Начало Медицинска енциклопедия Лечения Алтернативно лечение Неконвенционално лечение

Алтернативно лечение

Алтернативно лечение - изображение

Конвенционалната медицина и нейното приложение като единствено средство на терапия е често дискутиран в съвременното общество въпрос. Тъй като тя използва предимно синтетични и полусинтетични препарати и често води до развитие на различни по тежест нежелани ефекти все по-често пациентите търсят друг подход на лечение.

Медикаментозната терапия (фармакотерапия) е нож с две остриета, тъй като употребата на дадени медикаменти подобрява съответните симптоми на пациента, но продължителното им приложение може да доведе до други увреждания.

Липсата на желания ефект при много от пациентите в комбинация с развитието на странични ефекти дори при краткосрочна употреба на определени лекарствени средства е една от основните причини за набирането на все по-висока популярност на алтернативните методи на лечение.

Алтернативно лечение (алтернативна медицина, алтернативна терапия) са всички различни от конвенционалната медицина форми на терапия.

Алтернативна терапия

Понятието е събирателно за голям брой и различни по естество терапевтични подходи и практики, като с течение на времето някои от тях са се доказали като високо ефективни средства и техните привърженици наброяват стотици хиляди.

Всеки втори човек (смело може да се заяви, че дори абсолютно всеки човек) някога през живота си се е доверявал на алтернативните методи на лечение, независимо дали са прилагани като допълнителна към конвенционалната терапия или като единствен метод на лечение.

Алтернативната медицина се развива по различен начин в отделните райони по света (дори географски зони в една страна), като за всяка националност е характерен определен доминиращ подход. Така например особено характерна в китайската медицина е акупунктурата, в индийската медицина почитат дълбоко Аюрведа, в Япония се доверяват на шиацу.

Алтернативният подход се доверява на различни средства, като например енергийни полета, билки, хранителни добавки, техники за релаксация, масаж и много други.

За нашите географски ширини е характерно понятието народна медицина, което благодарение на многобройните лечители по нашите земи и многобройните лековити растения, намиращи благодатна почва в тези райони, е добило статут на заместващо изцяло конвенционалното лечение при определени състояния сред определени групи.

Така например в много от отдалечените и все още населени села (особено тези, намиращи се в сърцето на планинска област) няма да откриете нищо познато в домашната аптечка (от типа на парацетамол, аналгин, аспирин, противоалергични средства), а ще се натъкнете на куп пресни или сушени билки, лечебни илачи за определени заболявания, приготвени по тайна рецепта от лековити растения, чесън, лук, подправки и други.

Много от медицинските специалисти са скептични по отношение на този тип терапия, поради липсата на достатъчно (или изобщо някакви) научни доказателства за тяхната ефективност.

Някои от многобройните видове алтернативна медицина в действителност имат (доказан) ефект при определени състояния, но често ефектът е от типа плацебо (нашата вяра в лечебните му свойства му придава такива и премахва някои от подозрителните симптоми).

Преди да се доверите на алтернативната медицина се консултирайте с вашия лекар или друг специалист, който ще ви даде насоки за подходящия вид алтернативно лечение за вашето състояние. Както при избора на конвенционална терапия така и тук значение имат наличието на подлежащи заболявания, възрастта, общото здравословно състояние, приемът на медикаменти, наличието на вредни навици (честа консумация на спиртни напитки, тютюнопушене).

Видове алтернативно лечение

От известни стотици видове алтернативни методи на терапия особено висока популярност са добили следните:

 • Акупунктура

Традиционна техника от китайската медицина, която използва игли за стимулация на специфични точки от тялото. Използват се стерилни, тънки игли, като при някои състояния процедурата се съчетава с използване на слаб електрически ток, топлина или налягане.

Поставят се по протежение на така наречените меридианни пътища, които преминават през цялото тяло и реализират преминаването на виталната енергия.

Процедурата спомага за възстановяване или регулиране на нарушения енергиен баланс, отговорен за развитието на множество заболявания, като например хронична болка, нарушения в съня, тревожност, депресия, гадене, менструални нарушения и много други.

Подробна информация може да намерите в раздел Алтернативна медицина (Акупунктура) и раздел Лечения (Акупунктура).

Акупунктура

 • Акупресура

Този алтернативен метод на терапия е идентичен на акупунктурата с тази разлика, че не се използват игли, а се упражнява натиск върху определени точки на тялото най-често с възглавничките на пръстите (някои използват лактите си, също и краката).

Процедурата спомага за повишение на имунологичната резистентност, релаксация, тонизиране и ободряване, намаляване на стреса и напрежението.

Прилага се ефективно при преумора, главоболие, различни заболявания на опорно-двигателната (артроза, артрит, миалгия) и нервната система (неврит, плексит, невралгия).

Подробна информация за техниките на извършване, механизмът, по който повлиява баланса в организма и състоянията, при които се прилага процедурата може да намерите в раздел Алтернативна медицина (Акупресура) и раздел Лечения (Акупресура).

 • Ароматерапия

Този алтернативен метод използва различни есенциални масла (концентрирани екстракти от различни части на растенията) за подобряване на здравословния статус.

Етеричните масла се прилагат под различни форми в зависимост от индивидуалните предпочитания на пациента, здравословното му състояние и наличието на подлежащи заболявания. Прилагат се с помощта на арома лампа, чрез инхалация, масаж, под формата на маски и кремове за лице и тяло, както и в редки случаи перорално.

Намират приложение за облекчаване на болковия синдром (особено при хронична болка), лечение на възпалителни процеси, депресия, тревожност, за релаксация и укрепване на цялото тяло, както и за поддържане на добрия външен вид на кожата.

Подробна информация за различните видове етерични масла, начин на приложение и ефективност може да намерите в раздел Алтернативна медицина (АроматерапияЛечение чрез ароматерапия).

Ароматерапия

 • Аюрведа

В буквален превод терминът означава наука за здравето и дълголетието. Родината на този алтернативен подход на терапия е Индия, като учението се запазва в продължение на хиляди години и до днес има многобройни последователи.

Практикуващите използват различни техники, включващи билки, специален хранителен режим, масаж и други средства, за да балансират енергийния поток в ума и тялото, промотирайки цялостното благосъстояние.

Все още няма налични научни доказателства за ефективността на този терапевтичен метод, което е причина да бъдете внимателни и задължително да се обърнете към специалист в тази област, за намаляване на рисковете и възможните нежелани ефекти.

Подробна информация може да намерите в раздел Алтернативна медицина:

 Аюрведа

 • Медитация

Медитацията като термин обединява стотици (според някои автори може дори и хиляди) различни техники за релаксация, дишане, визуализация, самосъзерцание, които практикувани редовно спомагат за избистряне на ума, подобряване на настроението, сваляне на напрежението, повишаване на тонуса, енергията и здравето като цяло.

С доказан ефект е при хронична болка, високо кръвно налягане, депресия (според някои автори ефектът от медитацията е съизмерим с този на много от наличните на пазара антидепресанти), тревожност, панически атаки и други.

Техниките са лесни, достъпни, гъвкави, не изискват специално обучение и екипировка. Може да медитирате седнали, легнали, в офиса, в парка, на опашката в магазина.

Подробна информация за техниките на медитация и нейните многобройни ползи за организма може да намерите в раздел Лечения (Медитацията като метод на лечение).

Медитация

 • Енергийна терапия

Най-често използваният (особено през последните десет години) енергиен метод на лечение са така наречените рейки.

Практикуващите използват ръцете си (като проводник на енергията) и докосвайки различни части от тялото, спомагат за възстановяване на баланса на чакрите и енергийния поток.

Според движението на енергията над определен участък от тялото могат да определят наличието или липсата на заболяване и дисбаланс. Освен при различни заболявания практиката се използва и за повишаване на тонуса, имунологичния статус, намаляване на стреса, при емоционална нестабилност и други.

Процедурата е с продължителност между 20 и 60 минути, а ефектът и облекчението от терапията се усещат почти веднага според някои от пациентите (като не се изключва субективният фактор и възможността от палцебо ефект и изкусна манипулация от страна на практикуващия).

Подробна информация може да намерите в раздел Алтернативна медицина (Рейки - древното лечителско изкуство на Микао УсуиРейки енергията помага за всякакви болести).

Енергийна терапия - рейки

Списъкът с алтернативните методи на терапия е дълъг. Можете да се доверите на един или няколко, като често практикуващите съчетават различни методики за постигане на оптимален ефект.

Към многобройните методи на алтернативно лечение се включват и следните:

 • Билколечение: използване на лековитите свойства на многобройните билки
 • Балнеотерапия: лечението се уповава на лечебните свойства на водата
 • Биофийдбек: техниката позволява контрол над нормалните физиологични процеси в организма
 • Хомеопатия: използва в много ниски дози различни субстанции, отговорни за появата на симптомите на съответното заболяване
 • Рефлексология: съществуват така наречените рефлексогенни точки, разположени на ушните миди, стъпалата и дланите, при натискането на които се подобрява функционалното състояние на съответния орган
 • Клетъчна терапия: използват се тъкани от животински ембриони, зародиши и органи, които се предполага, че спомагат на организма ни да възстанови съответните увредени функции и системи
 • Хелиотерапия: използва лечебните сили на слънчевата светлина в терапията на различни състояния
 • Хипнотерапия (хипноза): чрез различни техники и методи се постига преднамерено въздействие посредством внушение
 • Витаминотерапия: използват се витаминни добавки, самостоятелно или под формата на комбинация от витамини в зависимост от нуждите на организма и състоянието на болния
 • Йога: древната практика използва различни техники, чиято цел е постигане на баланс между ума и тялото, което в крайна сметка води до подобряване на здравословното състояние
 • Масаж: множеството техники на масаж в крайна сметка водят до подобряване на лимфния дренаж, ускоряване на системната циркулация, подобряване трофиката на мускулите
 • Хиропрактика: намира приложение при различни увреждания на мускулно-скелетната и нервната система, като крайната цел е подобряване на подвижността и функционалната активност на засегнатата зона, облекчаване на болката и ускоряване на възстановителните процеси

Хиропрактика

При избора на алтернативно лечение се препоръчва предварителна консултация с медицински специалист, тъй като някои заболявания и състояния, както и приемът на определени медикаментозни средства, може да се окаже противопоказание за приложението на други допълнителни методи на лечение.

Приложена самостоятелно алтернативна медицина рядко води до желания ефект, като трудно може да се докаже дали ефектът в действителност се дължи на лечението или на други фактори (подлежащо конвенционално лечение, плацебо ефект, здравословен начин на живот).

За голяма част от методите няма научно обосновани данни и доказателства за действителната им ефикасност и безопасност.

Лечебният масаж, хиропрактиката, медитацията, ароматерапията, билколечението са ефективни средства за справяне със стреса, напрежението, могат да подобрят симптомите при тревожност и депресия (в зависимост от тежестта на симптоматиката) и облекчават болката.

Алтернативното лечение се препоръчва като допълнително към конвенционалната терапия с цел по-бърз, дълготраен и пълноценен ефект.

Тежките форми на заболяванията, инфекциозните заболявания, новообразуванията, фрактурите и много други трудно се повлияват от алтернативно лечение, тъй като естеството и тежестта им изискват така наречената тежка артилерия, а именно методите и средствата, използвани в конвенционалната медицина.

Голяма част от алтернативните практики са средства за овладяване на ума и тялото и повишаване на тонуса и енергията, като играят роля по-скоро на средство за профилактика отколкото за лечение.

Всеки сам избира какъв подход да избере, но не бъдете лекомислени по отношение на здравето си и не предприемайте излишни рискове. Не бъдете наивни и не се доверявайте на подозрителни продавачи на надежда, които ви предлагат билки (или други чудодейни средства и техники) от типа панацея, лекуващи всичко.

В случай, че искате да изпробвате ефектите на алтернативното лечение, се доверете на професионалист, с доказал се във времето опит и умения.

Подробна информация за различните видове алтернативно лечение при определени заболявания може да намерите в раздела Алтернативна медицина.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.6, 14 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Алтернативно лечение

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.webmd.com
http://www.mayoclinic.org
http://greatist.com
http://www.nhs.uk
http://altmedworld.net
http://www.medicinenet.com
https://en.wikipedia.org
http://rationalwiki.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияЛюбопитноИсторияСпортЛайфстайлСнимкиНаправления в медицинатаЗаведенияПсихологияНовиниАнкетиДиетиХранене при...РецептиСпециалистиВидеоОрганизацииБотаникаПроизводителиСпорт и туризъмИнтервютаСъставкиФизиологияАптекиКлинични пътекиСоциални грижиНормативни актовеТестовеГеографияЛичностиХрани и ястия