Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на черния дроб Фиброза и цироза на черния дроб

Фиброза и цироза на черния дроб МКБ K74

Фиброза и цироза на черния дроб МКБ K74 - изображение

Чернодробна цироза е хронично дифузно увреждане на черния дроб с прогресиращ ход. Фиброза и цироза на черния дроб се разглеждат като отделни етапи на един и същи процес.
Увреждането на черния дроб се характеризира с:
- Клетъчна смърт;
- Фиброза на черен дроб и разрастване на съединителната тъкан;
- Възлести образувания, в резултат на които се нарушават нормалното подреждане на органните структури и кръвоснабдяването.

Патологичен отличителен белег на цирозата е развитието за съединителна тъкан, която замества нормалния паренхим. Увреждането на черния дроб води до активиране на звездовидните клетки, които чрез производство на миофибробласти увеличават фиброзата. Настъпилите циротични изменения са невъзвратими, но при отстраняването на увреждащ фактор напредването на процеса е възможно да стихне. Чернодробните цирози се срещат относително рядко, но през последните десетилетия честотата им се удвоила, във връзка със зачестяването на острите вирусни хепатити и повишена употреба на алкохол.

Според общоприета патоморфологична класификация на фиброза и цироза на черния дроб бива:

  • Микронодуларна - размерите на нодулите са под 3мм, този вид е портална цироза (предимно при увеличена употреба на алкохол);
  • Макронодуларна - размерите на нодулите са над 3мм, този вид е постнекротичната цироза (предимно при остри вирусни хепатити);
  • Смесена микро - и макронодуларна нодулите са с различни размери.

Факторите, довеждащи до фиброза и цироза на черния дроб, са многобройни, но най-голямата роля играят алкохолно чернодробно заболяване и хепатит Б и С.

- Хроничната употреба на алкохол (около 20% от болните с цироза),
- Острите вирусни хепатити тип В (30%), С (27%) и Д,
- Неалкохолен стеатохепатит,
- Първична билиарна цироза,
- Първичен склерозираш холангит,
- Автоимунен хепатит,
- Метаболитни нарушения.

Клинична картина на фиброза и цироза на черния дроб
Клиничните прояви на болестта варират в зависимост от стадия и активността на процеса. Трябва да се отбележи, че прогресирането към чернодробната цироза е дългогодишен процес. Дълги години оплаквания са незначителни и дискретни - компенсаторен стадий. Преобладават отпадналост, лесна умора, намалена работоспособност. Болният може да има тежест и по-рядко тъпи болки в дясното подребрие. Много рядко и то в по-напреднал стадий на болестта има гадене и повръщане. Основният симптом е увеличен и болезнен черен дроб, жълтеница, която се съпровожда със сърбеж.
В напреднал стадий на чернодробната цироза клиничните прояви са по-богати и по-манифестни. Настъпват сериозни нарушения в организма, защото черния дроб играе централна роля в много метаболитни процеси в организма. В стадия на декомпенсацията се оформят прояви на напреднало чернодробното увреждане - портална хипертония с асцит (течност в коремната кухина) и отоци по цялото тяло, склонност към кървене, склонност към инфекции и чернодробна енцефалопатия с кома.

Диагноза на фиброза и цироза на черния дроб
Най-точния диагностичен и прогностичен метод за уточняване на цироза е чернодробна биопсия. Тя не е необходима, когато клиничните, лабораторни и инструментални изследвания са категорични в полза на цироза.
От лабораторните изследвания има умерено завишени АСАТ и АЛАТ, тромбоцитопения, алкална фосфатаза и ГГТ леко завишени, билирубинът е нормален в компенсаторния стадий и завишен във фазата на декомпенсация, нивото на албумина в кръвта намалява с влошаване на цирозата, протромбиновото време е удължено. Ултрасонографията е рутинен метод за оценка на цирозата.

Лечение на фиброза и цироза на черния дроб
Фиброзата в начален етап на развитие е обратим процес. Като цяло цирозата е необратима, но лечението може да спре или забави допълнително развитието, и да намали усложненията. Препоръчва се адекватен диетичен режим и режим на физическо натоварване, съобразени с тежестта на заболяването. Спира се консумацията на алкохол и хепатотоксични лекарства. Препоръчват се хепатопротектори и витамини. Чернодробна трансплантация е необходима при невъзможност за контролиране на усложненията и невъзможност на черния дроб да изпълнява функцията си.

Повече за различните видове цироза можете да прочетете при:

3.5, 8 гласа

ВИДОВЕ Фиброза и цироза на черния дроб МКБ K74

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Фиброза и цироза на черния дроб МКБ K74

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Фиброза и цироза на черния дроб МКБ K74

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Фиброза и цироза на черния дроб МКБ K74

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки