Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Чаена гъба комбуча - ползи и начин на употреба

Чаена гъба комбуча - ползи и начин на употреба

Чаена гъба комбуча - ползи и начин на употреба - изображение

Чували ли сте за Комбуча? Напитка, която древния китайски народ нарича „еликсир на здраве и безсмъртие“.

Комбуча колонияМакар, често да се означава като чаена гъба, Комбуча не е гъба в истинския смисъл, а специален вид колония от бактерии и дрожди, означавана още като SCOBY. Чай от Комбуча представлява ферментирала напитка, приготвена чрез чаена инфузия на тази колония. Крайният резултат е здравословна, газирана напитка с леко сладък и тръпчив вкус.

В основата на приготвянето на чай от Комбуча е ферментацията на тази колония в смес от чай и захар. Получената течност съдържа оцет, витамини и редица други химични съединения.

Рискове и ползи от Комбуча чай

Мненията за полезните действия и рисковете от чая са в двете противоположности - скептици твърдят, че ползите не са доказани медицински, а голяма част от тях са пресилени, докато привърженици се кълнат в лечебните свойства.

Привържениците на напитката възхваляват редица полезни действия, включително:

 • подобряване на здравето на храносмилателната система и храносмилането;
 • стимулиране на имунната система;
 • детоксикация;
 • превенция на рак
 • подобряване на чернодробната функция;
 • потискане на апетита;
 • увеличаване на енергията.

Всичко това прави Комбуча подходящо средство при проблеми с паметта, предменструален синдром, болки в ставите, ревматизъм, загуба на апетит, високо кръвно налягане, запек и други. Предполага се и, че е от полза употребата на чай от Комбуча след тренировка, тъй като помага да се предотврати натрупването на млечна киселина в мускулите, повишава енергията и помага да се извлекат повече хранителни вещества от храната, която ядем.

Според скептиците, обаче, тези твърдения са недоказани, а бактериите във ферментиралата напитка може да бъдат опасни.

Потенциални странични ефекти на Комбуча

Съществуват и съобщения за нежелани реакции, като стомашно разстройство, инфекции и алергични реакции след прием на Комбуча.

Комбуча чай често се вари в домашни условия, а това повишава риска от замърсяване.

Ако използвате керамични съдове за варене има вероятност от оловно отравяне, тъй като киселините в чая могат да разтворят оловото от керамичната глазура.

Според Д-р Брент Бауер от Mayo Clinic, Минесота (Dr. Brent A. Bauer, Mayo Clinic, Rochester, Minnesota), тъй като не съществуват проучвания, документиращи конкретните ползи и наличието на поне няколко доклада за отделни случаи на хора, претърпели вреди от него, хората трябва да бъдат изключително предпазливи, когато приемат Комбуча.

Поради тази причина чаят от Комбуча не се препоръчва за хора с хронични заболявания, с отслабена имунна система, бременни и кърмещи жени. Напитката Комбуча може да повлияе на нивата на кръвната захар при хора с диабет. Наличието на кофеин я прави неподходяща за хора с проблеми като диария или синдром на дразнимото черво, тъй като кофеинът може да предизвика допълнително дразнене при тези условия и да влоши състоянието.

Ако за пръв път приемате Комуча, най-добре е да започнете приема бавно и постепенно!

Ползи за здравето от Комбуча

Съществуват редица твърдения относно Комбуча, като едва ли не се описва като панацея. Всъщност, истината е, че полезният ефект се дължи на способността да насърчава здравето и да подобрява дейността на редица системи и органи, а това от своя страна често се оказва достатъчно за тялото, за да се самоизлекува.

През първата половина на 20-ти век в Русия и Германия са проведени научни изследвания свързани със здравословните ползи от Комбуча и най-вече връзката с рака.

Руски учени са открили цели региони, които изглеждат като „имунизирани“ срещу рак и предполагаемата причина за това е наличието на „чаена квас“ в тези райони. В тази връзка, започват серия от експерименти, които да проверят тази хипотеза, като същевременно, по време на изследванията се установяват и други потенциални ползи.

Страните от Запада откриват Комбуча доста по-късно и изследванията, свързани с него са доста по-малко.

В редица от проучванията са установени много хранителни вещества и киселини, съдържащи се в големи количества (като витамини от групата В), антиоксиданти и глюкарова киселина.

Детоксикация

детоксикацияДетоксикацията е особено важен процес за здрав черен дроб и има превантивно действие срещу рак. Високото съдържание на ензими и бактериални киселини подпомага детоксикация на целия организъм, което от своя страна значително подпомага дейността на панкреаса и черния дроб.

За да бъде ефекта от детоксикацията оптимален е добре да бъде съчетан със здравословно и балансирано хранене (замяна на 80 % от храната със сурови храни), премахване или намаляване до минимум употребата на химическите препарати в дома и други.

Противоракови свойства

противоракови свойстваВажна съставка на Комбуча е глюкаровата киселина, която, според последните изследвания, има отношение към превенцията на рак.

Съществуват публикации, според които руският автор и носител на Нобелова награда Александър Солженицин, се е излекувал от рак на стомаха с помощта чай от Комбуча още през 1954 година. Редно е да се спомене, че е починал през 2008 година и то не от рак, а от сърдечен удар.

За здрави стави

Комбуча за здрави ставиКомбуча съдържа глюкозамини, които са мощно превантивно и лечебно средство срещу всички форми на артрит. Глюкозамините увеличават производството на синовиалните глюкозаминогликани, като хиалуронова киселина. Хиалуроновата киселина подпомага запазването на здравината на хрущялната структура, предотвратява артритните болки, като ефекта е сравним с този на НСПВС (нестероидни противовъзпалителни свойства). Способността на хиалуроновата киселина да задържа вода, допринася за поддържане на хрущялната структура, влажност и гъвкавост на ставите, намалява вредата от свободните радикали и в съчетание с колагена, намалява образуването на бръчки по кожата.

По-добро храносмилане

ХраносмиланеПоради това, че представлява естествено ферментирала жива колония от бактерии и дрожди, Комбуча се определя като пробиотична напитка. Това е изключително полезно за храносмилателната система, борбата с чревната кандидоза, както и за по-добра умствената яснота и емоционална стабилност.

Тези свойства на напитката Комбуча я правят от полза за облекчение на симптоми при фибромиалгия, депресия, безпокойство и други.

 

Имунна дейност

Имунна дейностКомбуча е изключително богат на антиоксиданти, а от това, което знаем за тях следва, че повишават имунната дейност и енергия.

Комбуча може да откриете под формата на готова напитка или да си набавите закваска и да приготвите чай в домашни условия.

 

Как да си приготвим Комбуча чай у дома?

Чай от комбуча е кисела, ефересцентна напитка, която всеки може да приготви в собствената си кухня. За целта, ще са Ви нужни:

 • 250 грама бяла захар
 • 4-6 пакетчета чай (подходящи са зелен чай, лайка, липа, коприва и други)
 • Комбуча колония(SCOBY, закваска)
 • 1 чаша стартер чай или бял оцет. Стартерната течност всъщност представлява течността в която е престояла гъбата от предишното приготвяне. Ако не разполагате с такава, може да използвате бял оцет.
 • пречистена/бутилирана вода (нефлуорирана и нехлорирана)
 • чайник за варене на чая
 • съд за смесване (стъклен буркан 3 литра)
 • парче плат за покриване
 • пластмасова или стъклена бъркалка
 • гумена лента или ластика (за фиксиране на парчето плат върху съда)

Стъпки:

Стъпка 1. Приготвяне на чай

Приготвяне на чайЗагрейте около 2-2.5 литра вода, след което я изсипете в стъкления буркан и добавете към нея пакетчетата чай (водата трябва да е достатъчно гореща, но не трябва да кипи!). Добавете захарта и разбъркайте, за да се разтвори. Накиснете за 10 до 30 минути, след което извадете пакетчетата чай. Колкото по-дълго време ги задържите, толкова по-силен ще стане той.

Изчакайте чаят да изстине до температура между 20° С и 30° С.

Стъпка 2. Смесване на чая със закваската

Смесване на чая със закваска КомбучаПрецедете и напълнете буркана приблизително до половината или малко повече с готовият и изстинал билков чай (използвайте пластмасова цедка).

Добавете закваската (гъбата) Комбуча.

Добавете стартерна течност, в количество около 10 % от количеството на билковият чай (ако използвате оцет количеството е по-малко). Пакетчето или листата чай трябва да са отстранени обезателно, тъй като закваската не бива да влиза в контакт с чая!). Ако е необходимо може да допълните буркана с билковият чай, като нивото на течността да не надминава широката част на буркана, за да остане достатъчно свободно пространство над нея, която да служи за "дишане" на сместа.

 

Стъпка 3. Ферментация

ФерментацияПокрийте с парче плат (тензух) капака и закрепете с гумена ластика, за да се предотврати попадане на насекоми или замърсители.

Поставете в топло помещение, далеч от пряка слънчева светлина (освен, ако съдът е непрозрачен). Оставете така да престои 7-30  дни, без да разбърквате или разклащате.

 

 

Стъпка 4. Бутилиране

БутилиранеСлед 7 дни, внимателно поставете сламка под закваската и отпийте глътка. Колкото по-дълго Комбуча ферментира, толкова повече се губи сладкия вкус и става по-неприятен. Обикновено се получава газирана напитка с леко кисел, леко сладък и стипчив вкус. Ако вкусът е твърде стипчив, следващият път може да съкратите малко целия цикъл. Ако е прекалено сладък може да оставите за още няколко дни. Продължавайте да опитвате всеки ден, докато достигнете желаният вкус и аромат. След това прецедете и може да овкусите по желание.

Нужно е да се поясни, че обикновено по време на ферментацията се получава нова "гъба бебе", която също може да се използва. След като прецените, че напитката е достигнала желани от Вас вкус, отстранете първоначалната използвана гъба и получената нова, изплакнете ги с чиста вода. Поставете ги с друг съд и ги покрийте с около 10 % от готовата напитка. Покрийте отвора на съда с тензух и гумена ластика и съхранявайте при същите условия, както по време на ферментационния процес. Съдържанието ще послужи като закваска и стартер течност за последваща употреба.

Напитката Комбуча може да съхранявате в пластмасови или стъклени бутилки. След прехвърляне в бутилката, затворете добре капачката и оставете още 2-3 дни на стайна температура, за да протече процесът на допълнителна ферментация, която предизвика допълнителна газировка. След това може да съхранявате в хладилник.

Как се приема Комбуча?

Започнете с прием на малко количество (100-150 мл) на празен стомах сутрин, а след това и малко след хранене, за да подобрите храносмилането. Може да достигнете до количество около 500 мл на ден. Пийте много вода, тъй като тя е особено важна за протичане на процеса на детоксикация и помага за по-бързо отстраняване на токсините от тялото.

За да настъпи желанията ефект е нужно Комбуча да се приема редовно, като промени в енергийните нива може да усетите още в първите седмици, за подобрение на състоянието при някои леки заболявания и състояния може да е нужно около месец, а ако се касае за по-сериозно заболяване, може да е нужно по-дълго време, около година или повече.

Важни правила и насоки при приготвяне на напитка Комбуча:

 • Веднъж оставена да ферментира, напитката не бива да бъде местена и носена на други места!
 • Не съхранявайте закваската в хладилник!
 • Не използвайте дехидратирана закваска!
 • Не използвайте закваска от готова търговска форма на комбуча чай, тъй като тя е претърпяла процеси на пастьоризация, ароматизация и филтриране!
 • Съхранявайте закваската на сухо място, далеч от слънчева светлина!
 • Ако забележите мухъл или плесен, изхвърлете, както гъбата така и течността, тъй като тя може да бъде опасна за Вашето здраве! Закваската не може да се използва след контакт с мухъл!
 • Измивайте "гъбата" с топла вода или оцет, но никога с измивен препарат, тъй като той убива културите.
 • Комбуча е жив организъм и мнозина вярват, енергията в стаята може да повлияе на културата.
 • Ако използвате оцет, винаги избирайте дестилиран бял оцет, тъй като ябълковият и оризовият не са подходящи.

Източници:

http://www.mnn.com/food/healthy-eating
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle
http://www.foodrenegade.com
https://www.kombuchakamp.com
http://www.culturesforhealth.com
http://kombucha.bg

Още по темата:

4.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиБотаникаХранене при...ЛюбопитноЛайфстайлНаучни публикацииТестовеДиетиНовиниРецептиСнимкиХрани и ястияСъставкиПроизводителиПсихологияЛеченияИсторияКлинични пътеки