Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на черния дроб Фиброза и цироза на черния дроб Първична билиарна цироза

Първична билиарна цироза МКБ K74.3

Първична билиарна цироза МКБ K74.3 - изображение

Първичната билиарна цироза е хронично чернодробно заболяване, което се характеризира с прогресивна деструкция на интрахепаталните жлъчни пътища, която постепенно обхваща и чернодробния паренхим. Заболяването е сравнително рядко, като по-често се засягат жени главно на средна възраст.

Причината, водеща до появата на първичната билиарна цироза не е изяснена. Счита се, че се касае за автоимунно заболяване, при което имунната атака е насочена към клетките на жлъчните каналчета.

Първичната билиарна цироза води до развитие на синдром на хронична интрахепатална холестаза (вътре чернодробен застой на жлъчка и невъзможност за нейното адекватно отделяне). Холестазата от своя страна води до задръжка в кръвта на всички вещества, които нормално се екскретират от жлъчката, намаляване екскрецията на жлъчни соли и увреждане на чернодробните клетки.

Патологоанатомична характеристика на първична билиарна цироза
I стадий - дегенеративни промени на жлъчните каналчета и портален грануломатозен хепатит;
II стадий - пролиферация на жлъчните каналчета и перипортален хепатит;
III стадий - стадий на фиброза;
IV стадий - цироза.

Клинична картина на първична билиарна цироза
Най-често срещаните симптоми на заболяването включват:
- Лесна умора,
- Жълтеница,
- Сърбеж - отначало е лек, локализиран, постепенно обаче обхваща цялото тяло и става постоянен; често по тялото се откриват следи от разчесване,
- Промени по кожата - тя потъмнява, появява се повишено окосмяване по лицето и крайниците,
- Болки по ставите и кости - най-често това е свързано с намалена резорбция на витамин Д,
- Холелитиаза.

Диагноза на първична билиарна цироза
При част от болните може да липсват симптоми и за заболяването се мисли по отклоненията в лабораторните показатели. Основните лабораторни отклонения, характерни за болестта са повишени стойности на алкалната фосфатаза, гамаглутамилтрансферазата, билирубина и холестерола. Вторично може да се повишат АСАТ и АЛАТ. Най-важният диагностичен критерий е установяването на антимитохондриални антитела, които са специфичен показател за първичната билиарна цироза. Повишение на тези антитела се наблюдава още в самото начало на заболяването, когато липсват каквито и да е клинични, често и лабораторни данни.

Тъй като първичната билиарна цироза е автоимунно заболяване, тя често се асоциира и с други подобни болести, като ревматоиден артрит, синдром на Рейно, витилиго, тиреоидит на Хашимото и други.

Лечение на първична билиарна цироза
Основното средство за лечение на първичната билиарната цироза е урзодезоксихолевата киселина, която обаче повлиява основно лабораторните и клинични белези на болестта. Освен това ефект от терапията има само ако бъде започната в началото. Когато започне да се повишава билирубина, тя не само не подобрява, а напротив - влошава състоянието.
Едновременно с това се прилага и различно симптоматично лечение на последствията от хроничната холестаза - сърбежа, липсата на мастно - разтворими витамини.

3.8, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Първична билиарна цироза МКБ K74.3

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Първична билиарна цироза МКБ K74.3

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Първична билиарна цироза МКБ K74.3

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия