Начало Медицинска енциклопедия Лечения 8 добавки при проблеми с храносмилането Лечение с храни и хранителни добавки

8 добавки при проблеми с храносмилането

8 добавки при проблеми с храносмилането - изображение

Нарушеното храносмилане представлява здравословен проблем, с потенциално опасни последствия в дългосрочен план, който за съжаление много хора възприемат като нормална част от ежедневието си.

Подуване, тежест, газове?

Киселини, парене?

Запек?

Повечето хора предпочитат да се отбият в близката аптека, да си излеят мъката пред фармацевта и да получат спасителното хапче, облекчаващо неприятната симптоматика, вместо да потърси аюрведа лечение за нарушено храносмилане , което е една добра алтернатива.

Всеки търси бързо (направо мигновено, от типа "пиеш и забравяш") решение на проблема, вместо да неутрализира причините, довели до развитието му.

Малко хора си дават сметка, че тези алармиращи симптоми са само началото на нещо по-сериозно.

Постоянните киселини могат да са първи признак на гастроезофагеална рефлуксна болест, тежестта и болката в корема насочват към гастрит или язвена болест, хроничният запек се асоциира с нарушена функция на стомашно-чревния тракт.

Нарушено храносмилане - причиниФакторите, водещи до увреждане на храносмилателната система, са многобройни и разнообразни, като само малка част са неправилното и непълноценно хранене (малко плодове и зеленчуци, много тесто, захар и пържени храни, преяждане или гладуване), консумацията на алкохол, стресът, честият прием на обезболяващи медикаменти по една или друга причина, наличието на системни заболявания.

Средностатистическият човек с нарушения в храносмилането често приема големи количества храна наведнъж (обикновено вечер), в комбинация с алкохол (за отпускане), след тежък работен ден, през който е изпил някое и друго аналгинче срещу ужасната болка в главата в резултат най-вероятно на преумора.

Трудно можем да се преборим с вредните навици, стресиращата работа и начин на живот като цяло, но можем да се погрижим за намалението на нанесените върху храносмилателната ни система щети. Как? С помощта на тези 8 добавки при проблеми с храносмилането:

  • Пробиотици

Пробиотиците добиват все повече популярност, поради доказаните си благоприятни ефекти по отношение на действието и функционирането на стомашно-чревния тракт. Представляват живи микроорганизми, най-често бактерии или дрожди, които са идентични с намиращите се в нормалната микрофлора на тялото представители.

Пробиотици - място на действиеРедовният прием Ви гарантира по-добро храносмилане, повишен синтез и усвояване на редица витамини и минерали (витамини от група В, калций), лечение на синдрома на раздразнените черва.

Особено ефективни са при диария и дисбактериоза, свързани с прием на антибиотици, поради което често се изписват успоредно с противомикробните лекарства.

Някои щамове в пробиотиците подобряват имунологичната резистентност и допринасят за цялостния активен здравословен тонус на пациентите.

Обикновено на етикета на препаратите е обозначено съдържанието на съответните микроорганизми, като най-често се откриват лактобацили (Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus brevis), бифидобактерии (Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum) и дрожди (Saccharomyces boulardii).

  • Пребиотици

Добавки при проблеми с храносмилането - пребиотициПребиотиците са специални растителни субстанции, представляващи, така да се каже, храна за пробиотиците, осигуряваща по-бързия растеж на полезните бактерии в интестиналния тракт.

Такива са пектин, инулин, лактулоза, олигофруктоза и други.

Редовният им прием значително намалява симптомите при колит и синдром на раздразнените черва, увеличава обема на фекалните маси и успешно лекува запек.

Естествени пребиотици се откриват в киселото мляко, бобовите култури, плодовете и зеленчуците, в меда и зърнените храни, но основният им недостатък е тяхната ниска стабилност, поради което голяма част от тези полезни субстанции се губи при съхранение и обработка на хранителните продукти.

По тази причина се препоръчва приемането им под формата на таблетки за перорална употреба, като особено добри резултати се постигат при едновременен прием с пробиотици.

  • Фибри

Хранителните фибри, наричани още баластни вещества, са нормална съставка на продуктите с растителен произход, представляват устойчива на хидролиза в храносмилателната система част от растителните клетъчни стени.

Подразделят се на водоразтворими, каквито са например пектините, хемицелулозите, слизестите вещества и водонеразтворими, каквито са например целулозата и лигнините.

С най-високо значение от диетата на човек са целулозата и пектините. Те повишават обема на фекалните маси и улесняват дейността на чревната перисталтика, което ги прави особено подходящи в терапията на пациенти с хроничен запек.

ФибриБогати на пектини са ябълките, крушите, цитрусовите плодове, но се предлагат и под формата на таблетки и прах за перорална употреба. Те понижават "лошия" холестерол и подпомагат елиминирането на някои тежки метали.

Богати на целулоза са кафяв ориз, фасул, трици, варива, като нейната основна функция е стимулиране на чревната перисталтика, намаляване на серумните липиди и нормализиране стойностите на глюкозата.

Недостатъчната употреба, освен че води до нарушения в храносмилането, е част от комплексните фактори за развитие на затлъстяване, захарен диабет, хемороиди, чревни полипи, рак на дебелото черво.

Дневните потребности варират в зависимост от възрастта, като са в рамките на 20 до 30 грама.

Хранителните добавки, съдържащи фибри, са богати на псилиум, индийски бял живовляк, пектин, целулоза.

  • Ензими

Различните храносмилателни ензими са необходими за разграждането и усвояването на хранителните субстанции.

Така например недостигът на ензима липаза води до малабсорбция на мазнини, хронична диария, дефицит на мастноразтворими витамини, а недостатъчната продукция на протеази се асоциира с образуване на токсични вещества поради непълното смилане на протеините и повишен риск от чревни инфекции.

Ензимът амилаза е отговорен за разграждането на сложните въглехидрати и недостатъчната му продукция може да предизвика подуване на корема, газове, тежест.

При наличие на непоносимост към млечни продукти (лактозна недостатъчност) се препоръчва допълнителен прием на добавки, съдържащи ензима лактаза.

Намалената секреция на солна киселина от стомаха се повлиява добре след прием на бетаин хидрохлорид.

Масово разпространените на пазара хранителни добавки, съдържащи ензими, са богати на панкреатин, представляващ ензимна смес, съвкупност от основните панкреасни ензими (амилаза, липаза, протеаза) в определени количества и съотношения.

Обикновено се дозират в така наречените европейски фармакопейни единици (Ph. Eur. U.), като обозначеното количество съответства на съдържанието на ензима липаза, тъй като той е с най-високи ползи за организма.

Тези мултиензимни препарати са особено ефективни при нарушена функция на панкреаса и намалено производство на съответните ензими независимо от етиологията (муковисцидоза, възпаление на панкреаса, рак на панкреаса, хирургична резекция и други).

  • Глутамин (L-глутамин)

Нивата на тази есенциална аминокиселина значително намаляват при състояния на силен стрес.

Глутаминът притежава известен противовъзпалителен ефект, играе важна роля в метаболизма на белтъците и подпомага възстановяването на увредените мускулни влакна в структурата на чревната стена.

Особено ефективен е при състояния с нарушена цялост на стомашната и чревната стена (възпаление, язва).

  • Витамини

Водоразтворимите витамини от група В са незаменим помощник при наличие на проблеми с храносмилането.

Така например витамин В1 (тиамин) подобрява усвояването на въглехидратите и превръщането им в енергия за клетките, като в същото време регулира апетита.

ВитаминиВитамин В3 (ниацин) участва в разграждането на въглехидрати, мазнини, също и на алкохола, подпомага пречистването на черния дроб от токсични субстанции и подобрява цялостната функция на стомашно-чревния тракт.

Витамин В6 (пиридоксин) е съществен елемент за нормалното протичане на процесите, свързани с усвояването на глюкоза и холестероловата обмяна.

Витамин С е с изразени антиоксидантни свойства и повишава устойчивостта на организма към патогени, подпомага регенеративните процеси и епителизацията при заболявания, свързани с увреждане на стомашната или чревната лигавица, профилактира срещу кървене от венците, гингивит.

Витамин D доказано намалява риска от развитие на колоректален карцином, подобрява метаболизма и усвояването на други витамини и минерали и е особено ефективен при пациенти с болест на Крон или улцерозен колит.

  • Микроелементи

Съществуват редица доказателства за протективния ефект на цинк по отношение на развитието на язвена болест и възпалителни заболявания на храносмилателния тракт.

Елементът участва в състава на редица важни за функцията на черния дроб и панкреаса ензими, има липотропно действие и нормализира мастната обмяна в черния дроб.

Необходим е за реализиране на процесите на аминокиселинната, протеиновата и липидната обмяна, регулира нивата на някои други елементи в организма (манган, мед, желязо).

При нарушено храносмилане обикновено се прилага в комбинация с поливитаминни препарати.

  • Фитопрепарати

Фитопрепарати при проблеми с храносмиланетоС доказани ефекти при проблеми с храносмилането са редица билки и подправки:

При липса на ефект след приема на изброените 8 добавки при проблеми с храносмилането задължително се консултирайте с Вашия лекар.

Той ще прецени необходимостта от извършване от определени изследвания за доказване на налично подлежащо заболяване на стомашно-чревния тракт.

Още по темата:

5.0, 16 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО 8 добавки при проблеми с храносмилането

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлБотаникаПроизводителиСпортИсторияСъставкиТестовеНаучни публикацииХранене при...ДиетиНовиниФизиологияСнимкиРецептиНормативни актовеХрани и ястияЗаболявания (МКБ)СимптомиИзследванияИнтервютаОткрития