Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лаксативни средства Медикаментозно лечение

Лаксативни средства

Лаксативни средства - изображение

Очистителните или лаксативни средства представляват субстанции от природен или синтетичен произход, които ускоряват придвижването на чревното съдържимо и отделянето му.

Лаксативни средства - при запекИзползват се основно за предизвикване на дефекация при запек или при някои отравяния с вещества, проникнали през храносмилателната система.

Съвременният начин на живот е своеобразен предразполагащ фактор за развитие на запек.

Намалената двигателна активност, стресът, дехидратацията, диетата, бедна на фибри, както и заседналият начин на живот са предразполагащи фактори за развитие на запек при здрави лица.

Състоянието се изразява във втвърдяване на изпражненията и затруднено изхождане, по-малко от три пъти седмично.

Лаксативите повлияват моториката на тънките и на дебелите черва, като възбуждат механорецепторите в стените на червата и стимулират тяхната моторна и секреторна функция.

Те потискат резорбцията на чревното съдържимо, което води до бързо нарастване на обема на фекалните маси.

В зависимост от мястото на действие, се различават очистителни предимно на тънките черва, предимно на дебелите черва, както и смесени, действащи в еднаква степен и на тънките и на дебелите черва.

Въз основа на химичния им състав, се разделят на солеви, маслени, растителни и синтетични лаксативи.

По механизъм на действие лаксативните средства се подразделят в пет основни групи:

1. Прокинетици: наричат се още пропулсивни средства. Активират определен тип серотонинови рецептори (5-НТ4), разположени в интестиналния тракт.

Тази група е особено подходяща при хроничен запек, гастроезофагеална рефлуксна болест, птоза на стомаха, както и при рентгеново изследване на стомаха. Тук се включват препаратите цисаприд и тегасерод.

2. Лаксативи, стимулиращи перисталтиката: важен представител на тази група е рицин (рициново масло), който активира химиорецепторите в тънкочревната лигавица и по рефлекторен път засилва тяхната перисталтика. Лаксативният ефект настъпва бързо и продължава до очистване на стомашно-чревния тракт от рициноловата киселина, отделяна от рициновото масло.

Лаксативни средства - фитопрепаратиКъм тази група се отнасят още антрахиноновите фитопродукти, каквито са:

Растението майчин лист (сена) е характерно за българската флора и участва в много от фитопродуктите с лаксативен ефект.

Ефектът на фитопродуктите се дължи на съдържащите се в тях антрахинонови гликозиди, които водят до намалена резорбция на натрий, в резултат от което в червата се задържа повече вода. Това води до размекване на фекалните маси и лесното им изтласкване от нормалната чревна перисталтика.

Обичайно тези средства се прилагат перорално под формата на таблетки, чай, запарки и се приемат вечер, преди лягане. Очистителният ефект настъпва след около осем часа.

При спешна нужда от очистителен ефект, се прилагат ректални супозитории (свещички), съдържащи лаксативни средства, като ефектът настъпва в рамките на половин до един час.

Синтетичните дифеноли, като например бисакодил и натриев пикосулфат, се използват за ентерално употреба (през устата или ректално) и притежават бавно настъпващ очистителен ефект.

Продължителната употреба на антрахинонови фитопродукти води до развитие на зависимост и потискане на нормалната интестинална моторика. Възможно е наличие на коремна болка или дискомфорт, обриви около ануса, гадене, повръщане.

3. Осмотични лаксативи: механизмът им на действие, както подсказва името на групата, е осмотичен, посредством задръжка на вода в червата. Това води до увеличение на обема на фекалните маси и активиране на перисталтиката. Тези средства повлияват в еднаква степен тънките и дебелите черва.

Според химичния си състав се разделят на:

  • хидрофилни колоиди: метилцелулоза и поликарбофил представляват полизахариди, извлечени от семената на Linum usitatissimum (лен) и Plantagum psillium (индийски бял живовляк). Поемат водата и набъбват, формирайки гел в дебелото черво, който разтяга чревната стена и усилва перисталтиката. Формираният гел покрива лигавицата и по този начин улеснява предвижването на фекалните маси. Тъй като ефектът настъпва постепенно, препаратите са подходящи при пациенти, страдащи от хемороиди, както и след операции в областта на малкия таз.
  • въглехидрати и полиоли: манитол, сорбитол, глицерол, лактулоза, лактитол достигат до чревната стена в неактивна форма. Очистителният им ефект е мек и настъпва бавно (от един до три дни). Манитолът представлява диуретик за парентерална употреба, но приложен през устата предизвиква лаксативен ефект. Препаратите са подходящи при запек, чернодробна енцефалопатия, следоперативно при интервенции в областта на ануса. Често водят до гадене и повръщане, коремна болка, увеличено образуване на газове (метеоризъм).
  • салинни очистителни: магнезиев сулфат (английска сол) след орално приложение предизвиква бърз очистителен ефект. Намира приложение при отравяния за отстраняване на токсичната субстанция, както и при инструментално изследване на червата.
  • средства, съдържащи полиетиленгликол: макрогол се използва обикновено няколко часа преди инструментално изследване на чревния тракт. Не се препоръчва употребата му от пациенти с възпалителни заболявания на храносмилателната система.

4. Емулиенти и лубриканти: представляват субстанции, които омекотяват фекалните маси и улесняват евакуирането им. В тази група спада докузат натрий, който притежава мек лаксативен ефект, който настъпва в рамките на един до два дни.

Под формата на клизма се прилага течен парафин, който след попадане в червата не се резорбира и размеква фекалиите. Може да предизвика перианален сърбеж, намаление на нивата на мастноразтворимите витамини.

5. Средства, увеличаващи обема на фекалиите: към тази група се включват растителни мукополизахариди, получени от пшенични трици, ленено семе, пектин. Лаксативният им ефект зависи от приетата вода, тъй като те абсорбират водата в чревния лумен и омекотяват фекалните маси, без да предизвикват диария. Те са едни от малкото лаксативни средства, които могат напълно безопасно да се използват от бременни жени и кърмачки.

Не се препоръчва продължителна употреба на лаксативни средства при запек, поради риска от развитие на нежелани лекарствени реакции и нарушенията в нормалната моторика. За предпочитане е промяна в начина на живот, диета с високо съдържание на фибри, лечение на налични заболявания, предизвикващи запек.

Подробности може да прочетете на:

При пациенти без придружаващи заболявания, запекът често се дължи на намалена физическа активност, неправилно хранене, недостатъчен прием на течности. Без терапия състоянието хронифицира и може да доведе до образуване на хемороиди, ректален пролапс, анална фисура.

При провеждане на инвазивни медицински изследвания и необходимост от очистване на чревния тракт, се назначава лаксативно средство в зависимост от състоянието на болния.

При наличие на запек в детска възраст се предпочитат алтернативните лаксативни средства, каквито са много плодове и зеленчуци. Препоръчва се консумация на сини сливи, круши, киви, тиква, достатъчен прием на течности и физическа активност.

Подробности може да прочетете на:

Още по темата:

4.3, 20 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лаксативни средства

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаСпортЗдравни съветиБотаникаФизиологияЛюбопитноЛеченияИсторияДиетиХранене при...НовиниЛайфстайлЗдравни проблемиСнимки