Понижено ниво на триглицериди
Понижено ниво на триглицериди: състояния, при които се установяват изключително ниски стойности на триглицеридите - по-малко от 10 mg/dL.
Триглицеридите са вид мазнини. Те се набавят с храната. Допълнителните калории се превръщат в триглицериди и се съхраняват в мастните клетки за по-нататъшна употреба. Ако приемате повече калории, отколкото се нуждае организма, нивото на триглицеридите ще бъде високо. Подобно на високите нива на триглицериди, ниските сами по себе си не предизвикват специфични симптоми. Концентрациите на триглицериди се установяват чрез мастен профил, който се препоръчва да бъде направен на гладно сутрин (поне след 12 часа от последния прием на храна).
Пониженото ниво на триглицериди може да се дължи на:
- Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - недохранване, свръхактивност на щитовидната жлеза, ниско съдържание на мазнини в диетата.
- Болести на храносмилателната система - малабсорбция.
- Външни причини за заболеваемост и смъртност - страничен ефект от прием на медикаменти (фенофибрат, клофибрат).
Коментари към Понижено ниво на триглицериди