Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване на триглицериди и холестерол

Изследване на триглицериди и холестерол

Изследване на триглицериди и холестерол - изображение

Изследване на триглицериди и холестерол е тест известен още като мастен профил, с помощта на който се измерва количеството им в кръвта.

Холестеролът, който се намира в кръвта, е свързан с протеин. Този комплекс от холестерол и протеин е известен като липопротеин. Липопротеиновият (липидният) анализ на кръвта включва изследване на нивата на общ холестерол, LDL-холестерол, HDL-холестерол, VLDL-холестерол и триглицериди.

Холестеролът е важен компонент в състава на клетъчните мембрани и стероидните хормони. Повишеното ниво на холестерола в кръвта е рисков фактор в развитието на атеросклероза, което от своя страна повишава риска от развитие на сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт.

HDL-холестерол - "добър холестерол", извлича излишния холестерол от съдовете и го пренася до черния дроб, където се метаболизира. По-високото ниво на HDL-холестерол понижава риска от развитие на атеросклероза.

LDL-холестерол - "лош холестерол", обратно на HDL пренася холестерол от черния дроб до периферните съдове, където се натрупва и участва в образуването на атеросклеротични плаки. По високото ниво на LDL повиша риска за пациента от развитие на атеросклероза.

VLDL-холестерол играе основна роля, свързана с разпространението на триглицеридите, синтезирани в черния дроб. Високото ниво на VLDL, подобно на LDL, повишава риска за пациента.

Триглицеридите са липиди, използвани като енергиен източник. Нормално в кръвта се съдържа минимално количество от тях. Повишеното ниво на триглицериди е рисков фактор за развитие на панкреатит, захарен диабет и атеросклероза.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

 • Като част от назначени профилактични изследвания
 • При заболявания, свързани с нарушение в обмяната на липидите
 • При оценка на риска от възникване на сърдечно-съдово заболяване, особено, ако е в съчетание с други рискови фактори, като затлъстяване, тютюнопушене, хипертонична болест и др.
 • За проследяване на ефекта от провеждана терапия
 • При наличие на жълтеникави отлагания по кожата или ръцете (ксантоми, ксантелазми), които са белег на повишено ниво на холестерола в кръвта

Необходима ли е предварителна подготовка?

При изследване на мастен профил е желателно да спазвате ниско маслена диета 2-3 дни преди вземане на кръв за изследване. Кръвта е най-добре да бъде взета сутрин между 7-9 часа на гладно. Желателно е да не сте приемали храна през последните 12 часа и алкохол през последните 24 часа, тъй като това може да окаже влияние на резултатите от теста. Ако имате редовно назначени лекарства, които трябва да приемете сутрин можете да ги изпиете с малко вода преди вземане на пробата.

Метод на провеждане на изследването:

 1. Поставя се еластичен маншет (турникет) на ръката.
 2. Почиства се добре мястото с дезинфекциращ разтвор, откъдето ще бъде взета кръвта.
 3. Поставя се игла във вената и се събира кръвна проба в контейнер за биохимично изследване.
 4. След събиране на достатъчно количество кръв се отстранява еластичният маншет.
 5. Поставя се памучен тампон върху иглата, след което тя се изтегля внимателно от вената.
 6. Мястото се притиска за около 5 мин, без да се разтрива.

Какво ще усещате по време на изследването?

Ще усетите пристягане от турникета и убождане на кожата при поставяне на иглата. По време на самото вземане на кръв няма да усещате нищо.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземане на венозна кръв има минимален риск за пациента.

 • На мястото, откъдето е взета кръвта, може да се появи кръвонасядане. За намаляване на риска от това усложнение обикновено е достатъчно да притискате за няколко минути мястото, след като се извади иглата.
 • Много рядко може да възникне възпаление на вената. Това състояние се нарича флебит и обикновено преминава след третиране с компреси.
 • При хора с проблеми в кръвосъсирването може да има продължително кървене. Продължително кървене може да има и при приема на някои лекарства, като Аспирин, Синтром (Варфарин) и др. Ако имате каквито и да е проблеми с кръвосъсирването или вземате лекарства, съобщете за това на Вашия лекар, преди да Ви бъде направена манипулацията.

Резултати от проведеното изследване:

Нивата на холестерол и триглицериди могат да варират в зависимост от възрастта, пола, както и между отделните лаборатории.

В зависимост от получените резултатите от теста се определя риска за пациента от развитие на атеросклероза.

Общ холестерол:

Нормални стойности (нисък риск): < 5.2 mmol/L

Гранични стойности: 5.2–6.5 mmol/L

Високи стойности (висок риск): > 6.5 mmol/L

HDL холестерол:

Нормални стойности (нисък риск):> 1.0 mmol/L

Гранични стойности : 0.9–1.0 mmol/L

Ниски стойности (висок риск): < 0.9 mmol/L

LDL холестерол:

Нормални стойности (нисък риск): < 4.0 mmol/L

Гранични стойности: 4.0-5.0 mmol/L

Високи стойности (висок риск): > 5.0 mmol/L

VLDL холестерол:

Оптимални стойности: до 0.78 mmol/L

Триглицериди:

Нормални стойности (нисък риск): < 2.0 mmol/L
Гранични стойности: 2.0–2.5 mmol/L
Високи стойности (висок риск): > 2.5 mmol/L

Кога не трябва да провеждате изследването?

Вземането на кръв за изследване на триглицериди и холестерол трябва да се избягва при:

 • прием на медикаменти, като диуретици, кортикостероиди, андрогени, естрогени, витамин В3, транквилизатори
 • тежко физическо натоварване, инфекции, операции, остър инфаркт на миокарда (препоръчително е да отмине острият период, преди да се вземе проба за изследване)
 • състояния, като хипотиреоидизъм, диабет, хронични бъбречни и чернодробни заболявания
 • злоупотреба с алкохол, недохранване
 • бременност
 • прием на храна преди вземане на пробата,

тъй като получените резултати няма да бъдат действителни. Това от своя страна ще доведе до излишни допълнителни, диагностични и терапевтични мероприятия, неприятни както за лекуващия лекар, така и за пациента.

3.8, 23 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Изследване на триглицериди и холестерол

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Медицински изследванияЛюбопитноСпециалистиЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛеченияБотаникаНовиниХранене при...ЛайфстайлИсторияПатологияХрани и ястияПсихологияСнимкиСпортСоциални грижиНормативни актовеКлинични пътекиНаправления в медицинатаЗаведенияОрганизацииПроизводителиСъставкиТестове