Начало Медицинска енциклопедия Лечения Полезни свойства на хитозан Лечение с храни и хранителни добавки

Полезни свойства на хитозан

Полезни свойства на хитозан - изображение

Наднорменото тегло и затлъстяването представляват съвременна епидемия, обхващаща милиони хора в световен мащаб и криеща сериозни рискове от развитие на различни по тежест усложнения от сравнително безобидни болки в ставите до инфаркт на миокарда, инсулт, новообразувания.

Излишните килограми притесняват пациентите не само от естетична гледна точка, но и поради многобройните рискове, които създава състоянието. Често пациентите с наднормено тегло страдат от високо кръвно, високи нива на холестерол и триглицериди, понижена имунологична резистентност, нарушения в метаболизма на инсулин, повишена кръвна захар, като с напредване на процесите главоломно се повишава рискът от сърдечно-съдови усложнения и инциденти, развитие на захарен диабет, увреждания на бъбреците, развитие на злокачествени новообразувания.

Полезна информация може да намерите на:

Съвременната конвенционална медицина среща редица трудности при създаването на ефективни лекарствени препарати за потискане на апетита, намаляване усвояването на мазнините от храната и редукция на теглото.

Мнозинството от апетит потискащите лекарства крият сериозни рискове от нежелани лекарствени реакции (увреждане на сърдечно-съдовата система, неврологични нарушения), поради което са забранени за употреба. Единственият наличен медикамент на пазара за отслабване е орлистат, който води до намаление с 30 % на приетите с храната мазнини. Ефектът от употребата му се помрачава от неприятните нежелани ефекти, свързани с неговия прием (главно от страна на стомашно-чревния тракт, най-често незадържане на фекални маси, зацапване на бельото, гадене, развитие на дефицит на мастноразтворими витамини).

Как да намалим теглото си?

Какво да правим в този случай? Искаме да намалим теглото си, но апетитът ни не е съгласен и колкото повече си повтаряме, че от утре започваме диета и редовна физическа активност, толкова по-кръвожадни сме за така наречените вредни храни (тестени изделия, сладкиши, пържени храни).

Вълчият апетит, консумацията на голямо количество калории наведнъж, в комбинация със забавения метаболизъм поради ниската двигателна активност и наднорменото тегло ни затваря в порочен кръг от обещания, надежди и разочарование.

Колко прекрасно би било с помощта на едно вълшебно хапче да отслабваме докато се наслаждаваме на любимите си лакомства. За съжаление колкото и производителите на добавки за отслабване да ви обещават подобен ефект, по-добре не се подлъгвайте. Не съществуват подобни магични таблетки в реалния живот. Но на пазара може да откриете субстанции, които да ви помогнат значително в борбата с излишните килограми и свързаните с тях усложнения.

Хитозан е верен съюзник в борбата с наднорменото тегло, като редовният прием на оптимални количества в комбинация с подходяща за вашето състояние физическа активност, ще ви помогне да реализирате дългоочакваната загуба на килограми.

Какво представлява хитозан?

Хитозан представлява водоразтворим биополимер с химически състав, идентичен на този на целулозата. Получава се от естествения биополимер хитин, известен още като N-ацетил-D-глюкозамин чрез деацетилиране.

Хитин от своя страна се съдържа във високи количества в черупките на редица ракообразни представители, главно скариди, миди, раци, омари, както и в някои гъби. Хитин се извлича от натуралните източници, като процесът е икономичен и лесен за изпълнение.

Хитозан, за разлика от хитин, съдържа свободни амино групи, които са причина за част от многобройните му полезни за организма функции. Хитозан по същество представлява нетоксичен линеарен полизахарид, биосъвместим и с нисък алергенен потенциал (с изключение на лицата, алергични към ракообразни).

Субстанцията не се подлага на процесите на храносмилане и се елиминира от организма в почти непроменен вид, като има способността да свързва холестерол, мастноразтворими субстанции, някои токсични метали.

Може да бъде открит под формата на таблетки, капсули или прах, като може да се прилага перорално, а също и парентерално (в някои страни се прилага под формата на венозна инфузия в допълнителната терапия на определени заболявания).

Какво представлява хитозан?

Биологични функции на хитозан

Особеностите в структурата на субстанцията, като наличието на свободни амино групи и положителен заряд на молекулата, са причина за многобройните му полезни ефекти по отношение на организма. Позитивният заряд стои в основата на антихиперлипидемичния му ефект (свързан с понижаване на липидите), тъй като се свърза лесно с отрицателно заредените мастни киселини, липопротеини, холестерол и мастноразтворими субстанции.

В интестиналния тракт се формира гел, в който се захващат и попадат в капан, привлечени като от магнит липидите и мастноразтворимите субстанции.

Основните биологични функции на полизахаридния биополимер включват:

 • намаляване на плазмените нива на холестерол и трглицериди, подобряване на отношението между добрия HDL холестерол и общия холестерол в организма
 • свързване на мазнините, постъпили с храната и понижаване на интестиналната им абсорбция и усвояване, като не се повлиява биосинтезата на ендогенно продуцирания холестерол
 • подобряване на инсулиновата активност и метаболизъм
 • антибактериален и противогъбичен ефект: субстанцията е бактериостатична и фунгостатична и потиска растежа на редица гъбички и бактериални агенти, като например Candida albicans, E. coli, Pseudomonas
 • ускорява възстановителните процеси и зарастването на рани, притежава противовъзпалителна активност
 • повишава индивидуалната имунологична резистентност
 • повишава цялостния метаболизъм
 • притежава антитромботичен и хемостатичен ефект
 • отличава се с висока свързваща активност за тежки метали, токсични вещества и субстанции и отстраняването им от организма
 • притежава известна противоракова активност
 • подобрява цикъла сън-бодърстване и е ефективен при леки форми на нарушения на съня

Биологични функции на хитозан

Препоръчителна дневна доза

Тъй като регулацията на хранителните добавки не е така стриктна, както при лекарствените препарати, трудно може да се определи конкретна препоръчителна дневна доза. Според различни източници необходимите дози хитозан варират в широк диапазон.

При прием главно като антихиперлипидемично средство (за подобряване на холестероловия профил) дозата е в рамките на 1 000 до 1 200 милиграма дневно.

При прием като средство за отслабване дозите са между 2 000 и 6 000 милиграма (2 и 6 грама) дневно, приети на два или три пъти.

За намаляване на рисковете от нежелани ефекти се препоръчва предварително да се консултирате със специалист.

В случай, че не страдате от подлежащи заболявания и не приемате медикаментозни средства, може да следвате указанията на листовката.

Като цяло специалистите са единодушни, че дози до 6 грама дневно се толерират добре от организма и не се свързват с токсични и странични прояви.

За повишаване на активността на субстанцията е необходим допълнителен прием на малки количества витамин С и хром. Още по-добри резултати са налице при прием (като допълнителна добавка или под формата на комбиниран продукт) на хитозан в комбинация с L-карнитин, метионин, инозитол, алфа-липоева киселина.

Показания за приложение на хитозан

Въз основа на своите многобройни функции биополимерът намира приложение като допълнително средство в терапията на редица състояния, както и за профилактика от развитието на възможните усложнения, свързани с основното заболяване.

 • Наднормено тегло и затлъстяване

Излишните килограми сами по себе си представляват заплаха не само за самочувствието на човек, но и за здравословното му състояние. Налице е повишен риск от развитие на артериална хипертония, захарен диабет, подагра, формиране на конкременти в жлъчния мехур. Често пациентите се оплакват от затруднено дишане, болки в ставите и гръбначния стълб, гастроинтестинални нарушения и други.

Хитозан представлява представител на неразтворимите фибри (идентичен е на целулозата) и попадайки в стомашно-чревния тракт създава бързо усещане на ситост, намалявайки по този начин апетита. Обузданият апетит в комбинация с повишено разграждане и отстраняване от организма на мазнините води до бързи и видими резултати по отношение на теглото.

Приложение при наднормено тегло и затлъстяване

 • При хиперхолестеролемия

Повишените нива на холестерол и триглицериди са рисков фактор за развитие на инфаркт на миокарда, атеросклероза, внезапна сърдечна смърт, различни увреждания на сърдечно-съдовата система.

Хитозан се свързва с лошия LDL холестерол (липопротеини с ниска плътност), както и с триглицеридите, като извежда излишните нива от организма. Създавайки благоприятен холестеролов профил (висок HDL холестерол и нисък LDL холестерол) биополимерът значително намалява рисковете при пациенти с повишени показатели.

Хиперхолестеролемията, особено в началните стадии, често е безсимптомна и пациентите разбират за проблема при поредния профилактичен преглед. Своевременното вземане на мерки намалява неблагоприятните последици в дългосрочен план.

Приложение при хиперхолестеролемия

 • При високо кръвно налягане

Не всеки пациент с артериална хипертония е с наднормено тегло, но почти всички от пациентите с наднормено тегло и особено тези със затлъстяване в даден момент се сблъскват с този проблем.

Високото кръвно налягане е предпоставка за развитие на сърдечна недостатъчност, инфаркт на миокарда, инсулт, бъбречни увреждания, коронарна съдова болест и други. Често (при все още недиагностицирани пациенти и липса на адекватна терапия) болните се оплакват от главоболие, замайване, зрителни нарушения, гадене, чести кръвотечения от носа.

Необходимо е провеждане на съответното лечение при високо кръвно, като приемът на хитозан се назначава като допълнителна мярка, съдействаща за намаление на теглото и улесняване на ефекта от антихипертензивните методи и медикаменти.

Приложение при високо кръвно

Хитозан подобрява метаболизма на инсулин, повишава инсулиновата чувствителност и ефективност, регулира нивата на кръвната захар при лица с метаболитен синдром и наднормено тегло.

При рискови пациенти за развитие на захарен диабет тип 2 редукцията на теглото е една от първите необходими мерки, които се предприемат, тъй като наднорменото тегло само по себе си представлява рисков фактор за развитие на болестта.

Нарастващата честота на диабета в световен мащаб е в пряка връзка с епидемията от затлъстяване.

 • Намалява риска от инфекции

Хитозанът притежава антибактериална и противогъбична активност, потискайки растежа на множество микроорганизма. В стомашно-чревния тракт потиска размножаването на патогенните агенти и стимулира растежа и развитието по този начин на така наречените добри бактерии, които се грижат за доброто състояние на чревната флора.

Противовъзпалителната активност и повишението на имунната активност съдействат в активната борба срещу развитието на различни по локализация и причинители инфекциозни заболявания.

Намаляване риска от инфекции

 • Допълнителна терапия при болест на Crohn

Съществуват данни, че хитозан понижава нивата на хомоцистеин, което в комбинация с противовъзпалителната му активност, спомага в борбата с проявите при болестта на Cronh. Необходимо е активно лечение на проявите на болестта, тъй като заболяването се характеризира с развитие на множество усложнения, влошаващи качеството на живот на пациентите.

 • Допълнителна терапия при хемодиализа

Пациентите с тежки бъбречни увреждания се подлагат често на хемодиализа за овладяване на симптомите и стабилизиране на състоянието. Терапията е ефективна, но често води до развитие на анемия и хиперхолестеролемия.

Приложението на хитозан като допълнителна терапия при тези лица нормализира нивата на холестерола и намалява проявите, свързани с анемията, като слабост, отпадналост, проблеми със съня и други.

Приложение при хемодиализа

 • Локално приложение

В редица страни хитозан се използва като заместително средство при трансплантация на органи, като се поставя локално на мястото на отстранените структури.

Локално приложение намира в стоматологията, поради антибактериалната си активност. Прилага се под формата на гел върху венците за намаляване на риска или проявите на периодонтит, както и под формата на дъвки, съдържащи хитозан за намаляване на риска от формиране на зъбен кариес.

Локално се прилага и в някои случаи при обработката на рани за намаляване на риска от развитие на инфекция и кървене.

Регулацията на хранителните добавки не е строга и често част (или по-голям процент) от ефектите са по-скоро хипотетични или налични при експерименти с животни.

Необходими са задълбочени проучвания, включващи хиляди пациенти с различни прояви, за да се установят категорични ефектите на субстанцията.

Въпреки липсата на категоричност по отношение на ефектите на хитозан, субстанцията намира широка популярност, особено сред лицата с наднормено тегло, мотивирани да се отърват от излишните килограми.

Добавката, в комбинация с подходяща физическа активност и хранителен режим, помага за отстраняване на излишното тегло. Борбата с килограмите никак не е лесна и трябва да се въоръжите с достатъчно търпение и дисциплина.

Други приложения

Хитозан намира приложение и във фармацевтичната, козметичната и индустриална промишленост:

 • фармацевтична промишленост: използва се като пълнител в таблетките, както и при лекарства с удължено или контролирано освобождаване на активната субстанция, подобрява разтворимостта на много медикаменти и се използва за маскиране на лошия вкус на някои разтвори
 • агрикултура: използва се като биопестицид за предпазване на растенията от бактериални и гъбични агенти, намира приложение и в инсталациите за пречистване на вода
 • при производството на вино
 • в козметичната индустрия

Възможни нежелани ефекти при употребата на хитозан

При прием на препоръчителните дневни дози изключително рядко се наблюдават странични ефекти, като са възможни гадене, констипация, флатуленция.

Възможни нежелани ефектиНе се препоръчва приложението на субстанцията при лица, свръхчувствителни към ракообразни, поради риск от алергична реакция. Не е желателна употребата на хитозан при бременни жени, кърмачки, както и деца под 18 годишна възраст, поради липсата на достатъчно проучвания в областта за възможните нежелани ефекти.

При продължителна употреба е възможно развитие на дефицит на някои от мастноразтворимите витамини (витамин D, витамин А, витамин Е, витамин К), цинк, мед, калций, поради което се препоръчва допълнителна употреба на съответните витамини и минерали.

Резултатите от редица изследвания показват многократно по-безопасен профил в сравнение с редица медикаменти за отслабване, като сибутрамин, фенфлурамин, дексфенфлурамин, орлистат.

Винаги се консултирайте с вашия лекар за рисковете и ползите от приема на медикаменти и хранителни добавки.

Здравословното хранене, редовната физическа активност, намаляването на вредните навици и стреса в комбинация с подходящи хранителни добавки ще ви помогнат да преборите излишните килограми.


По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 7 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.webmd.com
https://www.drugs.com
http://www.sciencedirect.com
https://www.gmp-chitosan.com
https://www.inlifehealthcare.com
http://www.zhion.com
http://www.medscape.com
https://en.wikipedia.org
http://www.sciencedirect.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиАлт. медицинаЛеченияИзследванияНовиниЗдравни съветиСпортТестовеЛюбопитноБотаникаХранене при...СъставкиВидеоИсторияФизиологияДиетиЛайфстайлПсихологияСнимкиРецептиКалкулаториПроизводители