичен илеус е състояние, при което е нарушен тонуса на чревната гладка мускулатура и моторната им дейност. Дивертикулите на червата са сляпозавършващи торбовидни образувания. Те биват истински и псевдодивертикули, торбовидни, конусовидни, цилиндрични и вретеновидни. Функционално разстройство на червата без видими морфологични промени е синдром на раздразненото черво. Характеризира се с коремен дискомфорт, променени изхождания, запек или диария, болка в корема. Има и други функционални нарушения на червата както са неврогенните черва, мегаколон, функционална диария и запек. Други чревни заболявания са фистулите и фисурите на червата. Фисурите са разкъсвания на аналната и ректалната лигавица, а фистулите са външни или вътрешни гнойни канали. Абсцесът на ректума и анусът е остър гноен процес, при който се образува кухина изпълнена с гной. Други болести на анус и ректум са кръвоизливи от анус и ректум, полипи, пролабс на анус и ректум, радиационен проктит и други. Други по-редки болести на червата са язви, абсцеси, фистули перфорация, ентероптоза и други.
Повече за други чревни заболявания можете да прочетете при:

Към болести на храносмилателната система се включват и болести на перитонеума. Най-чести са перитонитите. Те са възпалителни заболявания с прогресиращ ход, което води до тежко нарушение в хомеостазата и интоксикация на организма. Най-чести причини за перитонит са перфорирала язва, травма, апендицит, дивертикулит, заболявания на жлъчния мехур и много други. Други заболявания на перитонеума са перитонеалните сраствания, те са повлекла от съединителна тъкан между коремната кухина и органите. Наличието на кръв в перитонеалната кухина е хемоперитонеум. Увреждане на перитонеума може да се причини и от инфекциозни причинители като туберкулоза, найсерия, хламидия трепонема и други.
Повече за перитонеални заболявания можете да прочетете при:

Болести на черния дроб са едни от най-честите и тежки болести на храносмилателната система. Като най-голям вътрешен орган черния дроб се засяга от най-различни причинители и има най-различни клинични изяви. Най-честото заболяване на черния дроб е алкохолната болест. Патологични промени, които могат да настъпят при прекомерна алкохолна консумация са стеатоза, мастна дегенерация, хепатит, склероза, фиброза, цироза и чернодробна недостатъчност. Обезвреждайки всички лекарства и постъпили токсини в организма, те могат да увредят черния дроб. Крайната фаза на всички чернодробни увреждания е чернодробната недостатъчност. Хроничните хепатити представляват възпалителни реакции, при които възпалението персистира повече от шест месеца в черния дроб. Чернодробната фиброза, обикновено е първият етап от развитието на цироза. Но ако се отстрани етиологичния причинител водещ до фиброзата, тя може да претърпи обратно развитие, без да се развие цироза. Цирозата представлява разрастване на съединителна тъкан на мястото на нормалната чернодробна тъкан. В черния дроб могат да се развият и други по-рядко срещани възпалителни процеси като реактивен, автоимунен, грануломатозен хепатит, абсцес и флебит на вена порте. Други невъзпалителни заболявания на черния дроб са мастна дегенерация, хронична пасивна конгестия, хеморагична некроза, инфаркт на черен дроб, портална хипертония, венооклузивна болест, хепаторенален синдром. Хепатит може да се причини много рядко и от някои метали, редки инфекциозни и паразитни заболявания.
Повече за заболявания на черния дроб можете да прочетете при:

Болести на жлъчния мехур, жлъчните пътища и задстомашната жлеза са част от групата болести на храносмилателната система. Тук е включено едно от най-често срещаните болести на храносмилателната система - жлъчнокаменната болест. Холелитиазата е заболяване, при което в жлъчния мехур се образуват камъни (конкременти). Конкрементите могат да бъдат пигментни, холестеролови и смесени. Холецистит е възпалително заболяване на жлъчния мехур, причинено, най-често от запушване от конкремент и по-рядко от други причини исхемия, стаза и некроза. Други болести на жлъчния мехур са хидропс, запушване на мехура, перфорация, фистула и други. Други болести на жлъчните пътища са холангит, руптура, перфорация на дуктуса, холангит, запушване на дуктуса, кисти и друго. Остър панкреатит е възпалително заболяване на панкреаса. Най-често възпалението е асептично. Увреждането е свързано с деструктивно - дегенеративен процес, свързан със самосмилане на паренхима на жлезата. Панкреасът може да бъде увреден и при други заболявания като алкохолно увреждане и кисти на панкреаса. Също увреждане може да настъпи и от инфекциозни причинители като цитомегало вирус и тифоидната треска.
Повече за заболявания на задстомашната жлеза, жлъчния мехур и жлъчните пътища можете да прочетете при:

Към групата болести на храносмилателната система са и други болести на храносмилателните органи. Към тази група се включват малабсорбцията или нарушена резорбция на хранителни вещества. Най-честите причини за малабсорбция са цьолиакия, синдром на сляпата бримка, тропическо шпру, болест на Wipple, панкреатична стеаторея, непоносимост към мазнини, белтък и въглехидрати. Увреждане на стомашно чревния тракт след медицински процедури са повръщане в следоперативния период, синдром на оперирания стомах, нарушение в резорбцията на хранителните вещества, илеус, постхолециститектомичен синдром, нарушение във функцията на колостома и ентеростома. Други чести заболявания са кръвоизливите от стомашно чревния тракт, изявяващи се чрез хематемеза или мелена. Увреждания на храносмилателните органи могат да се получат и при болестта на Chagas, при туберкулоза и засягане при други заболявания на други органи и системи.
Повече за други стомашно-чревни заболявания можете да прочетете при:

3.1, 7 гласа

ВИДОВЕ Болести на храносмилателната система МКБ K00-K93

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Болести на храносмилателната система МКБ K00-K93

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО