Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Ендоскопия

Ендоскопия

Ендоскопия - изображение

 

Ендоскопията е изследване, при което се извършва директен оглед на различни вътрешни органи. Много често ендоскопията се съчетава с биопсия, която може да бъде извършена с щипка, игла или четка, за да се получи материал за хистологично или цитологично изследване. В клиничната практика се използват твърди и огъваеми (флексибилни) ендоскопи. За оглеждането на органите се използва "студена светлина" - светлинният източник се намира извън апарата и се привежда до върха на ендоскопа с помощта на сноп стъклени фибри. Ендоскопският образ се връща към окуляра на ендоскописта по същите фибри или чрез система от чипове.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Провеждането на ендоскопия се препоръчва при съмнения за различни заболявания, при които има промяна в структурата на клетките на лигавицата или стената на съответния орган - например язва, полипи, злокачествено разрастване на клетки, неоплазмени процеси, стеснения, сраствания на тъканите, наличието на кървене и чужди тела. С помощта на ендоскоп се извършва оглед най-често на кухи органи като тези на храносмилателния тракт (при оглед на ларингса - ларингоскоп, на стомаха - гастроскоп), бронхите (бронхоскоп) и пикочния мехур (цистоскоп).

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Предварителната подготовка на болните се състои в следното:

 • при езофагогастродуоденоскопия (оглед на хранопровод, стомах и дванадесетопръстник с помощта на ендоскоп) е препоръчително пациента да не е приемал храна през последните 9-10 часа;
 • колоскопия (оглед на дебелото черво и терминалния илеум с помощта на проктоскоп или ректоскоп) - необходимо е в болничното заведение да се извърши очистителна клизма;
 • холангиоскопия (ендоскопски метод за оглеждане на жлъчните пътища) - не се изисква предварителна подготовка;
 • бронхоскопия (ендоскопски метод за оглеждане на бронхите) - също няма данни за предварителна подготовка от страна на пациента.

 

Метод на провеждане на изследването.

В зависимост от това кой орган се изследва ендоскопски, методите за провеждане на изследването са следните:

 • при езофагогастродуоденоскопия - оптичната система се въвежда от устната кухина през гълтача в хранопровода (бавно като се следват физиологичните перисталтични вълни), стомаха и дванадесетопръстника и се извършва оглед на лигавицата, по време на процедурата се вкарва въздух, който раздува стомаха, за да се подобри образа;
 • колоскопия - ректоскопа се въвежда внимателно през аналния отвор в ректума и достига до крайните отдели на илеума;
 • бронхоскопия - бронхоскопа се въвежда от устната кухина през трахеята и от нея към десния или левия главни бронхи, като те предварително се анестезират.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на ендоскопското изследване пациентите може да усещат неприятно чувство за чуждо тяло, но манипулацията е неболезнена и не води до усложнения.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рисковете при извършване на ендоскопския метод са изключително редки. Възможно е леко прокървяване по време или след ендоскопията на съответния орган.

 

Резултати от проведеното изследване

След извършване на ендоскопия се подпомага диагнозата на съответното заболяване, като основно се установяват следните нарушения:

 • от страна на храносмилателната система - сраствания на стените на хранопровода, язва на стомаха и дванадесетопръстника, полипи на стомаха, доброкачествени или злокачествени процеси в хранопровода и стомаха;
 • от страна на дебелото черво и ректума - възпалителни процеси, полипи, туморни образувания;
 • от страна на черния дроб и панкреаса - конкременти, възпалителни процеси, тумори;
 • от страна на бронхиалното дърво - туморни процеси.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Ендоскопията е абсолютно противопоказана при пациенти с пейсмейкър, значими ритъмно - проводни нарушения, голям плосък или вдлъбнат аденом, вилозен тумор на широка основа (над 3 см.) - за дебело черво, “пълзящ” тип вилозни аденоми, които обхващат различни по дължина сегменти, особено от дебелото черво и други.

3.5, 20 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Ендоскопия

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияКлинични пътекиСпециалистиАлт. медицинаЛюбопитноНовиниИсторияСнимкиЗаболявания (МКБ)Направления в медицинатаИнтервютаНормативни актовеОрганизацииЗдравни съветиПроизводителиХранене при...СпортЛайфстайлДиетиФизиологияЛеченияБотаникаЗаведенияПсихологияСоциални грижи