Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Съвети и методи полезни срещу колики при бебето

Съвети и методи полезни срещу колики при бебето

Съвети и методи полезни срещу колики при бебето - изображение

Едно от първите предизвикателства, с които се срещат новите родители са коликите при бебето. Коликите са твърде изтощително състояние, както за бебето, така и за неговите родители. Честият плач, особено през нощта, предизвиква чувство на страх, безсилие или раздразнителност и всяка неопитна майка. Това е нормално и обичайно. Никой не е лош родител, затова че се чувства изтощен.

Обикновено коликите започват около две седмици след раждане (или по-късно при преждевременно раждане) и отшумяват между 3-4 месец. Появата и силата им не са свързани с пола или начина на хранене (естествено или изкуствено). Липсата или наличието на колики у бебето по никакъв начин не се отразява на растежа и развитието.

Точната причина за появата на колики не е известна, което силно затруднява терапията им. Съществуват различни теории:

Хранителни алергии – особено към млечните протеини, лактозата в някои бебешки млека или соеви формули;
Рефлукс – връщане на стомашна киселина и мляко обратно в хранопровода;
Недостатъчно развитие на стомашно-чревния тракт;
Натрупване на газове;

Свръхчувствителност или свръхстимулация от светлина и шум, предизвикващи стрес.
Ваксинации
Хормони, предизвикващи болки в корема и нервност.

Смята се, че коликите се срещат по-често при големи, здрави, енергични бебета, които се хранят и нарастват добре.

Невинаги, плачът на бебето се дължи на колики. Други причини за честия плач на бебето може да са неправилен режим на хранене, лошо хранене, заболяване или други проблеми. Преди да изпаднете в паника, ето как може да различите обикновен плач и този, дължащ се на колики:

Плач при коликиПлач по други причини
Обикновено настъпват по едно и също време, по-често вечер.Може да се случи по всяко време на деня.
Продължават дълго време, понякога над три часа.Настъпва през 2-3 часа през целия ден.
Започва около 2 седмици след раждането и продължава средно до четвъртия месец.Случва се при всяка възраст.
Не се повлиява от смяна на пелени и хранене.Може да се дължи на глад, мокри пелени, умора; спира след справяне с тези ситуации.Може би си мислите, че това никога няма да свърши, но съществуват някои средства, които могат да помогнат, като всеки случаи е индивидуален. Ако в рамките на няколко дни не настъпи ефект от даден метод, е необходимо да опитате друг. Няма определен ред, в който трябва да бъдат прилагани различните методи, просто трябва да откриете това, което действа най-добре на вашето бебе.

Някои съвети и методи полезени срещу колики при бебето, които биха били от полза за намаляване на интензитета и честотата на коликите включват:

Хранене

Не прехранвайте бебето! Хранете го редовно, като се придържате към препоръчваното количество мляко, измерено в мл или в минути на гърда у кърмачето.

Кърмещите майки трябва да избягват някои храни, които увеличават силата на коликите. Такива са млечни Хранене на майктата при бебешки коликипродукти (не трябва да се пие мляко, за да се произведе повече мляко), кофеин, лук, зеле, броколи, фасул, шоколад, чушки, цитрусови плодове, фъстъци, домати и други, храни предизвикващо усилено образуване на газове. Опитайте да премахнете тези храни за една седмица от менюто си и наблюдавайте дали ще има ефект.

Ако бебето е на изкуствено хранене, сменете адаптираното мляко с друга марка, с ниско алергична формула или такава съдържаща суроватъчен хидролизат и наблюдавайте как ще се отрази това върху интензитета на коликите. Често това се оказва достатъчно за намаляване на броя и продължителността на епизодите. Давайте от новото мляко на бебето поне седмица, за да установите има ли ефект.

Предлагайте на бебето само чиста вода. Избягвайте въвеждане на сокове и нови храни, преди да са отшумели коликите!

Сменете шишето за хранене на бебето. Някои шишета благоприятстват поглъщането на въздух в по-голяма степен, спрямо други. На пазара се предлага богат избор от бебешки шишета със специални системи, предотвратяващи колики.

Правете по-чести паузи по време на хранене, за оригване на бебето. Изчаквайте бебето да се оригне, преди да го https://static.framar.bg/filestore/koliki_origvane.jpegвърнете в креватчето. Подръжте го в изправено положение 10 минути след нахранване.

Ако кърмите бебето, му позволете да се храни от едната гърда докато тя стане почти празна, преди да преминете към другата. Това ще осигури на бебето богато на мазнини и хранителни вещества „задно мляко”.

Въпреки, че има ограничени научни доказателства за ефикасността на хомеопатични капки за колики, някои родители съобщават, че те са били от помощ при коликите на тяхното бебе. Винаги се консултирайте с педиатър, преди да дадете на бебето някакво лекарство, включително и тези отпускани без рецепта, хранителни добавки и билки.

Билкови чайове

Чай от лайка. Чаят от лайка притежава спазмолитични и успокояващи свойства и може да облекчи чревните спазми и същевременно, да осигури успокояване. За да приготвите чаша чай вземете 1 чаена лъжичка цвят от лайка и я поставете в чаша вряла вода. Покрийте чашата и я оставете да престои така 10 минути. Прецедете и докато е още леко топло, дайте на бебето с шише. Кърмещата майка също може да пие от този чай, стига да не е алергична към полени. Може да се използва и готов чай, в пакетчета.

Чай от босилек. Тази ароматна билка съдържа големи количества евгенол, който наред с другите си качества, притежава изразен спазмолитичен и седативен ефект. Поставете една чаена лъжичка изсушени листа от босилек в чаша вряла вода, покрийте и оставете да престои 10 минути. След това прецедете и дайте на бебето, когато чаят достигне стайна температура. Чаят е подходящ и за кърмещата майка.

Чай от мента. Ментата притежава спазмолитичен ефект и успокоява спазмите при бебета с колики. Чай може да се приготви по идентична рецепта, за лайката и босилек.

Чай от копър. Облекчава чревните спазми. Чаят се приготвя по същия начин.

Чай от маточина. Успокоява, релаксира, подобрява съня и подобрява облекчаването на болките в корема.

Бъдете внимателни с билките и билковите продукти. Те не бива да се използват без предварителна консултация с педиатър.

Пробиотици

https://static.framar.bg/filestore/probiotik_koliki.jpgПробиотиците също може да доведат до облекчаване на коликите при бебета. Пробиотиците добавят полезни бактерии към храносмилателния канал и могат да подобрят дейността й. Като средство против колики, пробиотиците се прилагат като малка част се смесва с кърма или адаптирано мляко и се дава посредством капкомер.

Наличието на колики при бебето е изпълнено с безсънни нощи и почти постоянен детски плач. За щастие, съществуват някои лесни за приложение, домашни методи, които биха могли да успокоят плачещото бебе:

Осигурете сън на бебето. Редица статии и книги съветват да взимате бебето всеки път щом то заплаче, но това невинаги е правилно. Понякога бебето плаче именно, защото е уморено и има нужда от сън. Взимането му на ръце в тези случаи може да попречи на заспиването му и да усили плача. Затова, изчакайте 10 минути преди да вземете плачещото бебе. Това време може да му е достатъчно да заспи.

Люлка. Често ритмичното поклащане и люлеене в люлката помага на газовете да преминат по-лесно през храносмилателния канал, а освен това действат успокояващо и приспивно на бебето.

Използвайте лек, постоянен шум. Леко пуснато радио, звука от пералнята или прахосмукачката.

Музика. Традиционни приспивни песни, класическа музика или специално създадени звуци за кърмачета, имитиращи сърдечната дейност и звука в утробата, може да предизвикат успокояване у бебето.

Биберон. За много бебета смученето на биберон е успокояващо. Дори и да кърмите бебето, може да му предложите биберон (ако са минали две-три седмици след засукването).

Оставяйте бебето да прекара повече време, в близост до гърдите на майката, в слинг или кенгуру. Това го успокоява.

Релаксирайте! Опитайте се да намалите и собственото си ниво на стрес, тъй като бебето го усеща и му отговаря с повишена нервност.

Масаж на коремчето. Поставете бебето по гръб, върху здрава, но мека повърхност и започнете да правите бавни и нежни кръгови движения върху коремчето, по посока на часовниковата стрелка. Преди това се уверете, че ръцете ви са топли и меки. Може да разтриете малко от бебешкото олио между дланите си. Може да откриете подходящи масажни масла за бебета, съдържащи лайка, лавандула или копър.

Затоплете коремчето. Дръжте бутилка с топла вода или затоплен плат до коремчето. Със същата цел може да използвате сешоар.

Увеличете или намалете интензитета на стимулацията в околната среда, като внимавате да не предизвикате свръх стимулация и повишена умора у бебето. Може да добавите 1 капка лавандулово масло или масло от лайка в овлажнителя за въздух, за да подобрите спокойствието и комфорта на бебето.

Течаща вода. Една много лесна за изпълнение техника е да поставите една купа в мивката и да пуснете водата. Дръжте бебето близко до мивката, така че да може да чуе звука от водата, попадаща в купата. Затворено пространство, като банята например, може да изостри успокояващия звук.

Когато идеите и възможностите се изчерпат, а резултат не настъпва – поставете бебето в леглото му за 10 минути и му дайте възможност да се успокои само. Ако нервите ви не издържат, не забравяйте – никога не разклащайте бебето! Ако се чувствате на ръба на силите си – поверете грижите за бебето на друг доверен възрастен и се опитайте да се успокоите като подишате чист въздух или вземете освежаващ душ.

Опитайте се да останете позитивни. Не измервайте качествата си на родител в зависимост от това колко плаче бебето. Коликите не са в резултат на лошо родителство! Не забравяйте че са временни!

По-подробна информация за коликите при бебета може да откриете в Колики.

Информацията в тази статията е само с информационна цел! Не представлява упражняване на медицинската професия и, в никакъв случай, не може да замени препоръките на Вашия лекар. Преди да предприемете какъвто и да е метод или курс на терапия, е нужно да се консултирате с лицензиран и специализиран лекар.

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСпециалистиНовиниХранене при...Здравни проблемиИсторияАлт. медицинаСоциални грижиБотаникаНаучни публикацииТестовеДиетиЛеченияПроизводителиСнимкиПсихологияНормативни актовеСпортКлинични пътекиОрганизацииФизиология