Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Запек

Запек

Запек: състояние, което засяга храносмилателната система, характеризиращо се с рядко и трудно изхождане на сухи, твърди (спечени) изпражнения. Запекът се означава още като констипация и е често срещано състояние при деца и възрастни, но се наблюдава и при мъже и жени от всяка възрастова група и население. Съпровождащи го симптоми могат да бъдат гадене, повръщане, подуване на корема, газове, болки в коремната област, ректална болка, кръв в изпражненията, висока температура. Запекът се придружава от напъни, които от своя страна може да причинят хемороиди и анални фисури.

В зависимост от причината затрудненото изхождане може да бъде краткосрочно или да продължи дълъг период от време.

Запекът може да възникне поради:

 • Болести на храносмилателната система - прием на бедна на фибри храна, синдром на дразнимото черво, стриктури (стеснения) на червата, цьолиакия, проктит, болест на Крон (Crohn's disease), дивертикули на червата, остър апендицит, ингвинална херния, фистула и фисура на ануса и ректума, перитонит, нарушена резорбция, причинена от непоносимост към въглехидрати, масти, белтък и нишесте.
 • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - дехидратация, хиперпаратиреоидизъм, хипотиреоидизъм, захарен диабет, кистозна фиброза, автоимунен тиреоидит.
 • Психични и поведенчески разстройства - стрес, притеснение, анорексия, булимия.
 • Бременност, раждане и послеродов период - бременност.
 • Болести на пикочо-половата система - ректоцеле, пролапс на женски полови органи, синдром на предменструално напрежение, дисменорея.
 • Болести на нервната система - множествена склероза, болест на Паркинсон (Parkinson's disease).
 • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - травма на гръбначния стълб.
 • Болести на органите на кръвообращението - инсулт, хемороиди.
 • Новообразувания - рак на дебелото черво, лейомиом на матката.
 • Вродени аномалии, деформации и хромозомни аберации - болест на Хиршпунг (Hirschsprung's disease).
 • Външни причини за заболеваемост и смъртност - странични ефекти от лекарства (диуретици, антидепресанти).
 • Болести на кръвта, кръвотворните органи и отделни нарушения, включващи имунния механизъм - витамин B12-недоимъчна анемия, фолиевонедоимъчна анемия.
 • Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан - сколиоза.

Диагностицирането на констипацията и основната причина за появата й започва със задълбочена лична и фамилна анамнеза и физикален преглед. Коремът се изследва за усещане на болка и подуване. С помощта на стетоскоп се аускултира чревната перисталтика, при което може да се установят чревните звуци или липса на перисталтика. Може да се използват и други методи за диагностика - ректално туширане, аноскопия, рентгенография с бариева каша, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, ендоскопия, сигмоидоскопия или колоноскопия.

Лечението на запек включва диагностициране и лечение на основното заболяване, което го причинява. Някои състояния могат лесно и успешно да бъдат лекувани и излекувани, докато други могат да изискват по-интензивно лечение и прогнозата може да бъде по-неблагоприятна.

3.1, 14 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (12)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Запек

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА