Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Билкова терапия на жлъчна дискинезия или прегъване на жлъчния мехур

Билкова терапия на жлъчна дискинезия или прегъване на жлъчния мехур

Билкова терапия на жлъчна дискинезия или прегъване на жлъчния мехур - изображение
  1. Какви са причините за жлъчна дискинезия?
  2. Какви са симптомите на жлъчна дискинезия?
  3. Как се лекува жлъчна дискинезия?
  4. Билково лечение на жлъчна дискинезия
  5. Диета при жлъчна дискинезия
  6. Добавки при жлъчна дискинезия
  7. Допълнителни съвети при жлъчна дискинезия

Жлъчна дискинезия или прегъване на жлъчния мехур и жлъчните пътища представлява функционално нарушение, при което жлъчният мехур или не се свива пълноценно (хипотонична жлъчна дискинезия), или е прекомерно свит (хипертонична жлъчна дискинезия).

Жлъчният мехур представлява орган, анатомично и функционално свързан с черния дроб. В жлъчния мехур се съхранява жлъчния сок (жлъчката). Посредством жлъчен канал (ductus choledochus), жлъчният сок достига тънките черва (дванадесетопръстника), където участва в разграждането на мазнините постъпили с храната. Обикновено, след консумация на храни с високо съдържание на мазнини е нужен около един час, за да настъпи пълна евакуация на жлъчния сок. Ако по някаква причина се наруши процесът на отичане на жлъчния сок, той се задържа в жлъчния мехур и може да настъпят редица нарушения, като образуване на жлъчни камъни или жлъчна дискинезия.

По време на хранене, от клетките на червата се секретира хормон наречен холецистокинин. Той активира рецепторите намиращи се в мускулния слой на жлъчния мехур, той се свива и жлъчката преминава към тънките черва. В изходната част на общия жлъчния канал се намират няколко мускула, които образуват т. нар. сфинктер на Оди. При свиване на жлъчния мехур, рецепторите в сфинктера получават сигнал за отпускане на мускулите. Посредством този механизъм се осигурява освобождаване на жлъчния сок от жлъчния мехур.

Какви са причините за жлъчна дискинезия?

Нарушената двигателна дейност на жлъчния мехур по същество представлява сигнал за друго, първично заболяване или разстройство. Това може да бъде жлъчнокаменна болест (камъни в жлъчката), остър или хроничен панкреатит, холецистит (възпаление на жлъчния мехур) и други. Нарушената функция на сфинктера на Оди също може да причини дискинезия на жлъчния мехур.

Освен нарушения в храносмилателната система, жлъчна дискинезия може да се провокира и от други условия и заболявания като стрес или неврологични нарушения. Според някои теоретици, нарушение на допаминовите рецептори може да провокира жлъчна дискинезия.

Какви са симптомите на жлъчна дискинезия?

Обикновено при спазматично свиване на жлъчния мехур (хипертонична жлъчна дискинезия), след консумация на храни, стимулиращи жлъчния мехур се проявяват признаци, сходни с тези при камъни в жлъчката – остра, спазматична болка в дясното подребрие, често ирадиираща към дясното рамо; често болезненост настъпва 30-40 минути след консумация на мазни и пържени храни; ускорена дефекация; гадене, а понякога и повръщане.

Намаления тонус на жлъчния мехур (хипотонична жлъчна дискинезия) предизвиква по-слаба болка и може да се прояви като нарушено храносмилане, тежест в корема след хранене, горчив вкус в устата, запек, диария, метеоризъм (газове). Този вид жлъчна дискинезия е често срещана при хора с наднормено тегло, водещи заседнал начин на живот или работещи дълго време в офис.

Рискови фактори за дискинезия на жлъчния мехур са затлъстяване, възраст и пол. Особено предразположени са по-възрастни жени с наднормено тегло.

Как се лекува жлъчна дискинезия?

Традиционното лечение на дискинезия на жлъчния мехур включва медикаментозно управляване на симптомите (прием на болкоуспокояващи и подобряващи храносмилането лекарства) и/или холецистектомия – хирургично отстраняване на жлъчния мехур.

Алтернативната медицина предлага различни билки и билкови продукти, които да облекчат симптомите и да регулират жлъчната секреция.

Билково лечение на жлъчна дискинезия

В зависимост от формата на жлъчна дискинезия (хипо- или хипертонична), се използват билки със спазмолитичен ефект (отпускат мускулатурата и облекчават спазмите), холеретичен ефект (подобряване на секрецията ма жлъчен сок) и жлъчегонен ефект (подпомагане на оттичането на жлъчния сок към дванадесетопръстника).

Бял равнец

Инфузия от бял равнец действа стимулиращо за евакуация на жлъчния сок. Приготвя се като 1 чаена лъжичка от изсушената билка се поставя в 250 мл вряща вода, покрива се и се изчаква 5 минути. От полза е изпиването на една чаша чай, половин час преди всяко хранене.

 

 

Мента

Ментата облекчава спазмите на жлъчния мехур, предизвиква обща мускулна релаксация и облекчава свързаната с това болка. Активните съставки на билката стимулират функцията на жлъчния мехур, имат деконгестантно и успокояващо действие.

 

 

 

Глухарче

Глухарчето е особено ефективна билка за стимулиране на жлъчната секреция. За една чаша инфузия от глухарче са нужни 2 супени лъжици билка. Препоръчва се приема на 2-3 чаши на ден.

Малко хора знаят, че глухарчето, освен под формата на чай, може да се консумира и в суров вид. Стъблата от глухарче са с високо съдържание на калций и витамин А и В. Може да се консумират по различни начини – сурови в салати, сандвичи или задушени в масло. Подходяща е консумацията на стъблата от глухарче в комбинация с козе сирене, орехи, лимони. Освен стъблата, годни за консумация са още листата, корените и цветовете. При нарушената функция на жлъчния мехур от полза е консумацията на 10-15 стъбла от глухарче на ден.

Жълт кантарион

Масло или чай от жълт кантарион може да се използва при случаите на хипотонична жлъчна дискинезия (намалена двигателна способност). Инфузията се получава чрез варене на 1 чаена лъжичка от натрошената билка в чаша вода. Приема се по 2-3 чаши на ден или по една чаена лъжичка масло след всяко хранене. Освен върху черния дроб и жлъчната функция, жълтият кантарион оказва благоприятен ефект и при гастрит и киселини.

Цикория

Цикорията е подходящо средство за тези, които страдат от хипертонична жлъчна дискинезия. Оказва спазмолитично действие и стимулира дейността на черния дроб и жлъчния мехур. Може да се използва под формата на инфузия или директна консумация на свежи листа в салати и ястия. За приготвяне на инфузия са нужни 15 грама листа на 1 литър вода. Препоръчва се 1 до 2 чаши на ден.

 

Маточина

Маточината е подходяща и за двете форми на жлъчна дискинезия. Тя регулира жлъчния поток, има спазмолитичен ефект, предотвратява образуването на жлъчни камъни и симулира синтеза на жлъчка в чернодробните клетки.

За приготвяне на чай от маточина са нужни 10 грама листа и цвят в чаша вода. Може да се приема 2-3 пъти на ден.

Черна ряпа

 

Черната ряпа стимулира образуването и дренирането на жлъчния сок, което успокоява спазмите. Пийте по две чаши сок от черна ряпа на ден, в период на 3 седмици. Може да добавите малко мед, за да подобрите вкуса.

 

Змийско мляко

Змийското мляко (жълтениче) има спазмолитично действие и облекчава болката. За да запази максимално лечебните си свойства, тази билка трябва да се събира само при слънчево време. При дъждовно време, потъмнява и губи част от активните си вещества.

Използва се под формата на инфузия, получена от 3 грама изсушени листа в чаша вода. Препоръчително е да се пие на малки глътки, през целия ден.

Уместно е използването на тинктура от змийско мляко - по 10 капки, разтворени в малко вода, сутрин, обед и вечер. За да приготвите тинктура, поставете в стъклен съд 15 супени лъжици от изсушената и стрита на прах билка (съхранява се не повече от 3 седмици в хладилник). Добавете 500 мл алкохол (60°) и смесете добре. Затворете съда плътно и го оставете да престои 14 дни. След това, прецедете и съхранявайте получената тинктура на тъмно място до 1 година. След този срок, тинктурата губи своите свойства.

Змийско мляко на прах е чудесен стимулант за чернодробната функция. За терапия на жлъчна дискинезия, може да се приема около 0.5 грама/ 3 път на ден, в продължение на 3 седмици. След това е нужна пауза от 7 до 10 дни.

Диета при жлъчна дискинезия

Диетата е особено важна част от терапията и контрола на признаците при нарушена двигателна дейност на жлъчния мехур.

От менюто трябва да се изключат консервирани храни, колбаси, пушено месо, животински мазнини, зеле, боб, пикантни и пържени храни. Не се препоръчват още маслини, авокадо, кокосови орехи, сладкарски изделия (понички, пържени филии, вафли, баници).

В малки количества може да се приемат сметана, яйца, масло, тъй като те стимулират свиването на жлъчния мехур (холецистокинетичен ефект).

Разрешени са храни с ниско съдържание на мазнини, като обезмаслено мляко, сирене и млечни продукти (обезмаслени), както и постно месо, риба и птици. Пресни, замразени или консервирани зеленчуци също могат да се включат в менюто. Други позволени храни са ориз, макарони, пълнозърнест хляб, юфка. Това далеч не е пълният списък на позволени храни, но може да Ви даде обща представа за това, което може да присъства в ежедневното меню.

Приготвянето на храната трябва да става предимно чрез варене или печене. Абсолютно противопоказано е пържене в масло, свинска мас, както и храни приготвени с мазни сосове и пържен лук! Когато готвите месо, предварително премахнете видимите тлъстини по него.

Винаги четете етикетите на стоките, които купувате. Избирайте тези обозначени като обезмаслени или с ниско съдържание на мазнини!

Хранете се редовно, по 4-5 пъти на ден като се стремете това да се случва в едни и същи часове всеки ден.

Добавки при жлъчна дискинезия

Хранителни добавки на базата на соев лецитин са от полза за контрола и регулацията на нервната дейност, както и за поддържане на нивата на холестерол в оптимални граници. Активните съставки на лецитина – холин и инозитол подпомагат транспорта и разграждането на мазнините в черния дроб.

Храносмилателни ензими от папая подпомагат храносмилането и може да са от полза за коригиране и синхронизиране на дейността на черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса и червата при елиминиране на последствията от нарушено храносмилане.

Допълнителни съвети

Признаците на жлъчна дискинезия може да се обострят под влияние на стрес и нервно напрежение, затова опитайте се да се успокоите и да контролирате нервното напрежение.

Откажете цигарите – те допълнително може да затруднят дейността на черния дроб и жлъчката и да влошат проблема.

След хранене, легнете на дясната страна и останете в това положение 30 минути. Това подпомага оттичането на жлъчката.

Още по темата, вижте в Профилактика и лечение на камъни в жлъчката с алтернативни методи.

Тъй като симптомите на жлъчна дискинезия са подобни на редица други заболявания, преди да посегнете към някое от средствата и методите на алтернативната медицина, се консултирате с лекар, за да бъде установена точната причина за заболяването и да бъдат отхвърлени други заболявания!


Източници:
http://www.doctortipster.com
http://www.sooperarticles.com
http://eathealthylivehealthy.org
http://naturalhealthcuress.blogspot.bg
http://www.livestrong.com

Още по темата:

4.3, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиФизиологияЛюбопитноИзследванияИсторияЛеченияБотаникаХранене при...НовиниКлинични пътекиСнимкиРецептиПатологияТестовеОрганизацииСъставкиДиети