Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на черния дроб

Болести на черния дроб МКБ K70-K77

Болести на черния дроб МКБ K70-K77 - изображение

Черният дроб е най-големият вътрешен орган в човешкото тяло. Функциите на черния дроб са разнообразни. Преди всичко той е храносмилателна жлеза, която секретира жлъчка. Той участва и във въглехидратната обмяна. Черният дроб е главно място, където се извършва дезаминиране на аминокиселините. Той поема от кръвта редица вредни за организма вещества и след което ги превръща в неотровни съединения, и ги връща в кръвния ток. Той участва в пигментната обмяна, в него се образува противоанемичният фактор. От всичко казано личи, че черният дроб е сложна лаборатория.

Болести на черния дроб са от различно естество. Възпалителното заболяване на черния дроб се нарича хепатит. Освен от възпалителни процеси черния дроб се засяга и от невъзпалителни процеси. Тук се включват и съдови заболявания на черния дроб, алкохолни и токсични увреждания на черния дроб, автоимунни и дегенеративни заболявания, до най-тежките прояви на фиброза и цироза на черния дроб, остра, подостра и хронична чернодробна недостатъчност и много други.
Групирани най-общо те са:

  • Алкохолна болест на черния дроб;
  • Токсично увреждане на черния дроб;
  • Чернодробна недостатъчност, некласифицирана другаде;
  • Хроничен хепатит некласифициран другаде;
  • Фиброза и цироза на черния дроб;
  • Други възпалителни болести на черния дроб;
  • Други болести на черния дроб;
  • Увреждания на черния дроб при болести, класифицирани другаде.

Алкохолната болест е една от най-честите болести на черния дроб, понятие, което включва морфологични и клинични промени, увреждания настъпили при прекомерна консумация на алкохол. Патоморфологични промени, които настъпват при алкохолна болест са алкохолна стеатоза или мастна дегенерация на черния дроб, алкохолен хепатит, склероза и фиброза на черния дроб, алкохолна чернодробна цироза, чернодробна недостатъчност. Някои фактори като продължителен и непрекъснат прием на алкохол, некачествен алкохол, недохранване, придружаващи инфекции, генетични фактори предразполагат към развитието на алкохолна болест. В началото алкохолната болест може да бъде клинично неизявена. Постепенно с напредване на заболяването болните започват да се оплакват от лесна уморяемост, отпадналост, неразположение, загуба на апетит, анорексия. Развитието на фиброза и склероза причинени от алкохол има възможност за регенерация и възстановяване на чернодробната функция. Докато развитата цироза, вече е необратим процес с нарушаване на чернодробната архитектоника и води до трайно нарушаване на чернодробната функция. Клиничната картина е тежка, болните се оплакват от гадене и повръщане, болка в дясно подребрие, анорексия, астено - адинамия, декомпенсирана чернодробна функция с прояви на асцит, отоци по краката, съдови звезди, жълтеница, портална хипертония, кръвоизливи от вариците, енцефалопатия, чернодробна недостатъчност.
Повече за алкохолна чернодробна болест можете да прочетете при:

Други болести на черния дроб са токсичните увреждания. Според етиологичния причинител те могат да се разделят на две групи. Тип А са уврежданията, които се причиняват от лекарства с доказан хепатотоксичен ефект и тип Б увреждания причинени от лекарства, които поразяват черния дроб по типа на имунологичните реакции. Най-чести хепатотоксини са: парацетамол, глюкокортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни медикаменти, някои антибиотици, изониазид, метотрексат, фенобарбитал и други индустриални токсини и природни продукти. Уврежданията, които могат да причинят хепатотоксичните медикаменти върху черния дроб са холестаза, некроза, остър и хроничен хепатит, фиброза и цироза на черния дроб, фокална нодуларна хиперплазия, грануломи и някои съдови промени в черния дроб. В зависимост от тези промени е и развитието на клиничната картина, която може да настъпи остро или хронично.
Повече за токсично увреждане на черния дроб можете да прочетете при:

В групата болести на черния дроб се включва и некласифицирана другаде чернодробна недостатъчност. Това е състояние на дистрофия и некроза на чернодробни клетки причинени от остро или хронично заболяване на черния дроб. Чернодробната функция е силно нарушена и се характеризира с коагулопатия и енцефалопатия. Нозологичи единици, които се включват тук са чернодробна енцефалопатия и кома, остър, фулминантен и злокачествен хепатит, некроза, жълта атрофия и дистрофия на черния дроб. Различни вирусни хепатити, токсини, съдови нарушения могат да доведат до остра чернодробна недостатъчност. Най-честата причина за хронична чернодробна недостатъчност е чернодробната цироза. Чернодробната недостатъчност клинично са изявява с жълтеница, коагулопатия (лесно кървене от рани при минимално нараняване), енцефалопатия (нарушено съзнание, личностови промени, нарушение в поведението), портална хипертония, асцит, бъбречна недостатъчност, метаболитни нарушения.
Повече за чернодробна недостатъчност можете да прочете при:

Хроничени хепатити са болести на черния дроб и представлява поддържане на възпалителна реакция в черния дроб за повече от шест месеца, придружено с или без некроза на хепатоцити. Хистологично се характеризира с лимфоцитна инфилтрация в порталното пространство, изразено в различна степен паренхимно възпаление, увреждане на чернодробни клетки и развитие на фиброза и цироза в редки случаи. В зависимост от разпространението на възпалителния процес, хроничния хепатит се разделя на три групи хроничен персистиращ, хроничен лобуларен и хроничен активен хепатит. Разграничаването на хроничния хепатит на тези три групи е основно на морфологична характеристика и прогностични белези. Клиничната картина в началото е безсимптомно изявена с леко раздвижване на трансаминазите, единствен признак за чернодробно увреждане. В по-късните стадии се развива умора, неразположение, коремен дискомфорт и загуба на тегло при болните. В напредналите стадии, ако навременно не се спре възпалението, може да прогресира до изявена цироза.
Повече за хронични хепатити можете да прочете при:

Чернодробната фиброза и цироза са болести на черния дроб, характеризиращи се с дифузно увреждане и прогресиращ ход. Фиброзата се разглежда като начален етап от развитието на цирозата, но може и да бъде самостоятелно заболяване ако се спре нейната прогресия на това ниво. Според патоморфологични характеристики цирозата се класифицира като: микронодуларна, макронодуларна и смесена. Дълги години развитието на цирозата може да остане в компенсиран стадий без никакви оплаквания или с изява на неспецифични симптоми като умора, отпадналост, неразположение, намалена работоспособност. Черният дроб увеличава своите размери, може да се появи жълтеница и сърбеж по кожата. В напреднал стадий на заболяването настъпва декомпенсация на чернодробната функция - появяват се отоци по краката, асцит, склонност към кървене, енцефалопатия и чернодробна кома.
Повече за фиброза и цироза на черния дроб можете да прочетете при:

Други възпалителни болести на черния дроб са: абсцес, реактивен хепатит, грануломатозен хепатит, автоимунен хепатит, флебит на вена порте. Възпалителните болести на черния дроб могат да засегнат основни чернодробни функции като: обменна, храносмилателна, терморегулаторна, резервоарна, детоксична и екскреторна. Абсцесът на черния дроб е ограничено гнойно възпаление причинено от бактерии, протозои и паразити. Флебитът на вена порте или пилефлебит е възпаление на стената на вената, и може да бъде придружено от образуване на тромб. Друго възпалително заболяване е вторичното заболяване неспецифичен реактивен хепатит на черния дроб. Той се явява като усложнение на друго абдоминално заболяване дуоденална и стомашна язва, панкреатит, болести на жлъчния мехур и много други. Грануломатозния хепатит е вид хроничен хепатит, характеризираш се с образуване на грануломи от клетъчни инфилтрати. Автоимунният хепатит е чернодробно възпаление характеризиращо се с имунологично увреждане на чернодробните клетки. Те се увреждат поради нарушена авторегулация, при която имунологичната реакция е насочена към собствени мембранни протеини на хепатоцитите.
Повече за възпалителни чернодробни болести можете да прочетете при:

Мастната дегенерация е едно от другите болести на черния дроб. Мастната инфилтрация или стеатоза на черен дроб представлява натрупване на липиди (мазнини), в черния дроб поради повишения внос или нарушение в разграждането им. Хронична пасивна конгестия или застойна хепатопатия представлява повишено венозно налягане в чернодробните вени, предадено от долна празна вена поради застойна сърдечна недостатъчност. Това повишено налягане в чернодробните вени води до конгестия в малките чернодробни вени и натрупване на деоксигенирана кръв в черния дроб. Това от своя страна води до атрофия на паренхима и хеморагична некроза. Инфарктът на черния дроб е друго много рядко заболяване. Рядко срещано е поради двойното кръвоснабдяване на черния дроб. Пиелозата на черния дроб представлява множество кухини с различни размери (от милиметри до няколко сантиметри) и са изпълнени с кръв. Венооклузивната болест е стеснение на малките вени на черния дроб от съединителна тъкан, причинено най-често от химиотерапевтици. Портална хипертония е повишено налягане в системата на вена порте над 12 mmHg. Хепаторенален синдром представлява бъбречна недостатъчност при налично чернодробно заболяване. Бъбречната недостатъчност е усложнение на цироза, хепатит или друго чернодробно увреждане.
Повече за други уточнени болести можете да прочетете при:

Увреждане и болести на черния дроб могат да настъпят и при инфекциозни и паразитни болести, от някои метали, както и при болести с неизяснена етиология. Хепатит може да се причини от цитомегаловирус, херпес симплекс, токсоплазма. Шистозомиазата може да доведе до увреждане на черен дроб и слезка и да се усложни с портална хипертония. Сифилисът много рядко, но може да причини увреждания на черния дроб. Увреждане на черния дроб може да настъпи и при професионално излагане на берилий и при саркоидоза.
Повече за увреждане на черния дроб при други болести можете да прочетете при:

4.0, 7 гласа

ВИДОВЕ Болести на черния дроб МКБ K70-K77

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Болести на черния дроб МКБ K70-K77

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Болести на черния дроб МКБ K70-K77

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия