Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение на кашлица Лечебни практики при заболявания

Лечение на кашлица

Лечение на кашлица - изображение

Кашлицата е физиологичен рефлекторен акт, чрез който дихателната система отстранява натрупаните слузни секрети, патогени и чужди вещества.

Как да различим безобидната кашлица (и има ли изобщо такъв тип кашлица) от потенциално възникващо сериозно заболяване на респираторния тракт?

В студените месеци кашлицата се превръща в нормална част от ежедневието ни - в автобуса кашлят, на работа кашлят, ние кашляме.

Причините са многобройни и твърде разнообразни. Често кашлицата се дължи на физично дразнене от студения въздух, механично дразнене от различни алергени във въздуха, химично дразнене в резултат от замърсена околна среда.

Неприятният симптом може да е в резултат от нещо много по-сериозно, като например инфекциозно заболяване (с бактериална или вирусна етиология), хронично възпалително заболяване на белия дроб (бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест), неоплазия (рак на белия дроб).

КашлицаВ редки случаи кашлицата се дължи на системно заболяване с екстрапулмонална локализация (тежка чернодробна недостатъчност, интоксикации).

В зависимост от продължителността на симптоматиката разделяме кашлицата на остра и хронична, а според наличието или липсата на секрет бива влажна (продуктивна, с наличие на храчки) или суха (непродуктивна, без храчки).

При определяне на необходимостта от лечение при кашлица и терапевтичния подход е необходимо изясняване на етиологията при всеки конкретен пациент.

Съществуват множество средства и методи за третиране на симптома, но приложението им няма да даде желания резултат, ако се приемат своеволно.

Главните методи, използвани при лечение на кашлица, включват медикаменти (конвенционално лечение), натурални средства и продукти с природен произход (алтернативни средства) и хигиенни мерки.

В зимния сезон най-често се използват симптоматични препарати за лечение на кашлица и простудни заболявания, при необходимост антибиотици, кортикостероиди.

В зависимост от вида на кашлицата (суха или влажна) се използват различни лекарствени средства.

  • Антитусивни средства или лекарства за лечение на суха кашлица

Лечение на кашлица - антитусивни средстваТе потискат центъра на кашлицата в мозъка и по този начин предотвратяват възникването на кашличния рефлекторен акт.

Предлагат се под формата на таблетки, капки или сиропи за перорална употреба, съдържащи кодеин, бутамират, бензонатат или декстрометорфан.

Необходимо е да се има предвид, че кодеин при продължителна употреба може да предизвика лекарствена зависимост, поради което се препоръчва за краткосрочен прием.

  • Муколитици и експекторанти

Лечение на кашлица - муколитициМуколитиците представляват едни от най-често използваните в клиничната практика средства за лечение на влажна кашлица.

Използват се като средства за основна терапия или за допълнително лечение, главно под формата на препарати за перорална или инхалаторна употреба.

Основните съставки включват амброксол, ацетилцистеин, бромхексин, карбоцистеин и водят до втечняване на бронхиалните секрети, облекчават кашлицата и подобряват дишането.

Безопасни са за употреба и в детска възраст, рядко водят до сериозни странични ефекти.

Основният ефект от приложението на експекторантите (отхрачващи средства) се състои в стимулиране на двигателната активност на дихателните пътища, като по този начин се улеснява изхвърлянето на бронхиалния секрет.

Препаратите се използват при наличие на влажна кашлица и затруднено отделяне на секретите от дихателните пътища.

Към тази група се включват калиев йодид, алтея, антимонов пентасулфид, както и много екстракти от фитопрепарати (листа на бръшлян, сух екстракт от мащерка), като се прилагат в масовия случай под формата на сиропи.

Тези препарати се използват при кашлица с алергична етиология. Деконгестантите, каквито са например ефедрин, фенилефрин, ксилометазолин, водят до отбъбване на лигавицата и подобряват локалния кръвоток. Приложението им е уместно при наличие на кашлица в резултат от дразнене на лигавицата на носната кухина и горните дихателни пътища.

Антихистамините, като лоратадин, фексофенадин, ципрохептадин, значително подобряват симптоматиката при пациенти със сенна хрема, ринит, сезонни алергии, съответно и свързаната с предизвиканата от дразненето кашлица.

Лечение на кашлица - антибиотициТова е така наречената тежка артилерия, която идва на помощ при кашлица в резултат от инфекциозно заболяване. Особено неприятна може да е кашлицата при коклюш, туберкулоза, дифтерия, грип.

При тези пациенти терапията се състои в приложение на необходимия антибиотик, към който съответните патогени са чувствителни (след взимане на секрет, микробиологична диагноза и антибиограма), в комбинация със симптоматични средства.

Обикновено при бактериалните инфекции кашлицата е влажна, поради което се прилагат муколитици или отхрачващи средства.

Приложението на антитусивни средства при наличието на обилна слузна секреция крие сериозни рискове за здравето, тъй като потискането на центъра на кашлицата или рецепторите, разположени в дихателните пътища, води до потискане на рефлекторния акт и невъзможност за прочистване на белите дробове.

Лечение на кашлица - инхалаторни кортикостероидиИзползват се главно при наличие на хронични възпалителни процеси в белите дробове, главно в комплексната терапия на астма и ХОББ.

Най-често използваните в клиничната практика средства са бетаметазон и флутиказон, като инхалаторното приложение осигурява постъпване на активните съставки в белия дроб, по-бърз ефект и висока активност, като значително намалява риска от развитие на системни нежелани ефекти.

Поливитаминните средства се използват в комплексното лечение на кашлица, особено при простуда, тежка изтощителна инфекция, като могат да се прилагат и с цел профилактика и предпазване от развитие на заболявания. Особено ефективни са препаратите, съдържащи антиоксиданти (витамин С, витамин А, витамин Е), както и витамини от група В.

В комплексното лечение на кашлица се използват и много методи и средства от алтернативната медицина.

Лечение на кашлица - алтернативни средстваДобри резултати могат да се получат при приложение на подходящи хомеопатични средства, билкови препарати, инхалации, акупресура.

Ефективни при влажна кашлица са мащерка, женско биле, евкалипт, докато при суха кашлица добри резултати се постигат с куркума, дива череша, джинджифил. Обикновено се приемат под формата на чай или запарки и оказват цялостно общоукрепващо действие.

Редовната употреба на мед, чесън и лимони (лимонов сок) се спрява с безобидните микробни причинители (чесънът притежава бактерициден ефект), повишава имунния статус и тонизира организма.

Подробна информация за алтернативните методи на лечение при суха или влажна кашлица може да намерите на:

Хранителният режим, хигиенните мерки и цялостната грижа за тялото също могат да се използват за подпомагане на облекчаването на кашлицата.

Препоръчва се редовно проветряване на помещенията, за намаляване на концентрацията във въздуха на различните видове патогени и алергени, редовно почистване на помещенията.

Необходима е достатъчна хидратация на организма за прочистване от токсините, като се препоръчва прием на топли течности.

При пушачите се препоръчва значително намаляване на броя цигари дневно, тъй като цигареният дим оказва изключително дразнещо действие и може да влоши симптомите на кашлицата.

Горещият душ (както и парната баня) може да подпомогне отделянето на секретите при наличие на влажна кашлица и слабо повлиява състоянието при наличие на суха кашлица.

Здравословен начин на животМедитацията, йогата и редовната физическа активност допринасят за подобряване функцията на белия дроб и оказват благоприятен ефект върху процеса на дишане като цяло. Разходките на открито, особено в планинските райони, доказано повлияват положително симптоматиката при пациенти с хронични респираторни заболявания.

Здравословното хранене и повишената консумацията на плодове и зеленчуци снабдява организма по естествен път с есенциални витамини, минерали и аминокиселини.

При наличие на лека остра кашлица е достатъчно единствено симптоматично лечение с противокашлични средства (антитусивни средства при суха и муколитици или експекторанти при влажна кашлица), докато продължителната и мъчителна кашлица е сигнал за посещение при лекар.

Подробна информация за терапевтичния подход при наличие на суха или влажна кашлица може да намерите в раздел Лечение:

Необходимо е провеждане на съответните клинични, параклинични и микробиологични изследвания за доказване на етиологията и заболяването, довело до развитието на симптома.

След установяване на причините се назначава подходяща терапевтична схема при всеки конкретен пациент.

Самолечението и безразборното приемане на медикаменти може да доведе до тежки усложнения и влошаване на общото състояние, както и до забавяне на оздравителния процес като цяло.

Още по темата:

4.6, 17 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение на кашлица

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиВидеоХранене при...СнимкиПрезентацииИсторияЗдравни проблемиБотаникаИнтервютаАлт. медицинаНовиниЛайфстайлПсихологияНормативни актовеСоциални грижиЗаведенияКлинични пътекиОрганизацииСпециалистиАнкетиСпортДиетиГеографияЛичностиНаправления в медицината