Начало Медицинска енциклопедия Лечения Антихиперлипидимични средства Медикаментозно лечение

Антихиперлипидемични средства

Антихиперлипидемични средства - изображение

Множество клинични проучвания сочат, че повишените нива на холестерола са главен рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Специфичните липидни рискови фактори, свързани със значително повишен риск от развитие на исхемична болест на сърцето, включват нива на триглицеридите, LDL холестерола и HDL холестерола.

Тези фактори са коригируеми и посредством поддържане на оптимални нива на всеки от показателите се осъществява своеобразна профилактика от развитие на кардиоваскулаторни увреждания, атеросклероза, инфаркт на миокарда.

Основните медикаменти, използвани за коригиране на липидните показатели, са така наречените антихиперлипидемични средства.

Преди започване на терапията е необходимо установяване на причините за развилата се дислипидемия.

Възможните причини за повишени серумни нива на триглицеридите и намален HDL холестерол включват:

При определяне на терапевтичната схема е необходимо изготвяне на индивидуален план за намаляване на рисковите фактори, тъй като при много пациенти премахването на причините за дислипидемията води до значително подобрение на липидния статус.

При пациентите, при които промяната в диетата и физическата активност не дава необходимите резултати, се прилагат антидислипидемични агенти.

Средствата, понижаващи серумните липиди, се подразделят на няколко основни групи, всяка от които се отличава с някои характерни особености по отношение на механизъм на действие и нежелани ефекти:

1. Инхибитори на ензима 3-хидрокси-3-метилглутарил-коензим А редуктаза (HMG CoA редуктаза), наричани още статини:

Антихиперлипидемични средства - статиниСтатините са най-ефективните и широко използвани в клиничната практика лекарствени средства за понижаване на нивата на LDL холестерола.

Осъществяват своя ефект посредством потискане на скорост определящия за синтезата на холестерола ензим.

Водят до понижение на оксидативния стрес и съдовото възпаление, което от своя страна повишава стабилността на атеросклеротичните лезии и предпазва от тромбообразуване.

Максимален ефект при част от препаратите се постига при прием на лекарствата след вечеря или преди лягане, докато тези с дълъг плазмен полуживот (аторвастатин, розувастатин) се ефективни независимо по кое време на денонощието се приемат.

Продължителната употреба на статините крие риск от развитие на запек или диария, метеоризъм, главоболие, миалгия, рабдомиолиза и повишаване на нивата на чернодробните ензими. Рискът от рабдомиолиза се повишава при едновременен прием с фибрати, макролиди, антимикотици, никотинова киселина.

Имат тератогенен потенциал, поради което не се препоръчва употребата им от жени в детеродна възраст и бременни.

2. Фибрати:

Фибратите намаляват нивата на триглицеридите, посредством потискане на синтезата им и стимулиране на техния клирънс. Водят до намаление на "лошия" холестерол и повишаване на HDL холестерола при пациенти с хиперлипидемия.

Употребата им често се асоциира с развитие на диспепсия, образуване на жлъчни камъни, миалгия, обриви, жълтеница.

Възможни са нежелани лекарствени взаимодействия при едновременна употреба с орални антикоагуланти (варфарин, аценокумарол), бета блокери, диуретици, перорални антидиабетни средства.

3. Секвестранти на жлъчните киселини:

Тези антихиперлипидемични средства представляват несмилаеми смоли, които свързват съдържащите холестерол жлъчни киселини в интестиналния тракт, при което се формират неразтворими комплекси, които се изхвърлят с фекалните маси.

Тези медикаменти се включват като допълнителна терапия при пациенти с повишен серумен LDL холестерол и общ холестерол, които не се повлияват от диетата. Водят и до подобрение на гликемичния контрол при пациентите с неинсулинозависим захарен диабет.

Основните нежелани ефекти при употребата им се свързват с повишение на нивата на триглицеридите, запек, болка и подуване на корема, гадене. При едновременна употреба с други медикаменти се препоръчва интервал от няколко часа между отделните приеми.

4. Никотинова киселина и производни:

Антихиперлипидемични средства - никотинова киселина и производниНикотиновата киселина значимо намалява мобилизацията на свободните мастни киселини от мастната тъкан, като понижава синтезата на триглицеридите, VLDL и LDL холестерола.

Води до сигнификантно повишение на нивата на добрия (HDL) холестерол.

При започване на терапията често се наблюдава пристъпно зачервяване (флъш), като тази реакция се дължи на дилатация на малките подкожни кръвоносни съдове.

Характерно е затопляне, зачервяване, сърбеж или мравучкане по горната част на тялото. За профилактиране на тази странична реакция се препоръчва бавно титриране на дозата, избягване на приема на алкохол, пикантни храни и горещи напитки.

Често са налице и различни гастроинтестинални увреждания, главно гадене, диспепсия, флатуленция, диария, обостряне на язвена болест.

5. Други средства, понижаващи серумните липиди:

Много хранителни добавки съдържат омега-3-триглицериди или екстракт от червен ориз, които са с доказано действие по отношение на намаляването на синтезата на холестерола.

Омега-3-триглицеридите оказват антихиперлипидемичен, противовъзпалителен, вазодилатиращ и кардиопротективен ефект.

Китайският червен ориз понижава холестерола, подобрява кръвообращението и укрепва сърдечно-съдовата система.

Рядко се наблюдава развитие на странични ефекти, като с повишено внимание се прилагат препаратите при пациенти със сърдечна недостатъчност и нестабилна стенокардия.

Употребата на антихиперлипидемични средства задължително се консултира със специалист, като при всеки пациент се назначава индивидуална терапевтична схема.

Още по темата:

3.9, 19 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Антихиперлипидемични средства

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиИзследванияАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСъставкиХранене при...БотаникаЛайфстайлВидеоИсторияСпортФизиологияТестовеДиетиНормативни актовеСнимкиПатологияСоциални грижиСпециалистиОрганизацииИнтервютаКлинични пътекиЗаведения