Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Malpighiales Сем. Linaceae (Ленови) Лен

Лен

Сем. Linaceae (Ленови)

Лен - изображение

Лен (Linum usitatissimum) е едногодишно тревисто растение, което е представител на семейство Ленови (Linaceae). Този вид е известен само като хранителна и влакнеста култура, не се среща в дивата природа. Нарича се още – обикновен, културен лен или ленено семе.

Устройство на лен

ленВисочината на цялото растение достига най-много до 1 метър. Стъблото му е голо и цилиндрично. Листата са цилиндрични, седящи и тясно ланцетни, като дължината им достига от 20 до 40 милиметра. Цветовете са симетрични в небесносини багри, събрани на върха на стъблото в тясна метлица. Съставени са от 5-делна чашка, 5-листно венче и 5 слабо срастнали в основата си тичинки. Плодът представлява кутийка, в която се намират множество семена. Цъфтежът е през летните месеци. Плодовете се събират от август до септември.

Разпространение на лен

Култивира се във всички държави. У нас се среща почти навсякъде.

Химичен състав на лен

50% от химичния състав на растението е представен от лененото масло. То е богато на омега-3-мастни киселини, линолонова, линоленова,изолиноленова, олеинова киселина, стероли, пластохроманол, витамини В1, В2, В6 и Е, както и никотинова, фолиева и пантотенова киселина. . В семенната обвивка се съдържат фибри, белтъчини, въглехидрати, органични киселини и провитамин А.

Използваема част на лен

Употребяват се всички части на растението.

Лечебни свойства и приложение на лен

ленено семеСъществуват данни за използване на лена като текстилен материал още преди 30 000 години.
Растението е култивирано в Древен Египет, доказателства за това са откритите  изображения на цъфтящи ленени растения. Мумиите на фараоните, също са били обвивани в ленени платна. Влакната от лен са два пъти по-здрави от тези на памука, от което се обуславя и широкото му използване в текстилната и хартиената промишленост. лен Ленът се култивира главно заради неговите семена, които се използват под формата на хранителна добавка. Лененото масло, което се извлича от тях е богато на фибри и омега-3-мастни киселини. Научни изследвания сочат, че фибрите от семенните обвивки се свързват пряко с холестерола в червата и предотвратяват абсорбцията и преминаването му в кръвоносните съдове. Лененото семе повлиява директно върху нивата на холестерола и кръвосъсирването, като по този начин намалява драстично вероятността за развитие на атеросклероза. Семената от лен се употребяват както в традиционната медицина, така и в неконвенционалните методи за лечение на различни заболявания. В козметиката маслото от ленено семе влиза в състава на много кремове, гелове и маски за хидратиране и изглаждане на кожата. Във флоралната декорация, ленът се оглежда като декоративно растение за украсяване на градини и паркове. В кулинарията лененото семе намира широко приложение, заради леко пикантния си аромат, като подправка за различни печива, местни и постни ястия. Лененото брашно, получено след производството на маслото, се използва за хранене на добитък, тъй като е богата на протеини храна за селскостопански животни и риби.
Лечебни свойства на лен:

  • лаксативно (разхлабително);
  • подпомага храносмилането;
  • диуретично;
  • противотуморно;
  • аналгетично;
  • противовъзпалително;
  • отхрачващо;
  • противосъсирващо;
  • антихелминично;
  • антиоксидантно;
  • подхранващо;
  • тонизиращо;
  • омекотяващо.

Заболявания и състояния, при които се прилага лен:

  • диабет;
  • исхемична болест на сърцето;
  • висок холестерол;
  • констипация (запек);
  • ревматизъм;
  • бъбречно-каменна болест;
  • жлъчно-каменна болест;
  • хормонален дисбаланс;
  • кашлица;
  • задух;
  • възпаления на пикочните пътища;
  • кожни раздразнения;
  • подпомага заличаването на белези по кожата.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

ленено масло

  • лапи - външно, при отоци и рани. Лененото семе се счуква на брашно и се смесва с малко топла вода;
  • козметика за суха кожа - 3 с.л. ленено брашно се залива с 200 мл прясно мляко, 1 ч.л. мед, зехтин и витамин А. Съставките се поставят в съд и се оставят да кипнат. Време за действие на маската - 15-20 мин;
  • под формата на ленено масло, което се прилга за вътрешна и външна употреба.

Лененото масло представлява прозрачно-жълтеникава течност, която се получава чрез студено пресоване на изсушени сурови семена от лен, които се пакетират в специални условия – тъмни помещения и ниска температура. Това се извършва с цел предпазване от окисление и максимално запазване на лечебните му качества.

Внимание!

Лененото семе е безопасно за консумация. Възможни странични ефекти от прекомерната консумация на ленено семе са подуване на корема,  метеоризъм (газове), диария, стомашни болки и гадене.  Не е препоръчителна консумацията на ленено семе от хора страдащи от диабет, тъй като то оказва влияние върху нивата на кръвната захар. Приемането на семена от лен по време на бременност и кърмене не е напълно безопасно, заради естрогенподобното действие, което може да навреди на плода. Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт преди да използвате лен с лечебни цели!

3.9, 14 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Linum-Usitatissimum-Cid1244

https://en.wikipedia.org/wiki/Flax

https://www.webmd.com/vitamins-supplements/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224414000697

http://eol.org/pages/581568/overview#Uses

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАлтернативна медицинаБотаникаМедицински изследванияДиетиНовиниХранене при...ИсторияЛеченияСпортПатологияХрани и ястияРецептиПрезентацииСнимкиЛайфстайлСъставкиТестовеСпециалистиПроизводителиЕ-тата в храните