Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Пробиотиците предпазват черния дроб

Пробиотиците предпазват черния дроб

Пробиотиците предпазват черния дроб - изображение

Огромното разнообразие от полезни бактерии, намиращи се в тялото ни играят роля в редица функции, които поддържат тялото ни здраво. Повишеният интерес към важността на полезните бактерии, които живеят в червата е стимулирал много изследвания, свързани с чревната микрофлора и пробиотичните микроорганизми. Ново проучване показва, че пробиотиците могат да подобрят не само здравето на червата, но и здравето на черния дроб.

КапсулиПробиотиците са полезни бактерии, които се приемат допълнително, с цел да се увеличи популацията на тези полезни микроби. Те са известни с полезното си действие върху организма - от по-добро храносмилане и повишена имунна функция до по-добра абсорбция на хранителните вещества.

Като най-големият вътрешен орган на организма, черният дроб изпълнява множество функции, за да ни държи живи. Добре известна е ролята му като филтър на това, което консумираме, съхранението на енергия и отстраняване на токсини или други външни материали. Черният дроб също е ключов и за превръщането на храната в енергия. Като се има предвид, че е част от стомашно-чревния тракт и участник в храносмилателния процес, има смисъл в твърдението, че бактериите в червата може да повлияят на функционирането на черния дроб.

Изследователи от Саудитска Арабия са открили, че пробиотиците действат превантивно срещу неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD). Последните изследвания показват, че увеличаването на броя на добрите бактерии в червата е помага за намаляване на натрупването на липидите в черния дроб.

черен дроб, пробиотици и кръвно наляганеНеалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD) е заболяване, което често е свързано с диабет, чернодробна цироза, чернодробна фиброза и затлъстяване. Подобно на тези заболявания то има пряка връзка с богата на мазнини диета, които се отлагат в черния дроб (стеатоза). Не е изненадващо, че днес голям процент от хората се хранят неправилно, а с това и случаите на това заболяване все повече зачестяват. Лечението е скъпо и може да отнеме много време. Изследователите са потърсили начини за предотвратяване на появата му чрез ранно лечение на стеатозата, преди развитието на метаболитен синдром.

Изследователски екип на Университета в Имам Абдулрахман Алфаисал (University of Imam Abdulrahman Alfaisal, UIAU) изследва възможността за използване на пробиотици за ограничаване на натрупването на мазнини в черния дроб. Някои пробиотици са използвани за намаляване на затлъстяването и диабет тип 2 при животински модели. Освен това те подобряват чревната микрофлора и помагат за възстановяване от ефектите на богата на мазнини диета, предизвикваща стеатоза и NAFLD.

Изследователите са събрали млади мъжки плъхове албиноси и ги разделили на две групи - контролна група и група с неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD). Първата група плъхове получавали нормална храна, а втората група получавали храни, които са богати на мазнини и захароза. Диетата на втората група би предизвикала чернодробна стеатоза при животните. На 12-та седмица на половината от плъховете подложени на богата на мазнини и захари диета се включва пробиотична смес, съдържаща щамовете Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum и ферментационни екстракти Bacillus subtilis и Aspergillus oryzae.

Всяка седмица е измервано телесното тегло на всяко животно и е проследявано увеличаването на теглото в хода на експеримента. Процесът продължил 16 седмици. В края на изследването, всички плъхове са евтаназирани и са събрани проби от кръв и чернодробна тъкан.

Изследвани са липидни профили и чернодробна функция - наличие на аланин аминотрансфераза (ALT), албумин и билирубин. Измервани са и нивата на възпалителни маркери.

Черният дроб е изследван по отношение на формата и структурата на чернодробните клетки, броя на възпалителните клетки, наличието на мастните глобули между и вътре в чернодробните клетки и всякакви дегенерации на тези клетки.

Изследователите съобщават, че пробиотичната смес предпазила мишките от третата група от неблагоприятния ефект на богатата на мазнини храна. Животните третирани с пробиотици са показали подобрени липидни профили в кръвта и черния дроб, по-здравословни нива на лептин и резистентни хормони и по-нисък TNF- и IL-6 от тези, които са били подложени само на богата на мазнини и захари диета, без добавка на пробиотици.

Групата, на която са давани пробиотици не са показали никакви признаци, характеризиращи стеотоза и неалкохолна мастна чернодробна болест. При тях не е наблюдавано значително увеличение на телесната маса, неправилно оформени чернодробни клетки, клетъчни увреждания или некроза.

Вследствие на това, изследователите смятат, че пробиотичните формули могат да служат като терапевтично и хранително лечение за чернодробна стеатоза и неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD). Необходими са допълнителни изследвания за определяне на оптималните пробиотични щамове, дози и схеми за лечение на неалкохолно мастно чернодробно заболяване при хора.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://naturalmedicine.news/2018-08-29-probiotics-protects-your-liver-by-decreasing-the-amount-of-fat-build-up-in-the-body.html
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180423085445.htm
https://www.bustle.com/p/probiotics-can-help-your-liver-recover-from-damage-a-new-study-suggests-8882143

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни съветиЛюбопитноТестовеНаучни публикацииАлт. медицинаЛайфстайлДиетиНовиниЛеченияПроизводителиСнимкиПатологияИсторияРецептиСпортИзследванияОрганизацииФизиологияКлинични пътекиСъставкиБотаника